Aνοιξη και αλλεργίες..Τι τις προκαλεί και πως αντιμετωπίζονται

By on April 22, 2015

Aνοιξη και αλλεργίες..Τι τις προκαλεί και πως αντιμετωπίζονται
Μπορεί ο καιρός ακόμη να μην έχει …γλυκάνει αρκετά όμως η άνοιξη ήρθε και μαζί έρχονται και οι αλλεργίες που ενοχλούν αρκετό κόσμο.

Γιατί όμως την άνοιξη;
Τα φυτά γονιμοποιούνται με τη γύρη, η οποία μεταφέρεται από φυτό σε φυτό είτε με τα έντομα είτε με τον αέρα. Η γύρη πυροδοτεί την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων, με πιο σημαντικές τη ρινίτιδα, την επιπεφυκίτιδα και το άσθμα. Οι άνθρωποι που έχουν προδιάθεση για αλλεργία εμφανίζουν αντιδράσεις επειδή η βλεννογόνος τους έρχεται σε επαφή με τη γύρη. Το χαρακτηριστικό είναι ότι τα συμπτώματα, κυρίως τις πρώτες πρωινές και τις πρώτες απογευματινές ώρες, επαναλαμβάνονται. Όταν βρέχει, η μορφή τους είναι ήπια, γιατί κατακάθεται η γύρη. Αντίθετα επιδεινώνονται όταν φυσάει.
Όμως μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή και όσοι είναι ευαίσθητοι στο τσίμπημα από μέλισσες και σφήκες.

Τα κυριότερα αλλεργιογόνα της άνοιξης είναι:
• Η γύρη των δέντρων, κυρίως της ελιάς, η ανθοφορία της οποίας είναι στα τέλη Απριλίου με αρχές Ιουνίου, αλλά και της λεύκας (μέσα Φεβρουαρίου-αρχές Απριλίου), του κυπαρισσιού (τέλη Ιανουαρίου-τέλη Φεβρουαρίου), της καρυδιάς και της δρυός (Μάρτιος-Απρίλιος) καθώς και του πλάτανου (αρχές Μαρτίου-τέλη Απριλίου).
• Η γύρη από τα αγρωστώδη (γρασίδια), η ανθοφορία των οποίων συνήθως διαρκεί από τις αρχές Μαρτίου έως και τα τέλη Ιουνίου.
• Η γύρη από το περδικάκι, ένα ζιζάνιο που ανθεί τόσο την άνοιξη όσο και το φθινόπωρο, ενώ, αν ο καιρός είναι αρκετά υγρός και ζεστός, μπορεί να ανθεί και όλο το χρόνο.
• Τα ακάρεα της σκόνης μέσα στο σπίτι, τα οποία πολλαπλασιάζονται την άνοιξη, γι’ αυτό και τότε παρατηρείται έξαρση στις αναπνευστικές αλλεργίες που οφείλονται στην οικιακή σκόνη.
• Το τρίχωμα των σκύλων ή τα αλλεργιογόνα της γάτας (π.χ. το σάλιο). Στην περίπτωση αυτή, η αλλεργία παρατηρείται όποτε έρχεστε σε επαφή με το αλλεργιογόνο. Για να διαπιστώσετε σε ποιο ή ποια αλλεργιογόνα έχετε ευαισθησία, μπορείτε να κάνετε εξετάσεις αίματος (RAST), που σκοπό έχουν την ανίχνευση των αλλεργικών αντισωμάτων IgE, ή δερματικά τεστ (δοκιμασίες νυγμού). Τα δερματικά τεστ είναι αξιόπιστα κατά 97-98%, ενώ οι εξετάσεις αίματος κατά 75-80%.

Γιατί υποφέρω περισσότερο στην πόλη;
Η αιτία είναι η τοξική γύρη, δηλαδή η «βρόμικη» γύρη πάνω στην οποία έχουν προσκολληθεί ατμοσφαιρικοί ρύποι, που καταστρέφουν το «προστατευτικό τοίχωμα» των βρόγχων (βρογχικό επιθήλιο) και έτσι διεισδύουν πιο εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα, επιτείνοντας τα αλλεργικά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα

Η μύτη σας θα μπουκώσει, θα «τρέχει», θα σας «τρώει» και θα φτερνίζεστε συχνά. Πρόκειται για τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, που είναι ίδια με αυτά του κρυολογήματος, με τη διαφορά ότι το κρυολόγημα υποχωρεί σε 4-5 ημέρες, ενώ η αλλεργική ρινίτιδα διαρκεί όσο το ένοχο αλλεργιογόνο βρίσκεται στην ατμόσφαιρα. Συνήθως η αλλεργική ρινίτιδα εκδηλώνεται σε συνδυασμό με την επιπεφυκίτιδα, όπου τα μάτια κοκκινίζουν, δακρύζουν, έχουν φαγούρα, καθώς και φωτοφοβία. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, παρουσιάζεται και ξηρός βήχας, δύσπνοια, λαχάνιασμα μετά από ήπιο περπάτημα, και «βράσιμο» στο στήθος.

Η αντιμετώπιση

Τα φάρμακα: «Υπάρχουν ορισμένες ουσίες που προσφέρουν ανακούφιση. Για παράδειγμα, τα αντιισταμινικά και τα κορτικοστεροειδή βοηθούν στην αποσυμφόρηση της μύτης όταν υπάρχει αλλεργική ρινίτιδα. Αντίστοιχα, στην επιπεφυκίτιδα, είναι σημαντικά τα αντιισταμινικά και τα κολλύρια με κορτικοστεροειδή. Στο άσθμα βοηθούν τα εισπνεόμενα, οι β-διεγέρτες και τα κορτικοστεροειδή. Δυστυχώς, η κορτιζόνη πρέπει να χορηγείται για περιορισμένο χρονικό διάστημα».

Η ανοσοθεραπεία: Αν έχετε σοβαρό πρόβλημα, η ανοσοθεραπεία ίσως είναι η καλύτερη λύση. Η ανοσοθεραπεία βασίζεται στη χορήγηση του συστατικού που προκαλεί την αλλεργία σε μορφή χαπιού, σταγόνων ή ενέσιμη. Η τελευταία είναι και η πιο αποτελεσματική. Η διάρκεια της θεραπείας συνήθως είναι τρία χρόνια, αλλά ο γιατρός ίσως κρίνει ότι χρειάζεται να επιμηκυνθεί μέχρι τα πέντε.

Το φίλτρο αέρα: Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα φίλτρο αέρα στο κλιματιστικό μπορεί να απομακρύνει τη γύρη. Ακόμα, ίσως βοηθήσει ένας αφυγραντήρας, ο οποίος μειώνει την υγρασία σε μέρη όπως το μπάνιο.

Πάρτε συμπληρώματα: Δεδομένα επιστημονικών ερευνών αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D ενισχύει τα ανοσοκύτταρα και μειώνει τη φλεγμονή. Ρωτήστε το γιατρό σας αν τα χρειάζεστε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *