Τα σημάδια ότι ο σύντροφός σας είναι συναισθηματικά ανώριμος

Τα σημάδια ότι ο σύντροφός σας είναι συναισθηματικά ανώριμος

Όλοι μας γνωρίζουμε την ιστορία του Πίτερ Παν. Ο οποίος
είναι ένα αγόρι που δεν θέλει να μεγαλώσει, ζει στη Χώρα του Ποτέ και μένει πάντα νέος.

Αν και ο συγκεκριμένος χαρακτήρας είναι φανταστικός, το σύνδρομο του Πίτερ Παν είναι πραγματικό.

Τι είναι το σύνδρομο του Πίτερ Παν;

Αναφερόμαστε στο σύνδρομο του Πίτερ Παν όταν κάποιος ενήλικας δεν θέλει να
ωριμάσει και να αναλάβει τις υποχρεώσεις που αντιστοιχούν στην ηλικία του. Ωστόσο, ένα
άτομο με αυτό το σύνδρομο (συνήθως ένας άνδρας) δεν θέλει να ενηλικιωθεί. Ίσως να μην δουλεύει
ή να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη, και να επιθυμεί οι γύρω του να το υποστηρίζουν στη ζωή του.

Καθώς το συγκεκριμένο σύνδρομο δεν αποτελεί επίσημη διάγνωση, είναι δύσκολο να πείτε σε κάποιον ότι το αντιμετωπίζει. Επειδή κάποιος φέρεται σαν παιδί, όσον αφορά την περιέργεια, την αίσθηση του χιούμορ ή την αγάπη δεν σημαίνει ότι έχει το σύνδρομο του Πίτερ Παν.

Τα σημάδια στους άνδρες που είναι συναισθηματικά ανώριμοι για την ηλικία τους:

Έχουν πρόβλημα με τα μακροπρόθεσμα σχέδια

Κάποιος με σύνδρομο Πίτερ Παν μπορεί να δυσκολευτεί να παραμείνει σε μια μακροχρόνια σχέση, ρομαντική ή πλατωνική. Το στυλ προσκόλλησής τους είναι κάθε άλλο παρά ασφαλές και μπορεί να μην είναι σε θέση να δεσμευτούν συναισθηματικά με κάποιον άλλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι δεν θέλουν μια μακροχρόνια σχέση έχουν αυτό το σύνδρομο. Αλλά αν ο φόβος να αναλάβει την ευθύνη μιας υγιούς σχέσης ή να μην θέλει να αναπτυχθεί είναι ο λόγος για έναν χωρισμό, τότε ίσως.

Βασίζονται σε άλλα άτομα για τη φροντίδα τους

Μπορεί να είναι δεύτερη φύση για κάποιον με σύνδρομο Πίτερ Παν να εξαρτάται από τους γονείς ή την οικογένειά του. Αδυνατούν να κάνουν κάτι που θα βοηθούσε τους εαυτούς τους με ουσιαστικό τρόπο ή να αποχωριστούν πραγματικά τις οικογένειές τους, κι απολαμβάνουν το να τους φροντίζουν άλλα άτομα.

Κανένα ενδιαφέρον για προσωπική ανάπτυξη

Όταν κάποιος έχει σύνδρομο Πίτερ Παν, δεν υπάρχει λόγος
να μεγαλώσει: Απολαμβάνει να ζει τη ζωή του όπως το έκανε πάντα και δεν βλέπει τίποτα κακό σε αυτό.

Δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις

Ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει περίπου 35.000 αποφάσεις κάθε μέρα. Θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι ένα σημαντικό μέρος της ενηλικίωσης. Κάποιος με σύνδρομο Πίτερ Παν μπορεί να το αποφύγει αυτό αφήνοντας σε άλλους «τα ηνία». Συχνά φοβούνται ότι θα δεχτούν αρνητική κριτική, κάτι το οποίο τους κάνει να παραλύουν σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποφάσεις τους.

Έχουν κακή σχέση με τα χρήματα

Δεν είναι όλοι μυαλωμένοι με τα χρήματά τους. Μπορεί να σκέφτεστε τα οικονομικά σας μόνο όταν ξοδεύετε χρήματα ή ελέγχετε τους λογαριασμούς σας, αλλά εξακολουθείτε να τα σκέφτεστε. Για κάποιον με σύνδρομο Πίτερ Παν, όμως, η παρακολούθηση των προσωπικών του οικονομικών δεν αποτελεί προτεραιότητα. Μπορεί ακόμη και να είναι κάτι που αποφεύγει εντελώς, δηλαδή, μέχρι να υπάρξει αρνητικό υπόλοιπο στο λογαριασμό του.

Αποφεύγουν τη σύγκρουση και την αντιπαράθεση

Κάποιος με σύνδρομο Πίτερ Παν μπορεί να έχει ακόμη τη συναισθηματική ωριμότητα ενός παιδιού. Έτσι, όταν πρόκειται για τη σύγκρουση και την αντιπαράθεση, τις αποφεύγει όσο καλύτερα μπορεί, άλλοτε με το να «δραπετεύει» στη δική του πραγματικότητα κι άλλοτε με το απομονώνεται στο υπνοδωμάτιο.