Connect with us

Δεν μπορείς να κάνεις μεγαλύτερο δώρο στον οργανισμό σου, από το να τρέφεσαι υγιεινά. Στις τροφές άλλωστε θα βρεις όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που σου δίνουν ενέργεια και σε κρατούν υγιή, για να μην χρειάζεται να καταφεύγεις σε συμπληρώματα. Ιδού λοιπόν η λίστα με τις 40 πιο υγιεινές τροφές, που αξίζει να βάζεις καθημερινά στο πιάτο σου.

1. Μπανάνα: Είναι εξαιρετική πηγή καλίου, ενώ θεωρείται και αποτελεσματικό προβιοτικό που ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό, αυξάνει την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη -των χημικών ουσιών που επηρεάζουν τη διάθεση και αποτρέπουν την κατάθλιψη.

2. Σμέουρα: Τα λέμε και φραμπουάζ και συναντώνται σε 3 χρώματα: τα κόκκινα (που είναι και τα πιο γνωστά), τα μαύρα και τα μοβ. Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, μαγγανίου, βιταμινών C και Κ, φυλλικού οξέως, μαγνησίου, καλίου και χαλκού. Τα σμέουρα έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και αυξάνουν τον μεταβολισμό βοηθώντας την απώλεια βάρους.

3. Πορτοκάλι: Το πιο δημοφιλές φρούτο διεθνώς περιέχει βιταμίνη Α, Β και C και είναι καλή πηγή φολικού οξέως, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου, φωσφόρου, μαγγανίου, νατρίου και ψευδαργύρου. Τα πορτοκάλια, μεταξύ άλλων, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνουν την πίεση του αίματος και τη χοληστερόλη και βοηθούν την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

4. Ακτινίδιο: Δεν υπάρχει διαιτολόγος που να μη σου πει ότι είναι από τα καλύτερα φρούτα για τη δίαιτα. Ειδικά αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα δυσκοιλιότητας, το ακτινίδιο αποδεικνύεται εξαιρετικά ωφέλιμο στην αντιμετώπιση της. Επίσης, η βιταμίνη C που περιέχει φαίνεται να βοηθάει στον έλεγχο των αλλεργικών συμπτωμάτων, ενώ σου χαρίζει υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια.

5. Ρόδι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, E, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζει την υγεία. Επίσης, το ρόδι έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, προστατεύει τα νεφρά από τις τοξίνες, προστατεύει το αγγειακό σύστημα και βοηθά στην αντιμετώπιση της κακής χοληστερόλης καθώς και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ενώ ο χυμός ροδιού έχει αντικαρκινική δράση και καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.

6. Μύρτιλα: Είναι “βόμβα” αντιοξειδωτικών και βιταμινών (Α, C και Ε), καθώς και καλή πηγή καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου και φυτικών ινών. Η κατανάλωση τους προστατεύει από καρδιοπάθειες και διαβήτη, μειώνει την πίεση του αίματος, θωρακίζει το ανοσοποιητικό, τονώνει τη μνήμη και την όραση, ενώ βοηθάει και στην πρόληψη των εντερικών παθήσεων. Επιπλέον, τα αποκαλούν και “πηγή αιώνιας νιότης” επειδή προλαμβάνουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για τη γήρανση του δέρματος.

7. Γκρέιπφρουτ: Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, το γκρέιπφρουτ αποτοξινώνει το ήπαρ και ενισχύει την διαδικασία καθαρισμού. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και σε κρατούν χορτάτο για αρκετή ώρα. Το γκρέιπφρουτ συμβάλει και στην απώλεια βάρους και τη μείωση της χοληστερίνης.

8. Μανταρίνι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, φυτικές ίνες, νάτριο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα πορτοκάλι, ενισχύει σημαντικά τη διαχείριση του βάρους και κάνει καλό στα μάτια.

9. Αβοκάντο: Πλούσιο σε βιταμίνες Κ, C και Ε, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, κάλλιο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που μειώνουν την κακή χοληστερίνη και βελτιώνουν την καλή, δεν θα έπρεπε να λείπει από τη διατροφή μας. Επίσης, χάρη στα παραπάνω, το αβοκάντο ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει την καρδιά και τους ιστούς ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλει στην αναπαραγωγή των κυττάρων και στην ανάπτυξη των ιστών, κάνει καλό στο δέρμα και στα μάτια, βοηθά το νευρικό σύστημα, μειώνει την υπέρταση, έχει αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση κ.α.

10. Ντομάτα: Περιέχει πάνω από 20 χρήσιμες για τον οργανισμό ουσίες, μεταξύ των οποίων βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, χρώμιο, σελήνιο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο και πολλές φλαβονοειδείς ουσίες όπως κατεχινικό οξύ, φλαβόνη, φλαβονόλη, καμφερόλη και κερκετίνη. Η πιο πολύτιμη, όμως, ουσία της είναι το λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ουσιαστικά εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που καταστρέφουν τα κύτταρα και τους ιστούς και που δημιουργούνται με τη διάρκεια του χρόνου κατά τον μεταβολισμό των κυττάρων. Επίσης, προστατεύει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, ρίχνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα, ενώ σε έρευνες έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, διαβήτη, οστεοπόρωση, διαταραχές της όρασης και από ανδρική υπογονιμότητα.

11. Μελιτζάνα: Έίναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο, βιταμίνη Α, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως θειαμίνη και νιασίνη και φυτικές ίνες, που την καθιστούν μια πολύ υγιεινή τροφή. Επίσης, έχει αντιμικροβιακή και αντιιική δράση, ρίχνει την «κακή» χοληστερίνη, κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα, προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης βοηθάει στην καταστροφή των ελευθέρων ριζών.

12. Σέσκουλα: Τα φύλλα τους είναι μεγάλα, γυαλιστερά, αρκετά σκληρά και γραμμωτά και έχουν παρόμοια γεύση με το σπανάκι. Τα σέσκουλα είναι καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, έχουν μοναδικά οφέλη στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ συμβάλλουν στη σκελετική υγεία, ενώ παρέχουν και μια εξαιρετική ποικιλία αντιοξειδωτικών.

13. Μανιτάρια: Αποτελούμενα κατά 90% από νερό έχουν ελάχιστες θερμίδες και είναι τροφή φτωχή σε λίπη και νάτριο. Γι’ αυτό και ενδείκνυνται σε όσους ακολουθούν ειδική διατροφή ή κάποιο πρόγραμμα δίαιτας. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αλλά και πρωτεΐνη, γι’ αυτό και οι χορτοφάγοι τα επιλέγουν ως βασικό αντικατάστατο του κρέατος. Μολονότι δεν έχουν την ίδια διατροφική αξία με την πρωτεΐνη του κρέατος, είναι πάντως ό,τι πιο κοντινό χάρη στην παρουσία όλων των βασικών αμινοξέων που περιέχουν. Παράλληλα, έχουν πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και σελίνιο και χαλκό, δύο πολύτιμα αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία, που βοηθούν στην καλή υγεία του δέρματος, αλλά και του νευρικού συστήματος.

14. Φινόκιο ή μαραθόριζα: Η σαρκώδης ρίζα κάτω από το μάραθο αποτελείται σε ποσοστό 95% από νερό, αλλά είναι και πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και καλίου. Βοηθάει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και έχει ευεργετικές ιδιότητες στο έντερο, μια και αφαιρεί τις τοξίνες.

15. Σκόρδο: Είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, βιταμίνη C και Β6 καθώς και σελήνιο, ενώ περιέχει πολλές θειούχες ενώσεις με κυρίαρχη την αλισίνη που οφείλεται και για τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Η κατανάλωση του σκόρδου θεωρείται πολύ ευεργετική για την καρδιά. Παράλληλα, συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης και της πίεσης και φαίνεται ότι προστατεύει από το έλκος του στομάχου. Στα πολλά οφέλη του συμπεριλαμβάνεται και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ σύμφωνα με έρευνες έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

16. Γλυκοπατάτα: Η γλυκοπατάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (μάλιστα σε διπλάσια ποσότητα από τις απλές πατάτες), θειαμίνη, κάλιο και μαγγάνιο. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Β6 και D, σίδηρο, μαγνήσιο και β-καροτίνη. Στα συν της: ενισχύει το ανοσοποιητικό, κάνει καλό στην καρδιά και το νευρικό σύστημα, ρυθμίζει το σάκχαρο και κάνει καλό στα μάτια.

17. Παντζάρια: Μπορεί τα παντζάρια να λερώνουν χέρια και ρούχα αλλά αφήνουν και καλά «σημάδια»! Συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και βιταμίνη C. Επίσης, περιέχουν φυτικές ίνες αλλά και σάκχαρα. Η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, ενώ αποτρέπει και τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο χυμός τους ενισχύει τις αντοχές του οργανισμού, ειδικά όταν γυμναζόμαστε.

18. Σπανάκι: Το σπανάκι είναι ένα κορυφαίο χορταρικό, πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Είναι λοιπόν, ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά με αποτέλεσμα να θωρακίζει τα αγγεία και να παρέχει προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια, κάνει καλό στα μάτια, είναι πολύ ωφέλιμο για τα οστά και καθυστερήσει τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Θυμηθείτε ότι για να επωφεληθείτε από τον σίδηρο που περιέχει, πρέπει απαραίτητα να το συνδυάσετε με βιταμίνη C.

19. Κουνουπίδι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ενώ αποτελεί σημαντική αντικαρκινική τροφή. Συμβάλλει στην αποτοξίνωση του αίματος και του ήπατος, προστατεύοντας ταυτόχρονα από εγκεφαλικά επεισόδια, εντερικές διαταραχές και διατηρώντας τη χοληστερόλη σε θεμιτά επίπεδα.

20. Κρεμμύδι: Έχει θεραπευτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, μειώνει το σάκχαρο, κάνει καλό στην καρδιά αλλά και στο δέρμα, ενισχύει τα οστά και μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην αντιμετώπιση της… τριχόπτωσης -όταν ο χυμός τους εφαρμόζεται στο κρανίο μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής αυξάνοντας την αντοχή των μαλλιών και εμποδίζοντας την λέπτυνση και την θραύση τους.

21. Κολοκύθα: Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που ενισχύουν το νευρικό σύστημα, καθώς και β καροτένιο που στον οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Περιέχει επίσης σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και φώσφορο, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι ακόμα σημαντική πηγή φυτικών ινών, που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αυξάνουν ταχύτερα το επίπεδο του κορεσμού.

22. Σαρδέλες: Μπορεί να είναι μικρές στο μάτι, αλλά “βάζουν κάτω” ακόμη και τον σολομό στην περιεκτικότητά τους σε Ω3 λιπαρά οξέα. Και είναι ακριβώς αυτά τα λιπαρά που συντελούν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας τις πιθανότητες θρομβώσεων και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα καταστέλλουν την ανάπτυξη της κακοήθειας και περιορίζουν την παροχή αίματος στα καρκινικά κύτταρα μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς με καρκίνο του εντέρου.

23. Τόνος: Ομοίως και ο τόνος που εκτός από τα ωφέλιμα Ω3 λιπαρά οξέα που περιέχει είναι και τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (φωσφόρο, κάλιο, νάτριο, σελήνιο).

24. Κοτόπουλο: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που παρέχει στον οργανισμό, ή αλλιώς στις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, τον σίδηρο, τον ψευδάργυρο, τον φώσφορο και το κάλιο, το κοτόπουλο καθίσταται σύμμαχος στη σωματική και νοητική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων. Επιπλέον, τα θρεπτικά συστατικά του κοτόπουλου βοηθούν να διατηρείται καλά ρυθμισμένος ο μεταβολισμός, για να γίνονται οι απαραίτητες καύσεις, και παράλληλα δίνει ενέργεια. Συνδυάζοντας αυτά τα οφέλη του κοτόπουλου με τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά και κυρίως σε κορεσμένα λιπαρά (χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σχέση με το κόκκινο κρέας), αλλά και τις λίγες θερμίδες του, καταλαβαίνουμε γιατί είναι μια εξαιρετική τροφή.

25. Ψωμί & ζυμαρικά ολικής άλεσης: Τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν στη σύστασή τους μεγαλύτερο εύρος θρεπτικών συστατικών όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Η κατανάλωση τους συνδέεται με την προστασία από την εμφάνιση παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου.

26. Κινόα: H κινόα είναι αντιπροσωπευτικό στοιχείο της λίστας των superfoods και δικαιολογημένα. Αντιοξειδωτική και πλούσια πηγή φυτικών ινών, περιέχει αμινοξέα και πρωτεΐνες, άρα πρόκειται για πλήρες διατροφικό είδος. Εύπεπτη τροφή, χωρίς γλουτένη, με φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και Ω3 λιπαρά οξέα, θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στη σωστή αιμάτωση του εγκεφάλου και βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς.

27. Βρόμη: Η μοναδική αξία της κρύβεται στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, όπως οι φυτικές ίνες (λιγνίνη και β-γλυκάνες), οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα ιχνοστοιχεία. Από τα μεγαλύτερα «δώρα» της στον οργανισμό, αποτελούν η συμβολή της στη μείωση της χοληστερίνης και του υψηλού σακχάρου του αίματος. Επιπλέον συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους και στη σωστή πέψη και ενισχύει το αίσθημα κορεσμού.

28. Φακές: Οι φακές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες της ομάδας Β, μεταλλικά άλατα, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο και υδρογονάνθρακες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, ρυθμίζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και ελέγχουν την ινσουλίνη (θεωρούνται ιδανική τροφή για διαβητικούς), ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κάτι που την καθιστά απαραίτητη για υπερτασικούς.

29. Καρύδια: Αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες πηγές Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών στη φύση. Εννοείται ότι βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού και στη βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου των αγγείων, ενώ η κατανάλωση καρυδιών μετά από ένα γεύμα με πολλά ζωικά λιπαρά προστατεύει τις αρτηρίες από τη βραχυπρόθεσμη καθίζηση λίπους. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα καρύδια συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των νευρικών απολήξεων, βοηθούν τις αριθμητικές ικανότητες και βελτιώνουν τη μνήμη.

30. Αμύγδαλα: Θεωρείται ο βασιλιάς των ξηρών καρπών, λόγω των θρεπτικών συστατικών και της εκτεταμένης κατανάλωσης του σε όλο τον κόσμο. Περιέχει περίπου 18% καθαρή πρωτεΐνη, ενώ είναι πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, βιταμίνης Ε, Β1 (θειαμίνης) και Β2, ασβεστίου και σιδήρου. Το αμύγδαλο συμβάλλει στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης χωρίς να μειώνει την “καλή” HDL χοληστερόλη. Είναι επίσης πολύ δημοφιλές στις δίαιτες.

31. Τσία: Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, Ω3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, βόριο και αντιοξειδωτικά. Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου, σιδήρου και καλίου. Επιπλέον, έχουν 3 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο, 2 φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες και 6 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα! Στα συν τους, βοηθούν στην απώλεια βάρους και στη γράμμωση, δίνουν ενέργεια και βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

32. Λιναρόσπορος: Οι σπόροι του λιναριού είναι από τις πιο πλούσιες φυτικές πηγές Ω3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών. Η κατανάλωσή τους ενισχύουν την λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου, μειώνει τη χοληστερίνη, περιορίζει τα συμπτώματα φλεγμονωδών νόσων και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ένα είδος φυτοχημικών, τα λεγόμενα φυτοοιστρογόνα, θεωρείται μία από τις φυσικές λύσεις σε εξειδικευμένες θεραπείες για τη μείωση των δυσάρεστων επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης.

33. Αβγά: Συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών και αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Και μπορεί στον κρόκο να συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα λιπαρών, ωστόσο παρέχει επίσης βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά του αβγού. Ένα από τα μεγάλα οφέλη των αβγών δε είναι ότι ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

34. Κεφίρ: Πρόκειται για μια πλήρως ισορροπημένη τροφή που θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθαρίζει τα έντερα και τα εξοπλίζει με ευεργετικά βακτηρίδια και ζύμες. Επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, την πέψη και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των έντονων διαρροιών ή δυσκοιλιοτήτων.

35. Γιαούρτι: Λόγω της βιταμίνης D που περιέχει, βοηθά στην ενίσχυση των οστών, άρα και στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι τα ένζυμα του διευκολύνουν την πέψη, μάλιστα 1 γιαούρτι την ημέρα αρκεί για να λειτουργεί άψογα το πεπτικό σύστημα. Ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ αποτελεί σύμμαχο για όσους ασκούνται τακτικά και θέλουν να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες.

36. Ελαιόλαδο: Θεωρείται ως το υγιεινότερο λάδι εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ, που αγγίζει το 83% και ανήκει στα μονοακόρεστα λιπαρά. Ως βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL) και τη διατήρηση της καλής χοληστερίνης (HDL) στο αίμα, ενώ βοηθά στην πρόληψη φραγής των αρτηριών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, ενώ παράλληλα έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

37. Κουρκουμάς: Σύμφωνα με μελέτες έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες δυνητικά προστατεύουν από την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου.

38. Κύμινο: Ήξερες ότι σύμφωνα με αρκετές νέες μελέτες το κύμινο είναι ευεργετικό σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους; Μάλιστα, μελέτη έδειξε ότι παχύσαρκες και υπέρβαρες γυναίκες που κατανάλωναν γύρω στα 3γρ. κύμινο ημερησίως, έχασαν σε διάστημα 3 μηνών 1,5 κιλό περισσότερο, σε σχέση με γυναίκες που δεν κατανάλωναν κύμινο.

39. Κανέλα: Περιέχει ουσίες που εμφανίζουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, με τα συστατικά της να βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση κανέλας μπορεί πιθανόν να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη. Επίσης, ένα από τα συστατικά της -η σιναμαλδεύδη, φαίνεται να επιδρά στα αιμοπετάλια εμποδίζοντας τον σχηματισμό θρόμβων.

40. Κόκκινο κρασί: Δεν φαντάζεσαι πόσα μπορείς να κερδίσεις πίνοντας ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί καθημερινά.

Καταρχάς μειώνει τη χοληστερίνη, προστατεύει την καρδιά, ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα, ενισχύει την μνήμη και καταστρέφει τα εκκολαπτόμενα καρκινικά κύτταρα.

olivemagazine.gr

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΥΓΕΙΑ

Η διατροφή χωρίς γλουτένη αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη

Published

on

Τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, μπορεί να αυξήσει η διατροφή χωρίς γλουτένη σύμφωνα
με πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε σε meeting της Αμερικανικής Καρδιολογικής
Εταιρείας στο Όρεγκον.

«Για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή διαγνωσμένη ευαισθησία στη γλουτένη, η
δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι μονόδρομος.

Οι μη πάσχοντες όμως θα πρέπει να το ξανασκεφθούν, γιατί η αποφυγή της πρωτεΐνης αυτής
που περιέχεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το αλεύρι δεν φαίνεται να είναι χωρίς κινδύνους.

Η τεχνητή αφαίρεσή της από τα τρόφιμα φαίνεται ότι ενεργοποιεί μια ανοσολογική
απόκριση του οργανισμού που οδηγεί σε διαβήτη», τόνισε ο Σωτήριος Αδαμίδης,
πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου & Παχυσαρκίας
(ESoDiMeSO), σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 5ο Συνέδριο της ESoDiMeSO, που θα
πραγματοποιηθεί στις 20-21 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Όπως είπε το εν λόγω συνέδριο έρχεται να ανατρέψει αυτήν και πολλές ακόμη, καλά
εδραιωμένες απόψεις σχετικά με την υγεία και τη διατροφή μας.

Αθώα τα κορεσμένα λιπαρά;

Οπως είπε ο κ Αδαμίδης, πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και στο κομμάτι
της χοληστερίνης. Η κατανάλωση αυγών έχει πια απενοχοποιηθεί
(σε μεγάλο βαθμό), ενώ πλέον οι τιμές της χοληστερίνης από μόνες τους δεν αρκούν
για να μας πουν αν κάποιος έχει ή όχι αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Με νέες εξετάσεις (όχι ακόμη διαθέσιμες στη χώρα μας) που πραγματοποιούνται με
μαγνητικό συντονισμό μπορούμε πια να προσδιορίσουμε τον αριθμό των LDL σωματιδίων
στο αίμα- αν αυτά είναι κάτω από ένα όριο, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακό επεισόδιο είναι
μικρότερος, ακόμη κι αν οι τιμές της ολικής του χοληστερόλης είναι πολύ υψηλές.

Δίαιτες από το Ιντερνετ

Σε μια εποχή όπου σχεδόν όλοι καταφεύγουν χωρίς ιατρική παρακολούθηση σε
δίαιτες πρωτεϊνικές, η ασφαλής ποσότητα πρωτεΐνης που μπορούμε να καταναλώνουμε έχει
μεγάλη σημασία και περιορίζεται σε 56 γραμμάρια ημερησίως για τον άνδρα που κάνει
καθιστική ζωή και σε 46 γραμμάρια ημερησίως για τη γυναίκα.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου υπάρχουν πάρα πολλές
δίαιτες της μόδας που δυστυχώς πολλοί βρίσκουν στο Ίντερνετ και κάνουν χωρίς παρακολούθηση,
όμως είναι επικίνδυνες. Θα πρέπει να υπάρχει πάντα μια επίβλεψη ιατρική, με ιατρικό
ιστορικό και αιματολογικές εξετάσεις.

Όπως αναφέρθηκε «η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης προκαλεί προβλήματα
στη ρύθμιση του μεταβολισμού και δυσκολία αποβολής της από τους
νεφρούς, δημιουργώντας τοξικότητες».

Καφέ να πίνουμε;

Ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε στα δεδομένα νεώτερων μελετών που δείχνουν ότι «η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μικρότερη εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών μας. Αυτά τα οφέλη είναι εμφανή σε όσους πίνουν τουλάχιστον τρεις καφέδες την ημέρα, για 15 χρόνια», ενώ πρόσθεσε ότι «ο ρόλος της καφεΐνης είναι σημαντικός και στο αδυνάτισμα».

Διατροφή που φτιάχνει τη διάθεση

H διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διάθεσή μας και το θέμα θα απασχολήσει και
το συνέδριο. Όπως τονίστηκε, μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη με συχνά γεύματα,
όπου δεν αφήνεις το σάκχαρό σου να πέσει και να πάθεις υπογλυκαιμία,
βοηθά πάρα πολύ στην ψυχική ηρεμία.

Επίσης ιδιαίτερα βοηθητικές είναι οι τροφές που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος
Β, που συμβάλλει στην υγεία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Τέτοιες βιταμίνες
περιέχονται σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως τα αυγά, το γάλα και τα κρέατα.
Χρειαζόμαστε επίσης τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, που είναι το μέταλλο της ηρεμίας.

Η μαύρη σοκολάτα για παράδειγμα είναι πλούσια σε μαγνήσιο. Συνολικά, μια διατροφή
με συχνά γεύματα, με καλή πρωτεΐνη και καλούς υδατάνθρακες βοηθά πάρα πολύ στην
υγεία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και στο να είμαστε πιο ήρεμοι.

newsbeast.gr

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Μήπως το άγχος μου δημιουργεί πονοκεφάλους;

Published

on

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους τα άτομα εκείνα που χρησιμοποιούν το κεφάλι για να ελέγχουν τις καταστάσεις και να νιώθουν ασφαλή και όχι την καρδιά, παθαίνουν πολύ συχνά πονοκεφάλους

Αν ταλαιπωρείστε από πονοκεφάλους, έχετε κάνει εξετάσεις και δεν έχουν βρεθεί οργανικά
αίτια τότε είναι πολύ πιθανό να κρύβεται από πίσω το έντονο άγχος και το στρες.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους τα άτομα εκείνα που χρησιμοποιούν το κεφάλι για να ελέγχουν τις καταστάσεις και να νιώθουν ασφαλή και όχι την καρδιά, παθαίνουν πολύ συχνά πονοκεφάλους.

Αν έχετε τα παρακάτω χαρακτηριστικά τότε μπορεί και εσείς να ανήκετε σε αυτή την κατηγορία:

Χαρακτηρίζεστε από μεγάλη επιμονή και πείσμα

Είστε τελειομανείς
Συναισθηματικά ευαίσθητοι
Δυσκολεύεστε να εξωτερικεύσετε τα συναισθήματα σας
Ως έμβρυα βιώσατε συναισθήματα άγχους από τη μητέρα σας

Είχατε δύσκολη παιδική ηλικία
Έχετε βιώσει κάποιο έντονο ψυχικό τραύμα
Έχετε υπέρμετρες φιλοδοξίες
Βιώνετε καθημερινά άγχος στο επαγγελματικό ή οικογενειακό σας περιβάλλον
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους όλα τα παραπάνω ‘’γεμίζουν’’ κάποια στιγμή το κεφάλι μας με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι πονοκέφαλοι σαν καμπανάκι κινδύνου.

Διαβάστε περισσότερα στο www.kontasou.com 

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

10 καθημερινές συνήθειες που επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς

Published

on

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ο πιο
συχνή αιτία θανάτων στην Ελλάδα αφού το ποσοστό που αντιστοιχεί σε αυτή την
κατηγορία αγγίζει το 30% του συνολικού πληθυσμού.

Εάν δεν θες να ανήκεις και εσύ στο ποσοστό αυτό κάποια στιγμή, άλλαξε
μερικές απλές -αλλά καταστροφικές- συνήθειες της καθημερινότητάς σου
και σού υποσχόμαστε ότι η καρδιά σου θα σε ευγνωμονεί.

1. Δεν κοιμάσαι αρκετά
Η έλλειψη αρκετών ωρών ύπνου προκαλεί στρες στο σώμα, οδηγώντας σε
συνθήκες  ιδανικές για την ανάπτυξη μιας καρδιακής πάθησης.

«Οι άνθρωποι που κοιμούνται συνήθως τέσσερις, πέντε, έξι ώρες ύπνου, πάσχουν
συχνά διαβήτη, υπέρταση και παχυσαρκία», λέει ο Δρ. Franklin, διευθυντής εργαστηρίων
καρδιακής αποκατάστασης και άσκησης στο Νοσοκομείο Beaumont, Royal Oak. «Έχουμε
επίσης αποδείξεις ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις και φλεγμονή».

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες τροφές για όνειρα γλυκά.

2. Δεν τρως αρκετά πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Ένας από τους -πολλούς- λόγους που θα πρέπει να έχουν μια πάγια θέση στη διατροφή
σου είναι ότι περιέχουν ένα θρεπτικό συστατικό, που είναι απαραίτητο για την
καλή λειτουργία της καρδιάς: το μαγνήσιο.

Η έλλειψή του επιβραδύνει τον ενεργειακό μεταβολισμό, που μπορεί να οδηγήσει σε
αίσθημα κόπωσης, αϋπνία, πονοκεφάλους και μυϊκές κράμπες και τελικά υψηλή
αρτηριακή πίεση, διαβήτη και αρτηριοσκλήρωση, μια καρδιαγγειακή νόσο.

