Έρχεται το Volvo XC90

By on September 4, 2014
Volvo-XC90

Έρχεται το Volvo XC90

Το νέο μοντέλο θα φιλοξενεί έως και επτά επιβάτες

Μετά από πολύμηνη περίοδο αναμονής και μία διαδικασία σταδιακής αποκάλυψης, η Volvo Cars παρουσιάζει στο κοινό, το Νέο Volvo XC90!

Πρόκειται για ένα SUV μοντέλο που μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση έως και επτά επιβάτες, που θα συνδυάζει εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση και εκπληκτικό εσωτερικό φινίρισμα με μοναδική ποιότητα και άπλετους χώρους ενώ θα θέσει το μέτρο σύγκρισης στην κατηγορία, με κορυφαία στον κόσμο πρωτοποριακά χαρακτηριστικά ασφάλειας, νέες τεχνολογίες κινητήρων, απαράμιλλες επιδόσεις σε ιπποδύναμη και οικονομία καυσίμου.

Στα πλαίσια ενός επενδυτικού προγράμματος 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μετά από τρία χρόνια εξέλιξης, το Νέο XC90 σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της Volvo. Αποκαλύπτεται πλέον ξεκάθαρη η σχεδιαστική πορεία που θα ακολουθήσει η μάρκα στο μέλλον. Όντας πλέον ανεξάρτητη, η Volvo για πρώτη φορά ενσωματώνει στο Νέο XC90 τις εντελώς δικές της νέες τεχνολογίες, με την υλοποίηση – και αυτή για πρώτη φορά – της νέας Μεταβλητής Αρχιτεκτονικής Προϊόντος (Scalable Product Architecture – SPA) στην κατασκευή των οχημάτων.

Το Νέο XC90 έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία στην 87-χρονη ιστορία της φίρμας. Θα είναι το πρώτο από τα αυτοκίνητά της που θα φέρει το νέο, πιο επιβλητικό σήμα της μάρκας, με το βέλος στην πάνω δεξιά γωνία του κύκλου να ευθυγραμμίζεται με τη διαγώνιο που διατρέχει τη μάσκα. Σε συνδυασμό με τα φώτα ημέρας (Day Running Lights) σε σχήμα πλαγιαστού «T», που οπτικά παραπέμπουν στο πιο σημαντικό σύμβολο της ιδιαίτερα πλούσιας σκανδιναβικής παράδοσης, στο «σφυρί του Θεού Θωρ», το νέο σήμα καθιερώνει ένα ιδιαίτερα δυναμικό πρόσωπο για την επερχόμενη γενιά μοντέλων της μάρκας.

Το μεγαλύτερο καπό του νέου XC90 με το χαρακτηριστικό του σχεδιασμό, η έντονη γραμμή που διατρέχει το αμάξωμα στο ύψος της μέσης και οι προτεταμένοι «ώμοι» στο πίσω μέρος που συνδέονται με τα νέα χαρακτηριστικά πίσω φώτα, αποτελούν σημαντικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που θα αντανακλώνται – σε διάφορες σχεδιαστικές υλοποιήσεις – σε ολόκληρη τη γκάμα. Για ισχυρότερη οπτική εντύπωση από τα πλάγια, το XC90 συνδυάζεται με μια σειρά από εντυπωσιακές ζάντες με μέγεθος έως και τις 22 ίντσες!

Το XC90 προσφέρει μια σειρά από 2λιτρους, 4κύλινδρους κινητήρες Drive-E που όλοι τους συνδυάζουν εντυπωσιακές επιδόσεις και οικονομία καυσίμου.

Κορυφαίο στη γκάμα είναι το XC90 Twin Engine, σε plug-in υβριδική έκδοση, το οποίο συνδυάζει έναν 2λιτρο, 4κύλινδρο κινητήρα βενζίνης με υπερσυμπιεστή και turbo, και έναν ηλεκτροκινητήρα, προσφέροντας συνδυασμό ισχύος και καθαρής λειτουργίας: ιπποδύναμη περίπου 400 ίππων με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) περίπου 60 γρμ/χλμ (σε κύκλο οδήγησης NEDC). Η συγκεκριμένη έκδοση θα είναι το πρώτο στον κόσμο 7θέσιο plug-in υβριδικό SUV!

Το νέο XC90 διαθέτει στο βασικό του εξοπλισμό ότι πιο σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο σύστημα ασφάλειας υπάρχει σήμερα! Ανάμεσά τους, δύο τεχνολογίες ασφάλειας που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στον κόσμο: ένα σύστημα προστασίας σε περίπτωση εκτροπής από το δρόμο και αυτόματο φρενάρισμα σε διασταύρωση με αντίθετα ερχόμενο όχημα.

Σε περίπτωση εκτροπής του αυτοκινήτου από το δρόμο, το XC90 «αντιλαμβάνεται» τη σοβαρότητα της κατάστασης και σφίγγει τις ζώνες ασφαλείας εμπρός, συγκρατώντας τους επιβαίνοντες στη θέση τους. Οι ζώνες παραμένουν σταθερά σφιγμένες όσο το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινείται. Προκειμένου να αποτραπούν τραυματισμοί στην σπονδυλική στήλη, μια λειτουργία απορρόφησης της ενέργειας ανάμεσα στο κάθισμα και το σκελετό του καθίσματος απορροφά τις κατακόρυφες δυνάμεις που αναπτύσσονται όταν το αυτοκίνητο προσγειώνεται ανώμαλα στο έδαφος. Η λύση αυτή μπορεί να περιορίσει τις κατακόρυφες δυνάμεις που δέχεται το σώμα ακόμα και στα 2/3 των αρχικών. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, οι οποίοι είναι σοβαροί και συχνοί σε τέτοιου είδους ατυχήματα.

Επίσης το XC90 είναι το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο με τεχνολογία που φρενάρει το αυτοκίνητο αυτόματα αν ο οδηγός στρίψει απρόσεκτα διασταυρούμενος με όχημα που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση, με αυξημένο κίνδυνο για τα δύο οχήματα. Αυτή είναι μια συνηθισμένη περίπτωση σε πολυσύχναστες διασταυρώσεις μέσα στην πόλη, αλλά και σε λεωφόρους όπου το όριο ταχύτητας είναι μεγαλύτερο. Το σύστημα ανιχνεύει τον κίνδυνο σύγκρουσης και φρενάρει αυτόματα προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση ή να μετριαστούν οι επιπτώσεις της.

Εκτός του συστήματος αποφυγής συγκρούσεων με ταχύτητα έως 50 χλμ/ώρα, αναφέρονται και η ανίχνευση και το αυτόματο φρενάρισμα μπροστά σε ποδηλάτες και πεζούς εμπρός από το αυτοκίνητο, ημέρα και νύχτα, με όλα τα προαναφερθέντα συστήματα να ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου!

Η Volvo, με το πρόγραμμα Όραμα 2020 (Vision 2020) έχει θέσει έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο: Μέχρι το 2020 να έχει αναπτύξει όλες τις αναγκαίες τεχνολογίες ώστε να μην υπάρχει θανάσιμος ή σοβαρός τραυματισμός οποιουδήποτε επιβαίνει σε ένα καινούργιο μοντέλο Volvo και εμπλέκεται σε κάποιο ατύχημα.

Το εσωτερικό στο νέο XC90 είναι το πολυτελέστερο που έχει σχεδιαστεί ποτέ για ένα Volvo. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι η οθόνη αφής που μοιάζει με tablet στην κεντρική κονσόλα, η οποία αποτελεί την καρδιά ενός εντελώς νέου συστήματος ελέγχου του αυτοκινήτου. Το σύστημα κυριολεκτικά δεν χρησιμοποιεί κουμπιά, προσφέροντας στον οδηγό έναν πρωτοποριακό τρόπο έλεγχου του αυτοκινήτου και πρόσβαση σε μια σειρά από διαδικτυακά προϊόντα και υπηρεσίες. Συμβάλλει επίσης στη δημιουργία ενός εσωτερικού που είναι μοντέρνο, ευρύχωρο και προσφέρει την αίσθηση του «ήρεμα τακτοποιημένου».

Το εσωτερικό συνδυάζει υλικά όπως μαλακό δέρμα και ξύλο με χειροποίητες λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων επιλογέα ταχυτήτων από κρύσταλλο του διάσημου σουηδικού οίκου Orrefors, και χειριστήρια διακοπής/εκκίνησης του κινητήρα και ρύθμισης της έντασης του ήχου κατασκευασμένα με αδαμαντοκοπή. Η ύψιστη προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια ήταν πάντα στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της όλης εξελικτικής διαδικασίας.

Σχεδιασμένο να φιλοξενεί έως επτά επιβάτες, το XC90 διαθέτει νέα, πρωτοποριακού design καθίσματα, που απελευθερώνουν άφθονο εσωτερικό χώρο για τους επιβάτες, τόσο στη δεύτερη όσο και στην τρίτη σειρά καθισμάτων. Η τρίτη σειρά προσφέρει κορυφαία στην κατηγορία άνεση, με υπεραρκετούς χώρους για δύο επιβάτες με ύψος έως 170 εκ.

Επίσης διαθέτει ένα από τα κορυφαία ηχοσυστήματα στον κόσμο του αυτοκινήτου, αποτέλεσμα της συνεργασίας των ειδικών της Volvo με τους μηχανικούς της διάσημης βρετανικής εταιρείας εξέλιξης και κατασκευής υψηλής πιστότητας ηχοσυστημάτων Bowers & Wilkins.

Το ηχοσύστημα διαθέτει ενισχυτή κλάσης D 1.400 W και – ούτε λίγο ούτε πολύ – 19 ηχεία Bowers & Wilkins. Οι ηχητικές καινοτομίες περιλαμβάνουν μια από τις πρώτες εφαρμογές σαμπγούφερ (ηχείου αποκλειστικά για πολύ χαμηλές συχνότητες, επονομαζόμενες και «μπάσα») με οπή εκτόνωσης αέρα, που είναι ενσωματωμένο στο αμάξωμα του αυτοκινήτου, αντί για ένα ανεξάρτητο κουτί βιδωμένο στο αμάξωμα. Η διάταξη αυτή ουσιαστικά μετατρέπει ολόκληρο το εσωτερικό του αυτοκινήτου σε ένα τεράστιο σαμπγούφερ.

Για τη διαχείριση συγχρονισμού του ήχου και τον συντονισμό των ηχείων χρησιμοποιείται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο λογισμικό επεξεργασίας ήχου. Έτσι, αναπαράγεται μέσα στο αυτοκίνητο αυτούσια όλη η συναισθηματική εμπειρία μιας ζωντανής συναυλίας παγκόσμιας κλάσης.

Το Volvo XC90 θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό στο ερχόμενο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι, 4-19 Οκτωβρίου 2014.

volvonew1

volvonew2

volvonew3

volvonew4

volvonew5

Πηγή: newsbeast.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *