Connect with us

Μπορεί να λατρεύεις την ιαπωνική κουζίνα και ειδικά το σούσι, αλλά μάλλον δεν ξέρεις πώς να φας σωστά τα αγαπημένα σου ρολάκια.

Τουλάχιστον, σύμφωνα με τον κορυφαίο Ιάπωνα σεφ Naomichi Yasuda, ιδρυτή του γνωστού νεοϋορκέζικου sushi restaurant “Sushi Yasuda” που πλέον ζει μόνιμα στο Τόκιο, όλοι κάνουμε κάποια μεγάλα λάθη!

Στο βίντεο που έκανε για το Munchies (το food site του Vice), ο Naomichi Yasuda δηλώνει ότι όσοι ζουν εκτός Ιαπωνίας δεν ακολουθούν τους βασικούς κανόνες στην κατανάλωση σούσι. Ο ίδιος λοιπόν, αναλαμβάνει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Κανόνας Νο1: Ποτέ μην βάζεις τουρσί τζίντζερ πάνω στο σούσι
Μία πιατέλα σούσι συνοδεύεται απαραιτήτως από γουασάμπι, τουρσί τζίντζερ και σόγια σος. Οι περισσότεροι συνήθως βάζουν λίγο τζίντζερ πάνω στο σούσι και στη συνέχεια το βουτάνε στη σόγια σος πριν το φάνε. Ωστόσο αυτό είναι μέγα λάθος, καθώς όπως λέει ο σεφ το τζίντζερ δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τη σόγια σος, αλλά το τρως μόνο του, για παράδειγμα ένα κομμάτι μετά από κάθε διαφορετικού είδους ρολάκι για να καθαρίσει η γευστική παλέτα.

Κανόνας Νο2: Το sushi θέλει χέρι
Για την ακρίβεια, παραδοσιακά τα maki rolls πιάνονται με τα χέρια, στη συνέχεια τα βουτάς ελαφρά σε σόγια σος, ίσα να “βραχεί” η μία πλευρά και τα τρως.

Από την άλλη, όταν πρόκειται για nigiri, τα chopsticks αναλαμβάνουν. Αλλά για να γίνει σωστά, γέρνεις το nigiri στο πλάι, το πιάνεις με τα chopsticks, το βουτάς σε σόγια σος και απολαμβάνεις! Και κάπως έτσι οδηγούμαστε και στον τρίτο βασικό κανόνα:

Κανόνας Νο3: Ποτέ μην τινάζεις τη σόγια σος από το σούσι
Όταν βουτάς το σούσι στη σόγια σος είναι λάθος να το τινάζεις, ακόμη και ελαφρά πριν το βάλεις στο στόμα σου, καθώς η σος που βρίσκεται πάνω στο σούσι θα του δώσει τη γεύση που πρέπει.

Ρίξε μια ματιά και στο βίντεο:

olivemagazine.gr

ΓΕΥΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σουφλέ με πέννες, σολομό και μπεσαμέλ με γραβιέρα Κρήτης

Published

on

Ένα πληθωρικό σουφλέ ζυμαρικών, που μπορείτε να σερβίρετε και στα γιορτινά σας τραπέζια.

Υλικά

  • 350γρ. πέννες
  • 250γρ. καπνιστό σολομό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 μάτσο κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ

  • 750ml γάλα
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 αβγά
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 75γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

Διαδικασία

Βράζετε τις πέννες για πολύ λίγο σε αλατισμένο νερό να μαγειρευτούν ελαφρά και να κρατάνε.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: Βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε μικρή κατσαρόλα, ρίχνετε το αλεύρι και το ψήνετε ανακατεύοντας μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Ρίχνετε τότε το γάλα και ανακατεύετε με σύρμα να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει.

Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ενσωματώνετε ένα ένα τα αβγά ανακατεύοντας με σύρμα. Κρατάτε λίγο τριμμένη γραβιέρα στην άκρη και ανακατεύετε την υπόλοιπη στην μπεσαμέλ. Αλατοπιπερώνετε και αρωματίζετε με το μοσχοκάρυδο και το μισό άνηθο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο να μαλακώσουν και, αφού στραγγίξετε τις πέννες, τις ρίχνετε στο τηγάνι και ανακατεύετε. Προσθέτετε το ξύσμα του λεμονιού, τον υπόλοιπο άνηθο και τον ψιλοκομμένο σολομό.

Ρίχνετε το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα με την μπεσαμέλ και ανακατεύετε καλά.

Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος και αδειάζετε μέσα τα ζυμαρικά. Πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα που κρατήσατε στην άκρη και ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του σουφλέ.

olivemagazine.gr

Continue Reading

ΓΕΥΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πένες με κοτόπουλο και κόκκινη σάλτσα

Published

on

Υλικά για 4 άτομα

1 φιλέτο κοτόπουλο
400 γρ. πένες
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
500 γρ. ντοματοχυμό
αλάτι
πιπέρι
φρέσκο βασιλικό
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αρχικά, κόβετε το κοτόπουλο σε μικρές μπουκιές και το σοτάρετε στο ελαιόλαδο.
Μόλις πάρει χρώμα προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφήνετε λίγα
λεπτά μέχρι να τσιγαριστούν και αυτά. Στη συνέχεια προσθέτετε τον ντοματοχυμό και αλατοπιπερώνετε.

Χαμηλώνετε την φωτιά και βράζετε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Λίγο πριν το τέλος ρίχνετε και τον βασιλικό.
Παράλληλα, έχετε βράσει τις πένες, τις στραγγίζετε και τις ρίχνετε στην σάλτσα.

Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.

newsbeast.gr

Continue Reading

ΓΕΥΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Εύκολη συνταγή για σοκολατόπιτα Το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων

Published

on

Υλικά

1 πακέτο μαργαρίνη

4 αυγά

1 βανίλια

2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι φαρίνα –

3/4 φλιτζάνι τσαγιού κακάο

1 κουταλιά της σούπας baking powder

1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό

2 κουταλιές σούπας κονιάκ (προαιρετικό)

 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο, προσθέστε τη ζάχαρη να λιώσει σε χαμηλή φωτιά και στη συνέχεια, το κακάο. Ανακατέψτε καλά.

Ρίξτε το ζεστό νερό και ανακατέψτε πάλι καλά.

Από αυτό το μείγμα κρατήστε 1 φλιτζάνι του τσαγιού στην άκρη.

Χτυπήστε σε ένα μπολ τα αυγά με την βανίλια και ρίξτε τα  στο μίγμα της κατσαρόλας.

Ανακατέψτε καλά με το σύρμα.

Στο τέλος, ρίξτε το αλεύρι και το κονιάκ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Βουτυρώστε ένα πυρίμαχο σκεύος μετρίου μεγέθους και αδειάστε το μίγμα.

Ψήστε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο ακριβώς για 18 λεπτά (όχι παραπάνω γιατί το θέλουμε μαλακό).

Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο, το περιχύνετε με το μίγμα που είχατε κρατήσει στο φλιτζάνι.

Σερβίρεται ζεστή.

in.gr

Continue Reading

ΓΕΥΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Muffins σοκολάτας γεμιστά με σοκολάτα και καραμέλες γάλακτος

Published

on

Λαχταριστά κεκάκια με σοκολάτα και καραμέλα, που γίνονται πολύ εύκολα και δεν χρειάζονται ούτε μίξερ. Τα παιδιά θα τα λατρέψουν!

Υλικά

  • 12 καραμέλες γάλακτος
  • 12 κομμάτια σοκολάτα κουβερτούρα (περίπου 100γρ.)
  • 2 αβγά μεγάλα
  • 125γρ. ζάχαρη
  • 80ml σπορέλαιο
  • 250γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 220γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 50γρ. κακάο κοσκινισμένο
  • 2 καψουλάκια βανιλίνης
  • σιρόπι καραμέλας ή σοκολάτας, έτοιμο ή σπιτικό
  • 12 χάρτινες θήκες για muffins
ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΥΛΙΚΑ

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC στον αέρα. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το κακάο με τη φαρίνα και τις βανίλιες.

Με τον αβγοδάρτη χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ και προσθέτετε πρώτα το σπορέλαιο και μετά το γιαούρτι ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτετε το μίγμα με το αλεύρι και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές και σχετικά σφιχτό μίγμα.

Τοποθετείτε τις χάρτινες θήκες στις δώδεκα υποδοχές ενός ταψιού ειδικού για muffins. Μοιράζετε τη ζύμη στις θήκες και ύστερα βυθίζετε από μία καραμέλα γάλακτος και από ένα κομματάκι σοκολάτας σε κάθε muffin.

Ψήνετε στον φούρνο για 20-25 λεπτά, τα ξεφουρνίζετε και τα βγάζετε από τις υποδοχές του ταψιού. Πριν κρυώσουν εντελώς τα διακοσμείτε με λίγο σιρόπι καραμέλας ή σοκολάτας, αν το επιθυμείτε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Αντωνία Κατή

olivemagazine.gr

Continue Reading

ΓΕΥΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ναξιώτικος καλόγηρος με μοσχαρίσιο κιμά και γραβιέρα

Published

on

Μια πολύ νόστιμη εκδοχή του Ναξιώτικου καλόγηρου με μοσχαρίσιο κιμά, μελιτζάνες, πατάτες,
κολοκύθια και γραβιέρα Νάξου. Ιδανική και για το κυριακάτικο τραπέζι σας!

Υλικά

  • 800γρ. μοσχαρίσιο κιμά από λάπα
  • 400γρ. γραβιέρα Νάξου, σε κύβους
  • 1 μελιτζάνα φλάσκα, σε κύβους
  • 3 κολοκυθάκια, σε κύβους
  • 2 πατάτες, σε μεγάλους κύβους
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες φρέσκιες, τριμμένες
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κρασί κόκκινο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Σοτάρετε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες στη μισή ποσότητα ελαιολάδου μέχρι να μαλακώσουν και τα κρατάτε στην άκρη.

Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι και τον κιμά ανακατεύοντας συχνά με
σπάτουλα ή σύρμα (κάνει πολύ καλή δουλειά) για να μην σβολιάσει.

Μόλις ο κιμάς πάρει χρώμα και πιει τα υγρά του σβήνετε με το κρασί και ανακατεύετε. Όταν το αλκοόλ εξατμιστεί προσθέτετε την
ντομάτα, 1 ποτήρι νερό, πιπέρι, κανέλα και αλάτι.

Σιγομαγειρεύετε για μισή ώρα μέχρι να γίνει ο κιμάς και 10 λεπτά περίπου πριν από το τέλος του μαγειρέματος προσθέτετε τα
σοταρισμένα λαχανικά. Μαγειρεύετε για 10 λεπτά ακόμη, σβήνετε τη φωτιά και ρίχνετε τους κύβους της γραβιέρας. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

olivemagazine.gr

Continue Reading

ΓΕΥΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μακαρονάδα με ωμή σάλτσα

Published

on

Η νοστιμιά της απλότητας

Είναι φορές που θέλεις να κάνεις το μίνιμουμ.
Η όρεξη σου τραβάει κάτι ελαφρύ, απλό και εύκολο. Κάτι νόστιμο που όμως δεν θέλει προσπάθεια. Ας πούμε μια μακαρονάδα
με ωμή σάλτσα.Η ιδέα είναι απλή. Ψιλοκόβεις τα υλικά της σάλτσας σου τα ανακατεύεις με λίγο ελαιόλαδο, τα σκεπάζεις με μια
μεμβράνη και τα αφήνεις στο ψυγείο να μαριναριστούν.

Όταν γυρίσεις το βράδυ στο σπίτι το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βράσεις το ζυμαρικό που αγαπάς να το ανακατέψεις με
την ωμή σάλτσα και να βγάλεις τις μπύρες από το ψυγείο!Εννοείται ότι μια τέτοια μακαρονάδα μπορεί να γίνει με πολλά διαφορετικά
υλικά, ανάλογα με τα γούστα.

Εγώ προτείνω μια κόκκινη ωμή σάλτσα, αλλά μια άλλη, εξαιρετικής νοστιμιάς, εκδοχή είναι με τριμμένο
φρέσκο κολοκυθάκι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, οπωσδήποτε άφθονο λιωμένο σκόρδο, ελαιόλαδο και λεπτά
φετάκια παρμεζάνας που προστίθενται την τελευταία στιγμή.

Το καλύτερο; Η μακαρονάδα αυτή τρώγεται ζεστή η κρύα αναλόγως των συνθηκών και των ορέξεων.
Η μόνη διαφορά είναι ότι στην ζεστή εκδοχή προτιμώ σπαγγέτι ή λινγκουίνι ενώ στην κρύα τις πένες ή τις βίδες.
Το ακόμη καλύτερο; Δοκιμασμένη σε αρκετά δύσκολα παιδιά περνάει με άριστα τις εξετάσεις.

Υλικά

3-4 ωραίες κόκκινες ντομάτες
1 μικρή καυτερή πιπερίτσα
2 σκελίδες σκόρδο
Καμιά δεκαριά ελιές
Φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού
200γρ φέτα
Ελαιόλαδο
Χοντρό αλάτι
1 πακέτο σπαγγέτι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ στο οποίο θα σερβίρω αργότερα και την μακαρονάδα κόβω σε μικρά κυβάκια τις
ντομάτες κρατώντας και τα ζουμιά τους. Κόβω την πιπεριά στη μέση και πετάξω τα σπόρια και την ψιλοκόβω.
Λιώνω τις σκελίδες του σκόρδου, βγάζω τα κουκούτσια από τις ελιές και τις ψιλοκόβω κι αυτές.

Κόβω σε μικρά κυβάκια και την φέτα.
Τα ανακατεύω όλα μαζί, προσθέτω τα φυλλαράκια του βασιλικού, πασπαλίζω με χοντρό αλάτι, περιχύνω με 3-4
κουταλιές ελαιόλαδο και τα αφήνω στο ψυγείο να μαριναριστούν.Όταν είναι η ώρα του φαγητού, βράζω το σπαγγέτι
το σουρώνω και το ανακατεύω στη σάλτσα κι αυτό είναι!

tastyday.gr

Continue Reading

ΟΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

Copyright © 2018