Ώρα για Γλυκό! Ώρα για εκμέκ καταΐφι

Υλικά συνταγής

Υλικά για το καταΐφι

  • 500γρ. καταίφι
  • 400γρ. καρύδια (κοπανισμένα)
  • 250γρ. βούτυρο φρέσκο (λιωμένο)

Υλικά για το σιρόπι

  • 3 ποτήρια νερό
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 φέτα λεμόνι

Υλικά για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα
  • 6 κ.σ. κορνφλάουρ
  • ¾ φλιτζ. ζάχαρη
  • 3 κρόκους αυγών
  • Λίγο αλάτι
  • ½ κ.σ.φρέσκο βούτυρο
  • Σαντιγύ

cooklathina

περισσότερο από 90 λεπτά

ταψί

Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας

Ποσότητα: 1 ταψί φούρνου

Ασία (Τουρκία)

Αλοίφουμε το ταψί με λίγο λάδι και βάζουμε το μισό καταίφι πολύ καλά ξασμένο (ανοιγμένο).
Πασπαλίζουμε με τα μισά καρύδια και από πάνω βάζουμε το υπόλοιπο καταίφι. Περιχύνουμε με το φρέσκο βούτυρο.

Ψήνουμε στους 200ο C αρχικά και μετά χαμηλώνουμε στους 180οC μέχρι να ροδίσει πολύ καλά το καταίφι.
Μην το φοβηθείτε, αφήστε το να πάρει καλό χρώμα γιατί όταν θα ρίξουμε το σιρόπι θα ασπρίσει.
Το καταίφι αν δεν ψηθεί καλά θα λασπώσει. Αφήνουμε το καταίφι να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε σε κατσαρόλα το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά. Ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι στο κρύο καταϊφι και αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε την κρέμα. Χτυπάμε τους κρόκους, τους αφήνουμε στην άκρη. Ετοιμάζουμε ένα μπαιν μαρι.
Στο μπαιν μαρί ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το κορνφλάουρ, το αλάτι και μισό φλιτζάνι του τσαγιού γάλα. Σε άλλη κατσαρόλα
ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα και το ρίχνουμε τμηματικά στο μείγμα του κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε έως ότου γίνει μια σφιχτή κρέμα (όσο κρυώνει σφίγγει).

Προσθέτουμε σιγά σιγά λίγη από την κρέμα (περίπου το 1/3 της ποσότητας) στα αυγά ενώ χτυπάμε με σύρμα συνεχώς. (Όπως όταν αυγοκόβουμε). Προσθέτουμε το μείγμα με τα αυγά στην  υπόλοιπη κρέμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω από το μπαιν μαρι για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το βούτυρο στο τέλος και την αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει η κρέμα και το σιροπιασμένο καταϊφι βάζουμε από πάνω την κρέμα.  Ετοιμάζουμε την σαντιγύ και την απλώνουμε πάνω από την κρέμα. Βάζουμε στο ψυγείο. Το γλυκό διατειρείται 3 μέρες το πολύ στο ψυγείο. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με ξηρούς καρπούς στο σερβίρισμα.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη σαντιγύ εμπορίου, θα την βάζετε από πάνω πριν από το σερβίρισμα.

cooklos.gr