Connect with us

Άλλοι τα λατρεύουν άλλοι δεν θέλουν να τα δουν ούτε ζωγραφιστά. Ωστόσο, η παράδοση
τιμά τα αιγοπρόβεια εντόσθια στην καλύτερη, πασχαλινή τους στιγμή, με συνταγές
που μοσχοβολούν άνοιξη. Μη μείνετε μόνο στη μαγειρίτσα.

Μαγειρέψτε την πιο συμπυκνωμένη νοστιμιά καμωμένη από τον εσωτερικό κόσμο του
εθνικού μας αμνοερίφιου, όταν μπλέκεται με τα φρέσκα μυρωδικά και τα βότανα της πιο
ανθισμένης εποχής.

Η μαγειρίτσα
* Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μαρούλια της κλασικής συνταγής με σπανάκι, το δυόσμο με μαϊντανό, τον άνηθο με μάραθο και να βράσετε μαζί με τα εντόσθια και ένα αρνίσιο κεφαλάκι.
* Μπορείτε επίσης να σβήσετε τα εντόσθια με ένα ποτήρι λευκό κρασί μετά το σοτάρισμα.
* Το μυστικό για να βγει λευκή και διαυγής η μαγειρίτσα, είναι να φύγει εντελώς το αίμα
από τα εντόσθια.

Γι’ αυτό τα πλένετε πολύ καλά με άφθονο κρύο νερό. Το καλύτερο είναι να αφήσετε για
4-5 ώρες τα εντόσθια σε μια λεκάνη με νερό και παγάκια, ανανεώνοντας συχνά το νερό.
* Στο κόψιμο των εντοσθίων φροντίζετε να πετάξετε το λαρύγγι και τους σκληρούς
συνδετικούς ιστούς.

Η μαγειρίτσα «αλλιώς»
Σε πολλούς, η συκωταριά πέφτει «βαριά» αργά το βράδυ. Άλλοι, πάλι, σιχαίνονται τα εντόσθια και μερικοί δεν τρώνε καθόλου κρέας. Ωστόσο, δεν έχουν κανένα λόγο να στερηθούν το νοστιμότατο έδεσμα της παράδοσης. Η vegeterian μαγειρίτσα γίνεται με τον ίδιο τρόπο, αν αντικαταστήσουμε τα εντόσθια με ψιλοκομμένα μανιτάρια. Αν βρούμε παραπάνω από ένα είδος, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη νοστιμότερο.

Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκες ψιλοκομμένες αγκινάρες.
Μαγειρίτσα γίνεται και με σέσκουλα μαζί με σπανάκια ή ακόμα και με συκωτάκια πουλιών.
Επίσης, μπορούμε να κάνουμε θαλασσινή μαγειρίτσα, αντικαθιστώντας τη συκωταριά με ό,τι
θαλασσινό βρούμε στην αγορά: Μύδια, γυαλιστερές, γαρίδες, καλαμαράκι, σουπιά, χταπόδι,
καραβίδες ή και κομματάκια από φιλέτο ψαριού.

Κυπριακή μαγειρίτσα
Αν την προτιμήσετε σε αυτή την εκδοχή, θα αντικαταστήσετε το ρύζι με 1 φλιτζάνι βρασμένο
σιτάρι και, αντί για μαρούλια, θα βάλετε 2 ματσάκια φρέσκο δυόσμο.

Τα μυστικά μιας συκωταριάς
* Η αρνίσια έχει πιο έντονο άρωμα, η κατσικίσια, πιο διακριτική γεύση.
* Τα εντεράκια πλένονται εύκολα, χωρίς γύρισμα, αν στερεώσουμε ένα λεπτό χωνί στην άκρη
τους και αφήσουμε από μέσα του να κυλήσει το νερό της βρύσης. Πιέζουμε με τα δάχτυλα,
μέχρι το νερό να βγει από την άλλη άκρη.
* Πλένουμε τα εντόσθια με κρύο νερό, που εξουδετερώνει τις οσμές και διατηρεί την ελαστικότητά
τους. * Τα τρίβουμε με μπόλικο χοντρό αλάτι, τα βάζουμε στο τρυπητό και προσθέτουμε
μπόλικο ξίδι ή χυμό από δύο λεμόνια.
* Τα αφήνουμε έτσι, με μια λεκάνη από κάτω, για 2 ώρες στο ψυγείο, μέχρι να ασπρίσουν
και να στραγγίξουν τα υγρά τους.
* Για να ψιλοκόψουμε εύκολα τη συκωταριά και τα εντεράκια, τα ζεματάμε σε νερό που κοχλάζει
για 10 λεπτά και στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε με ψαλίδι. Έτσι αποβάλουν και αρκετό από το
λίπος τους. * Για να «ανοίξει η μπόλια» και να μαλακώσει, τη βάζουμε για λίγο σε χλιαρό νερό με
ξίδι και στη συνέχεια κόβουμε και αφαιρούμε τους κόμπους και τις συμφύσεις.

Αντρικές και γυναικείες δουλειές
Ο πασχαλινός μεζές έχει δουλειά για όλους: Παραδοσιακά, οι άντρες θα φτιάξουν τον μεζέ της
σούβλας, κοκορέτσι, σπληνάντερο, σπληνογάρδουμπα, φρυγαδέλια στη σούβλα, και τα κορίτσια
θα φροντίσουν για όλα τα παρακάτω, στην κουζίνα του σπιτιού.

 

Τζιγεροσαρμάς & λοιπό σαρμάδες
Από το τούρκικο τζιγιέρ που σημαίνει «εντόσθιο» και το σαρμάκ που σημαίνει «τυλίγω», ο τζιγεροσαρμάς, με πιο κλασικό εκείνον της Θράκης και της Μακεδονίας, εμφανίζεται σε όλη την Ελλάδα, σε διαφορετικές συνταγές, άλλοτε του ταψιού, σαν πίτα, και άλλοτε τυλιχτός σε ατομικές μερίδες. Παπούδες, σαρμάς, ντάρμπι ή φρυγαδέλια, στην ουσία πρόκειται για την ίδια συνταγή σε παραλλαγή.
* Στην κουζίνα της Μ. Ασίας, ο σαρμάς λέγεται ντάρμπι και γίνεται όπως ο μυκονιάτικος σαρμάς, με τη διαφορά ότι τα κρεμμυδάκια σοτάρονται πρώτα με βούτυρο, σβήνουν με κρασί και στη γέμιση
μπαίνουν επιπλέον κεφαλοτύρι σε μπουκίτσες και δύο αβγά.
* Με την ίδια συνταγή γίνονται και οι παπούδες της Μακεδονίας, είτε σε ταψί είτε σε μεγάλες
μερίδες από μπόλια.
* Για να φτιάξετε φρυγαδέλια, θα τυλίξετε κομματάκια από μοσχαρίσιο ή αρνίσιο συκώτι στο
μέγεθος καρυδιού, αφού πρώτα τα ανακατέψετε με λάδι, ρίγανη και αλατοπίπερο, σε μπόλια, και
θα τα ψήσετε με λαδολέμονο στο ταψάκι, στους 200C για 50 λεπτά.
* Για να φτιάξετε παπαδιές, θα ανακατέψετε ψιλοκομμένο αρνίσιο ή μοσχαρίσιο συκώτι με μαϊντανό, ψιλοκομμένο σκόρδο, λεμόνι και αλατοπίπερο, θα το τυλίξετε σε μπουκιές μέσα σε μπόλια και θα το ψήσετε με λαδολέμονο στο φούρνο, στους 200C για 50 λεπτά.

Τα εντεράκια του μεζέ
* Στο Άργος, τα εντεράκια.
* Τα γιομίδια, είναι τα έντερα και τα εντόσθια που μαγειρεύονται με διάφορα χόρτα της
άνοιξης στην κατσαρόλα.

Οι άλλες συνταγές μιας συκωταριάς
* Την κάνετε στο τηγάνι με κρασί, κρεμμυδάκια και λεμόνι
* Την μαγειρεύετε φρικασέ
* Οι αγκινάρες γεμίζουν με μια γέμιση από ψιλοκομμένα γλυκάδια που σοτάρονται με κρεμμύδι, σβήνουν με κρασί, παίρνουν φέτα και μαϊντανό και ψήνονται στο φούρνο με μπεσαμέλ στους 180C για μισή ώρα.
* Φτιάξτε τυροπιτάκια με συκωταριά, όπως στην Ύδρα: Σοτάρετε μια ψιλοκομμένη, ζεματισμένη συκωταριά με βούτυρο μαζί με πράσο, την αφήνετε να μαλακώσει, προσθέτετε άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο και τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Τυλίγετε τριγωνικά πιτάκια με φύλλο κρούστας και τα ψήνετε 30 λεπτά, στους 180C.
* Κλασικός μεζές, η κρασάτη γεμιστή σπλήνα γίνεται ως εξής: Ανοίγετε μια τρύπα σε 5 αρνίσιες σπλήνες και τη γεμίζετε με ένα μίγμα από σοταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο με μαϊντανό, τριμμένο τυρί και ρύζι ή φρυγανιά. Ράβετε την κάθε σπλήνα, τη σοτάρετε στην κατσαρόλα, σβήνετε με λευκό κρασί, προσθέτετε ντομάτα και λίγη κανέλα και μαγειρεύετε για 45 λεπτά περίπου. Σερβίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Μπο(υ)μπάρι
Βολιώτικη πρωτοτυπία, το μπομπάρι είναι χοιρινό ή βοδινό έντερο, γεμιστό με ψιλοκομμένη συκωταριά, πάπρικα, 1 κιλό κρεμμύδια, 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα, 1 κόκκινη και 1 πράσινη ψιλοκομμένη πιπεριά, κύμινο και μπαχάρι. Σοτάρετε όλα τα υλικά της γέμισης, σβήνετε με 1 ποτηράκι λευκό κρασί και τη δίνετε στον χασάπη σας να σας την περάσει μέσα στο έντερο.

Θα το ψήσετε με πατατούλες στο φούρνο, για 1 ώρα στους 180C.

olivemagazine.gr

Continue Reading
Advertisement

ΓΕΥΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ταμπουλέ: Η δροσερή σαλάτα από την Μέση Ανατολή! Αξίζει μία δοκιμή

Published

on

Το ταμπουλέ είναι μια σαλάτα που είναι εύκολη να φτιαχτεί, αλλά είναι και γεμάτη
με γεύσεις.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μουλιάσετε το πλιγούρι σε ζεστό νερό, και
να προσθέσετε ντομάτες, αγγούρια, κρεμμύδια, σκόρδο, μαϊντανό και μέντα!

Μπορείτε να προσθέσετε φυσικό χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο.

Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και είστε έτοιμη!

Θα χρειαστείτε:

Μια κούπα πλιγούρι
Μια κούπα νερό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κουτάλια φρέσκο χυμό λεμονιού
1/4 της κούπας ελαιόλαδο
1 κεφάλι σκόρδο ψιλοκομμένο
1/3 της κούπας κομμένο κρεμμύδι
2 κούπες ντομάτες σε κυβάκια
1 1/2 κούπα αγγούρια
1 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1/2 κούπα ψιλοκομμένη φρέσκια μέντα
Μαύρο πιπέρι.

Εκτέλεση:

Βάλτε το πλιγούρι σε ένα μεγάλο μπολ. Ζεστάνετε το νερό μέχρι να αρχίσει να
βράζει και ρίξτε μέσα το αλάτι. Χύστε το νερό πάνω στο πλιγούρι. Αφήστε το για
30 λεπτά, ή ωσότου απορροφηθεί όλο το νερό.

Όσο το πλιγούρι μουλιάζει, ανακατέψτε μαζί το χυμό
λεμονιού και το ελαιόλαδο σε ένα μικρό μπολ. Προσθέστε το σκόρδο και
ανακατέψτε ξανά.

Προσθέστε το μείγμα στο πλιγούρι, και ανακατέψτε.
Προσθέστε το κρεμμύδι, τις ντομάτες, τα αγγούρια, το μαϊντανό και τη μέντα. Ανακατέψτε
ώσπου να γίνουν ομοιόμορφα. Προσθέστε επιπλέον αλάτι και πιπέρι αν θέλετε.
Η σαλάτα σας είναι έτοιμη!

Μην ξεχνάτε ότι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για αρκετές μέρες!

xrysessyntages

Continue Reading

ΓΕΥΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Burger με κοτόπουλο Χορταστικό και ζουμερό για το μεσημεριανό σας

Published

on

Υλικά για 4 άτομα

Για τα μπέργκερ

  • 500 γρ. κιμά κοτόπουλου
  • μισό κρεμμύδι
  • λίγο μαϊντανό
  • 1 κουταλάκι κέτσαπ
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • φρυγανιά (όση χρειαστεί)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • ψωμάκια για μπέργκερ
  • τυρί σε φέτες
  • ντομάτα σε φέτες
  • φύλλα μαρουλιού

Εκτέλεση

Για τα μπέργκερ

  1. Βάζετε το κρεμμύδι και το μαϊντανό στο μπολ του ηλεκτρικού πολυκόπτη και πολτοποιείτε.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε όλα τα υλικά για το μπέργκερ. Φρυγανιά θα βάλετε όση χρειαστεί, έτσι ώστε να γίνει ένα εύπλαστο μίγμα.
  3. Χωρίζετε τη ζύμη στα 4 και πλάθετε τα μπέργκερ.
  4. Ζεσταίνετε καλά ένα αντικολλητικό ραβδωτό τηγάνι και ξεκινάτε να ψήνετε τα μπέργκερ μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά όλες οι πλευρές.

Για το σερβίρισμα

  1. Ζεσταίνετε τα ψωμάκια πάνω στο αντικολλητικό ραβδωτό τηγάνι ή στο φούρνο.
  2. Στο μισό ψωμάκι βάζετε ένα κομμάτι φύλλο μαρουλιού, μια φέτα ντομάτα, το μπέργκερ και κλείνετε από πάνω με το άλλο μισό από το ψωμάκι.

newsbeast.gr

Continue Reading

ΓΕΥΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαννιώτικος μπακλαβάς

Published

on

Ένα γλυκό ταψιού που αγαπάμε πολύ και πάντα συνδυάζουμε με ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ

Υλικά

    • 500γρ. κανταΐφι
    • 300γρ. φύλλο κρούστας
    • 350γρ. καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη
    • 150γρ. ζάχαρη
    • 1 κουτ. σούπας κανέλα
    • 3 φρυγανιές τριμμένες
    • 1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι

  • 1.500γρ. ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Διαδικασία

Ανοίγετε το κανταΐφι και το ξαίνετε με τα δάχτυλα για να ξεχωρίσει και να γίνει αφράτο. Το σκεπάζετε με νωπή πετσέτα για να μην ξεραθεί.

Ανακατεύετε την καρυδόψιχα με τη ζάχαρη, την κανέλα και τις φρυγανιές.

Αλείφετε με βούτυρο ένα στενόμακρο ταψί (περίπου 25×40εκ.) και στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με το λιωμένο βούτυρο. Απλώνετε ομοιόμορφα από πάνω το μισό κανταΐφι και το ραντίζετε με λίγο βούτυρο. Σκεπάζετε το κανταΐφι με το μίγμα του καρυδιού και απλώνετε το υπόλοιπο κανταΐφι από πάνω. Ραντίζετε με λίγο βούτυρο και μετά στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας από πάνω αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με βούτυρο.

Χαράζετε τον μπακλαβά σε λωρίδες και τον περιχύνετε με όσο βούτυρο έχει μείνει. Ραντίζετε το πάνω φύλλο με λίγο νερό και ψήνετε τον μπακλαβά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα. Τον βγάζετε από το φούρνο και τον αφήνετε να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρός.

Βάζετε όλα τα υλικά του σιροπιού να βράσουν για 6 λεπτά περίπου και περιχύνετε τον μπακλαβά με το ζεστό σιρόπι. Αφήνετε να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει πριν τον κόψετε σε κομμάτια.

olivemagazine.gr

Continue Reading

ΓΕΥΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μυρωδάτα γιουβαρλάκια με κόκκινη σάλτσα

Published

on

Μια παραλλαγή του κλασσικού αγαπημένου φαγητού, στην οποία το αυγολέμονο
έχει αντικατασταθεί με κόκκινη σάλτσα. Είναι υπέροχο, χειμώνα- καλοκαίρι.

Continue Reading

ΓΕΥΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κορμός σοκολάτας με χαλβά, φουντούκια και σταφίδες

Published

on

Ένα σοκολατένιο και πολύ νόστιμο επιδόρπιο, ιδανικό για να κλείσει γλυκά ένα σαρακοστιανό τραπέζι. Ο χαλβάς και το ταχίνι του δίνουν πολύ ξεχωριστή γεύση.

Υλικά

  • 350γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 120γρ. ταχίνι
  • 2 κουτ. σούπας κακάο
  • 400γρ. χαλβά βανίλια, σε κομμάτια (κρατάτε λίγο στην άκρη)
  • 150γρ. σταφίδα ξανθή ή μαύρη (κρατάτε λίγη στην άκρη)
  • 150γρ. φουντούκια καβουρδισμένα και χοντροκοπανισμένα (κρατάτε λίγα στην άκρη)

Διαδικασία

Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή λίγο λίγο στα μικροκύματα και την ανακατεύετε με το ταχίνι, το μέλι και το κακάο.

Αφού κρυώσει το μίγμα, προσθέτετε τα φουντούκια, τις σταφίδες και το χαλβά και ανακατεύετε.

Ντύνετε με χαρτί ψησίματος ή με μεμβράνη μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Το σκεπάζετε με το περίσσευμα του
χαρτιού ψησίματος ή της μεμβράνης και το αφήνετε στο ψυγείο για μερικές ώρες να σταθεροποιηθεί καλά. Αν βιάζεστε, το βάζετε για 1 ώρα στην κατάψυξη.

Το ξεφορμάρετε σε μακρόστενη πιατέλα και διακοσμείτε με ένα μίγμα από φουντούκια, σταφίδα και τριμμένο χαλβά που κρατήσατε στην άκρη.

olivemagazine.gr

Continue Reading

ΓΕΥΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σουφλέ με πέννες, σολομό και μπεσαμέλ με γραβιέρα Κρήτης

Published

on

Ένα πληθωρικό σουφλέ ζυμαρικών, που μπορείτε να σερβίρετε και στα γιορτινά σας τραπέζια.

Υλικά

  • 350γρ. πέννες
  • 250γρ. καπνιστό σολομό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 μάτσο κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ

  • 750ml γάλα
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 αβγά
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 75γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

Διαδικασία

Βράζετε τις πέννες για πολύ λίγο σε αλατισμένο νερό να μαγειρευτούν ελαφρά και να κρατάνε.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: Βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε μικρή κατσαρόλα, ρίχνετε το αλεύρι και το ψήνετε ανακατεύοντας μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Ρίχνετε τότε το γάλα και ανακατεύετε με σύρμα να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει.

Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ενσωματώνετε ένα ένα τα αβγά ανακατεύοντας με σύρμα. Κρατάτε λίγο τριμμένη γραβιέρα στην άκρη και ανακατεύετε την υπόλοιπη στην μπεσαμέλ. Αλατοπιπερώνετε και αρωματίζετε με το μοσχοκάρυδο και το μισό άνηθο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο να μαλακώσουν και, αφού στραγγίξετε τις πέννες, τις ρίχνετε στο τηγάνι και ανακατεύετε. Προσθέτετε το ξύσμα του λεμονιού, τον υπόλοιπο άνηθο και τον ψιλοκομμένο σολομό.

Ρίχνετε το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα με την μπεσαμέλ και ανακατεύετε καλά.

Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος και αδειάζετε μέσα τα ζυμαρικά. Πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα που κρατήσατε στην άκρη και ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του σουφλέ.

olivemagazine.gr

Continue Reading

ΟΤΙ ΠΑΙΖΕΙ