Connect with us

ΘΕΑΤΡΟ

«Αστροφεγγιά» του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου στο Θέατρο Χώρα

«Αστροφεγγιά» του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου στο Θέατρο Χώρα

Η Αστροφεγγιά, μέρος μιας τριλογίας, είναι «η ιστορία της διαψευσμένης και απροσανατόλιστης εφηβείας, στην περίοδο της μεγαλοϊδεάτικης αυταπάτης, της καταστροφής και της ψευδεπίγραφης Ειρήνης».

Μια παρέα νέων παιδιών μεταβαίνουν προς την ωριμότητα κατά το διάστημα από την λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, έως και την Μικρασιατική εκστρατεία με την Εθνική μας καταστροφή. Φίλοι από το σχολείο, μοιράζονται καθένας μέσα από την κοινωνική και οικονομική του θέση, την λήξη του πολέμου.

Σε μια εποχή που σηκώνει το βάρος της σκληρότητας, της ανέχειας και περιμένει να φωτιστεί από την φωτεινότητα των νιάτων, ο Άγγελος δίνει τον δικό του αγώνα. Οι δικοί του ψωμοζωούν, μετά βίας τον στηρίζουν στις σπουδές του και τον υποκινούν να ζητήσει μια θέση εργασίας, στο εργοστάσιο του πλούσιου φίλου του Νίκου.

Εκείνος τελικά υποκύπτει στην ανάγκη ενώ μέσα του φωλιάζει το μίσος για το φίλο του που κέρδισε την καρδιά της Δάφνης, της κοπέλας που αγαπά. Όταν το 1922 ξεσπά ο πόλεμος στη Μικρά Ασία, ο Άγγελος θα βρεθεί στο μέτωπο, ενώ οι πλούσιοι φίλοι του “άκαπνοι” και βολεμένοι με τη δύναμη του χρήματος που τους διαφθείρει, σηματοδοτούν ένα κόσμο με προδομένες αξίες.

Η μεταφορά του συγκεκριμένου λογοτεχνήματος στο θέατρο έχασε κατά τη γνώμη μου από το βάρος της δραματικής του αξίας. Κάποιες σκηνές ασύνδετες και ξεκάρφωτες, χαλαρώνουν και μπουκώνουν το έργο που αποδόθηκε σκηνοθετικά από τον Πέτρο Ζούλια, με «κινηματογραφική λογική». Η παράσταση έχει ρυθμό και ζωντάνια από την αρχή, κάτι που περιορίζεται βαθμιαία με την επερχόμενη ωριμότητα και το θάνατο.

Κοστούμια αντιπροσωπευτικά της εργατιάς και της ευμάρειας, όμορφη μουσική και φωτισμός που γεμίζει από το φέγγισμα των άστρων ολοκληρώνουν το ιστορικό πλαίσιο του έργου.

Το σκηνικό πολύ έξυπνο, με το δεύτερο πλάνο πίσω από τη διάφανη κουρτίνα, όπου παράλληλα με την αφήγηση εξελίσσεται η πλοκή, παραπέμπει με τη γενική του φθαρμένη εικόνα στην κατάρρευση και στην πτώση του ηθικού ενός λαού.

Ο Αντίνοος Αλμπάνης – Άγγελος με την ολοκληρωμένη του ερμηνεία, αποδίδει ικανοποιητικά τα χακτηριστικά του ήρωα. Περήφανος, αξιοπρεπής, ακατάδεχτος, ασυμβίβαστος, με εσωτερικές αντιστάσεις και ευαισθησία απέναντι στον βασανισμένο του συνάνθρωπο. Με σεβασμό στον έρωτα και στη φιλία αρχικά, υποτιμημένος, προδομένος και υποβαθμισμένος αργότερα, εσωτερικά μπλοκαρισμένος καθώς ξεπέφτει σε πράξεις και συναισθήματα αδυναμίας. Ωσότου ο φόβος του θανάτου και η φρίκη του πολέμου βάλουν σε δοκιμασία τις αντοχές του.

Πιστικός ως Νίκος ο Χάρης Τζωρτζάκης, συγκινητική στο ρόλο της μάνας η Ρένια Λουϊζίδου, αέρινη και ευμετάβλητη Δάφνη η Ευδοκία Ρουμελιώτη. Καλοί και οι άλλοι ηθοποιοί στους δεύτερους και υποστηρικτικούς ρόλους.

Η παράσταση είναι μια από τις πολλές που σε περίοδο Εθνικής κρίσης βλέπουμε στις θεατρικές σκηνές. Ψυχογραφεί ένα κόσμο που ζει την συντριβή του πολέμου, τον πόνο του θανάτου και την εσωτερική του ερημιά και πτώση. Ένα κόσμο που πείθεται από πολιτικές υποσχέσεις και διαψεύδεται, που πασχίζει για μια θέση στο Δημόσιο όπως ακριβώς και σήμερα, Άνθρωποι που συνθλίβονται, που δοκιμάζονται αλλά που καταφέρνουν να επιζήσουν, να επιβιώσουν και να ορθοποδήσουν, κόντρα στη μοίρα και στην πολιτική ανικανότητα και απροθυμία.

Στα μάτια των θεατών – που οφείλουν να σέβονται τους ηθοποιούς και τους συνθεατές τους – αυτή η Αστροφεγγιά είχε μια συννεφιά που την εμπόδισε να αγγίξει βαθιά τις ψυχές τους.

Συντελεστές:

Θεατρική μεταφορά – Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά: Άση Δημητρολοπούλου
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Μιχάλης Τρανουδάκης
Επιμέλεια κίνησης: Φώτης Διαμαντόπουλος
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Τουντασάκη
Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου
Παραγωγή: Purple Group

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):

Αντίνοος Αλμπάνης
Ιωάννης Παπαζήσης
Μάκης Πατέλης
Μαριαλένα Ροζάκη
Ευδοκία Ρουμελιώτη
Σταύρος Σβήγκος
Γιούλικα Σκαφιδά
Χάρης Τζωρτζάκης
Βασίλης Χαρίσης
Στον ρόλο της μητέρας η Ρένια Λουιζίδου
Συμμετέχει και ο Δάνης Κατρανίδης

Παραστάσεις:

Τετάρτη: 20.00
Πέμπτη: 21.00
Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 21.00
Κυριακή: 20.00
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 20ευρώ
Μειωμένο: 13ευρώ
Πέμπτες: 15ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων:
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
Τηλεφωνικά: 2107234567
Online: www.ticketservices.gr

https://www.ticketservices.gr/event/Astrofeggia-Theatro-Chora/?lang=el

Θέατρο Χώρα
Διεύθυνση: Αμοργού 20, Κυψέλη
Τηλέφωνο ταμείου: 210-8673945

newsbeast.gr

Continue Reading
Advertisement