3. Πίνεις πολύ συχνά αλκοόλ
Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συνιστά να καταναλώνουμε (ιδανικά, όχι με άδεια
στομάχι) το πολύ ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Μεγαλύτερη
ποσότητα υπάρχει περίπτωση να θέσει την καρδιά μας σε κίνδυνο.

4. Αποφεύγεις ακόμα και τους «καλούς» υδατάνθρακες
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι απαραίτητα για την υγιή λειτουργία της καρδιάς, καθώς
παρέχουν στον οργανισμό μας φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, σίδηρο,
φώσφορο, μαγγάνιο και σελήνιο και βοηθούν στη μείωση της ολικής χοληστερόλης,
της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, καθώς και στη σταθεροποίηση των επιπέδων
ινσουλίνης και την πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου και τον διαβήτη », λέει η Δρ
Suzanne Steinbaum, διευθύντρια στο καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Lenox Hill.

5. Είσαι καπνιστής ή παθητικός καπνιστής
«Εάν καπνίζεις για μια ζωή, αναμένεται να πεθάνεις 10-12 χρόνια νωρίτερα
απ’ ότι αν δεν κάπνιζες», υποστηρίζει ο Δρ. Franklin.

Κινδυνεύουμε όμως ακόμα και εάν είμαστε απλά παθητικοί καπνιστές.
«Εάν κάποιος ζει με έναν καπνιστή έχει 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξει
κάποια καρδιακή πάθηση νωρίς στη ζωή του σε σύγκριση με κάποιον που δεν
έρχεται τόσο συχνά σε επαφή με καπνό», συνεχίζει.

6. Είσαι οξύθυμος
«Οι άνθρωποι που είναι θυμωμένοι, εχθρικοί ή καταθλιπτικοί τείνουν να διατρέχουν
μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και στεφανιαίων επεισοδίων», λέει ο Δρ. Franklin.
Πάρε λοιπόν βαθιές αναπνοές και μην αφήνεις τις μικρές καθημερινές ατυχίες
και παρεξηγήσεις με φίλους και γνωστούς να σε βγάζουν εκτός ελέγχου.

7. Καταναλώνεις υπερβολική ποσότητα αλατιού
Σύμφωνα με έρευνα του φιλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας στο Ελσίνκι, η
υπερβολική κατανάλωση αλατιού όχι μόνο υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο
καρδιακής προσβολής, αλλά προκαλεί και άμεση βλάβη στην καρδιά.

Οι ερευνητές, οι οποίοι παρακολούθησαν 4.630 υγιείς ενήλικες για 12 χρόνια,
εντόπισαν ότι το 20% των ανθρώπων έτρωγαν περισσότερο από 13,7 γραμμάρια την ημέρα,
τη στιγμή που η συνιστώσα κατανάλωση είναι μόνο 6 γραμμάρια.

Το ποσοστό αυτό των συμμετεχόντων είχε λοιπόν τις διπλάσιες πιθανότητες
να υποστεί κάποια καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με αυτούς, που
κατανάλωναν λιγότερο από 6,8 γραμμάρια.

8. Τρως επεξεργασμένα κρέατα
Με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και συντηρητικά, τα μεταποιημένα κρέατα αποτελούν
κίνδυνο για τον σημαντικότερο μυ στο σώμα μας, σύμφωνα με την Rene Ficek, διαιτολόγο
και εμπειρογνώμονα στον τομέα της διατροφής στο Seattle Sutton’s Healthy Eating.

“Η τακτική κατανάλωσή τους αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο”, λέει. «Ορισμένες μελέτες έχουν ποσοτικοποιήσει αυτά τα αποτελέσματα για να
δείξουν ότι κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα αυξάνει το ποσοστό θνησιμότητάς κατά ένα πέμπτο.

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με ψάρια, πουλερικά και φυτικές πρωτεΐνες
θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους για την υγεία έως και 14% ».

9. Αγχώνεσαι υπερβολικά πολύ
Αυτό ίσως το ήξερες ήδη και εάν δεν το ήξερες, σίγουρα το φανταζόσουν. Εάν όμως
όχι, να η απόδειξη: «Το στρες κάνει το σώμα πιο γηραιό. Συρρικνώνει τμήματα του εγκεφάλου.

Καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή»,
λέει ο Δρ. Bowden, συγγραφέας του βιβλίου The Great Cholesterol Myth (Ο μεγάλος
μύθος της χοληστερίνης).

10. Καταναλώνεις πολλά κορεσμένα λιπαρά
Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συνιστά να καταναλώνουμε το πολύ
13 γραμμάρια κορεσμένου λίπους την ημέρα.

Για να καταλάβεις πόσο μικρή ποσότητα είναι αυτή, να σου πούμε ότι είναι η ακριβής
ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που περιέχονται σε μια κουταλιά της σούπας
λάδι καρύδας. Ναι, τόσο λίγο!

olivemagazine.gr

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Πονόλαιμος: Πoια συμπτώματα δείχνουν ότι πρόκειται για στρεπτόκοκκο;(βίντεο)

Published

on

Ο πονόλαιμος είναι πολύ συχνό σύμπτωμα το οποίο μπορεί να αποκαλύπτει από
απλό κρυολόγημα μέχρι κάτι πιο σοβαρό.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να έχετε πονόλαιμο. Αλλεργίες, οπισθορρινική καταρροή, κρυολογήματα, γρίπη και βακτηριακές λοιμώξεις είναι οι βασικές αιτίες που προκαλούν
σε όλους μας πόνο στον λαιμό.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια συμπτώματα, που δείχνουν ότι ο πονόλαιμος είναι πολύ πιθανό να
οφείλεται στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πάτε σε ένα γιατρό.

Ο στρεπτόκοκκος είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Streptococcus (ομάδας Α). Τις περισσότερες φορές, ο πονόλαιμος οφείλεται σε ιούς, ή είναι παρενέργεια
λοιμώξεων σε άλλα μέρη της μύτης και των ιγμορίων.

Πώς θα καταλάβετε αν ο πονόλαιμος οφείλεται σε στρεπτόκοκκο

Βλέπετε ασυνήθιστα σημάδια;
Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του στρεπτόκοκκου είναι ένας κόκκινος, τραχύς στην όψη και την αίσθηση λαιμός με πρησμένες αμυγδαλές, που συχνά έχουν ορατές λευκές κηλίδες (πύον). Τυχόν σκούρες κόκκινες κηλίδες γύρω από τις αμυγδαλές, ή στον ουρανίσκο είναι επίσης ενδεικτικά
σημάδια στρεπτόκοκκου στον λαιμό. Τα σημάδια αυτά είναι τα ίδια σε παιδιά και ενήλικες.

Έχετε συμπτώματα κρυολογήματος;
Αν έχετε συμπτώματα κρυολογήματος, όπως ρινική καταρροή, ρινική συμφόρηση, οπισθορρινική καταρροή, φαγούρα στον λαιμό με απώλεια της φωνής (λαρυγγίτιδα) και βήχα, συνήθως αυτό υποδεικνύει μια ιογενή πηγή για τον πονόλαιμο που νιώθετε και όχι στρεπτόκοκκο.

Έχετε υψηλό πυρετό;
Δυστυχώς ο πονόλαιμος από στρεπτόκοκκο μπορεί να συνοδεύεται με υψηλό, ή και χαμηλό πυρετό. Αλλά ο πονόλαιμος με πυρετό πάνω από 38,3 °C συνήθως υποδηλώνει μια μόλυνση από
στρεπτόκοκκο. Αν έχετε πόνο στον λαιμό, αλλά καθόλου πυρετό, τότε δεν έχετε στρεπτόκοκκο.

Έχετε πρησμένους λεμφαδένες;
Οι πρησμένοι λεμφαδένες κάτω από το πηγούνι και στο μπροστινό μέρος του λαιμού μπορεί να είναι μια αντίδραση σε οποιαδήποτε μόλυνση στο σώμα και δεν είναι ειδικά συμπτώματα για στρεπτόκοκκο. Η διόγκωση των λεμφαδένων μπορεί να είναι συμβεί επ’ αφορμή οποιασδήποτε λοίμωξης στην μύτη, τα ιγμόρεια, τα αυτιά, ή τον λαιμό.

Πόσο οξύς είναι ο πόνος;
Μια μόλυνση από στρεπτόκοκκο στον λαιμό συχνά χαρακτηρίζεται ως πολύ επώδυνη. Μπορεί να
έχετε δυσκολία στην κατάποση ακόμα και στο δικό σας σάλιο. Ο πονόλαιμος από στρεπτόκοκκο
τείνει να είναι πιο οξύς και διαρκεί περισσότερο από όσο εκείνος που οφείλεται σε κρυολόγημα.

Έχετε κάποιο εξάνθημα;
Αν πονόλαιμος συνοδεύεται από ένα λεπτό, με αίσθηση σαν γυαλόχαρτο στην αφή και ροζ χρωματισμού, εξάνθημα στο δέρμα, τότε ίσως έχετε οστρακιά, η οποία σίγουρα σχετίζεται με τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου. Εάν συμβεί αυτό, δείτε ένα γιατρό αμέσως. Η οστρακιά
αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Πονόλαιμος από στρεπτόκοκκο: Θεραπεία και αντιμετώπιση
Εάν ο γιατρός σας διαγνώσει ότι έχετε στρεπτόκοκκο, θα σας συνταγογραφήσει αντιβίωση, ή θα σας κάνει μια ένεση με αντιβιοτικό. Είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε πλήρως την θεραπεία που θα σας συστήσει, ακόμα και αν αισθάνεστε καλύτερα προτού αυτή τελειώσει.

Ο στρεπτόκοκκος εξακολουθεί να είναι μεταδοτικός, ακόμη και αν παίρνετε αντιβιοτικά. Γι’ αυτό
πρέπει να πλένετε τα χέρια σας συχνά, να μην μοιράζεστε τρόφιμα ή σκεύη με άλλους και να
πετάξετε την οδοντόβουρτσά σας, αφότου ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Κάποια απλά μέτρα αντιμετώπισης για τον πονόλαιμο από στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν γαργάρες με ζεστό αλατισμένο νερό, παστίλιες λαιμού, σπρέι λαιμού και τσάι με μέλι. Όλες αυτές οι θεραπείες αποσκοπούν στο να διατηρείτε τον λαιμό σας υγρό και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Αναρωτιέστε τι πρέπει να τρώτε σε αυτή την κατάσταση; Επιλέξτε μαλακές, δροσερές τροφές,
όπως τα παγωτά, milkshakes και ζελέδες. Η δροσιά των τροφίμων καταπραΰνει τον πόνο
και οι μαλακές τροφές είναι εύκολο να διέλθουν από περιοχές του λαιμού με φλεγμονή.

Είναι σημαντικό να μείνετε καλά ενυδατωμένοι, για να βοηθήσετε το σώμα σας να καταπολεμήσει την μόλυνση. Πίνετε άφθονο νερό. Χρησιμοποιήστε ένα καλαμάκι για να πιείτε νερό, ή άλλα υγρά, προκειμένου να είναι ευκολότερη η κατάποση. Αποφύγετε τους χυμούς εσπεριδοειδών και τα αλκοολούχα ποτά.

Απλά αναλγητικά, όπως ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη και ναπροξένη θα σας βοηθήσουν να μειωθεί ο πονόλαιμος. Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει ποτέ να παίρνουν ασπιρίνη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ενός γιατρού, επειδή υπάρχει κίνδυνος να εκδηλώσουν σύνδρομο Reye.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί και δεν “ανταποκρίνεται” στις θεραπείες αυτές, μπορεί να είναι σημάδια μιας πιο σοβαρής κατάστασης, όπως μονοπυρήνωση, Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενη Νόσος (ΣΜΝ), όγκος στον λαιμό, μηνιγγίτιδα, ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Δείτε το γιατρό σας εάν έχετε υποβληθεί σε θεραπεία για στρεπτόκοκκο και η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, ή δεν σας έχει περάσει ο πονόλαιμος μετά από 3-4 ημέρες.

pronews.gr

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Let’s ΠΑΠ: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή για την υγεία της γυναίκας

Published

on

To “Let’s ΠΑΠ” application, η πρώτη Ελληνική Εφαρμογή για την Υγεία της γυναίκας, κατέλαβε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό του θεσμού Mobile Excellence
Awards 2018 στην κατηγορία «Health / Fitness / Nutrition».

Το “Let’s ΠΑΠ” είναι ένα δωρεάν application που έχει δημιουργηθεί από την Ελληνική
φαρμακευτική εταιρία AENORASIS, με την επιστημονική στήριξη της Ελληνικής Ακαδημαϊκής
Ομάδας Μελετών Παθολογίας Τραχήλου (HeCPA Group) με στόχο την ενημέρωση του γυναικείου
κοινού για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το γυναικείο κοινό έχει αγκαλιάσει από την πρώτη ημέρα αυτή την προσπάθεια, ενώ κοινωνικοί
και θεσμικοί φορείς υποστηρίζουν τις δράσεις ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον καρκίνο του
τραχήλου της μήτρας, το “Let’s ΠΑΠ” συμπράττει με το «ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ», την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018, στον αγώνα δρόμου Under Armour Run Kifisia City Challenge, που περιλαμβάνει αγώνες Ημιμαραθώνιου 10 και 5 χλμ. και θα διεξαχθεί στην Κηφισιά.

 

Το «ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ» απευθύνεται σε ογκολογικούς ασθενείς. Ιδρύθηκε με κύρια επιδίωξη να μετέχει ενεργά και να συμβάλλει στην κοινωνική, ψυχολογική, συναισθηματική, πνευματική και ιατρική υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους, μέσα από την ενημέρωση, την γνώση και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου πληθυσμού.

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Το καλύτερο λίφτινγκ: Κάνετε μια φορά την εβδομάδα σεξ και θα νιώθετε 15 χρόνια νεότεροι

Published

on

Θέλετε να αισθάνεστε τουλάχιστον μία δεκαετία νεότερος; Εάν έχετε σύντροφο έχει καλώς!
Διαφορετικά ψάξτε να βρείτε γιατί αξίζει τον κόπο.

Κάνοντας σεξ μία φορά την εβδομάδα,θα αισθάνεστε κατά 15 χρόνια πιο νέος, σύμφωνα με μελέτη που
δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «The Sun».Εάν, πάλι, δεν καταφέρετε να ρίξετε κάποιον στο κρεβάτι, υπάρχουν
κι άλλοι τρόποι για να ξανανιώσετε,όπως εξηγούν οι επιστήμονες.

Για όσους είναι άνω των πενήντα και θέλουν να αισθάνονται νέοι, οι συμβουλές των ειδικών είναι απλές:κάθε μήνα κάντε
σεξ τέσσερις φορές, ασκηθείτε 16 φορές, πηγαίνετε εκδρομές ή αφιερώστε χρόνο στο σύντροφό σας.

Όπως εξηγεί ο ορθοπεδικός Πολ Στάρκι από την εταιρεία «Neo G»,η έρευνα προσπάθησε να εντοπίσει τους παράγοντες που κάνουν
τους ανθρώπους να νιώθουν νέοι.”Οι άνθρωποι που φαίνονται και νιώθουν νεότεροι από την ηλικία τους, ήταν πάντα ένα μυστήριο,
οπότε ελπίζουμε ότι η έρευνά  μας θα αποκαλύψει τις δραστηριότητες που όλοι μπορούμε να ενσωματώσουμε στη ζωή μας”, πρόσθεσε.

Η εταιρεία με ορθοπεδικά είδη «Neo G», διαπίστωσε επίσης ότι η εξημέρωση των ζώων, οι διακοπές και ο χρόνος που αφιερώνουμε
στο σύντροφο μας κάνουν να αισθανόμαστε αρκετά νεότεροι.

«Όσοι ήταν πιο δραστήριοι δήλωναν ότι αισθάνονταν τουλάχιστον 12 χρόνια νεότεροι απ΄αυτούς που κάθονταν στον καναπέ…

Η έρευνα επισημαίνει την ανάγκη να συνεχίσουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να απολαμβάνουμε τη ζωή,
ανεξαρτήτως ηλικίας»,επισημαίνει ο ορθοπεδικός Πολ Στάρκι.

Continue Reading

ΟΤΙ ΠΑΙΖΕΙ