Η χρόνια αϋπνία σκοτώνει…

By on December 27, 2014

Η χρόνια αϋπνία –για έξι ή και περισσότερα χρόνια– αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης που διήρκησε 40 ολόκληρα χρόνια.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσαν ότι όσοι παλεύουν με την αϋπνία για αρκετά χρόνια αντιμετωπίζουν κατά 58% αυξημένο κίνδυνο να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους.

Παράλληλα, η χρόνια αϋπνία φάνηκε να συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα, όπως αυτή μετράται από τα επίπεδα της C Αντιδρώσας Πρωτεΐνης (C-Reactive Protein ή CRP), δείκτης που σχετίζεται άμεσα με την καρδιοπάθεια, το διαβήτη, την παχυσαρκία, τον καρκίνο, την άνοια και την κατάθλιψη.

Η αϋπνία, δηλαδή η δυσκολία να κοιμηθούμε ή να παραμείνουμε σε κατάσταση ύπνου, αποτελεί τη συνηθέστερη διαταραχή του ύπνου. Ως χρόνια αϋπνία ορίζεται η δυσκολία στον ύπνο για τουλάχιστον τρία βράδια την εβδομάδα σε διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Παλαιότερες μελέτες είχαν επίσης υποδείξει ότι η αϋπνία μειώνει το προσδόκιμο ζωής, ωστόσο τα υποκείμενα αίτια του φαινομένου παρέμεναν άγνωστα.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρόνια αϋπνία αυξάνει στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω καρδιαγγειακών και αναπνευστικών επιπλοκών, ασχέτως άλλων παραγόντων κινδύνου όπως η ηλικία.

Πηγή: onmed.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *