Λάκης Γαβαλάς: Λεηλάτησαν ακόμα και το σπίτι μου στη Μύκονο

By on December 17, 2014
gavalas

συνέντευξη στο Γιώργο Λαμπίρη – φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Ο Λάκης Γαβαλάς, όπως σας είπα, είναι ασταμάτητος. Πνευματικά και δημιουργικά ασυγκράτητος, εννοώ. Γι’ αυτό και η συνέντευξη που πραγματοποιήσαμε πριν από λίγες ημέρες, έπρεπε να… κοπεί στα δύο.

Πράγμα που τελικά έγινε.

Ο κύριος Γαβαλάς, όπως τον αποκαλούσα σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, δεν μίλησε μόνο για την περιπέτειά του για τη Δικαιοσύνη. Είπε και για την ελευθερία. Για τα πηνία που διαθέτει εκ γενετής, τα οποία μπαίνουν σε λειτουργία όταν κάποιος προσπαθεί να τον εγκλωβίσει. Για τα επιχειρηματικά του σχέδια και τα ρούχα ‘LAK’.

Για την άλλοτε αγαπημένη του Μύκονο. Και το σπίτι του που κάποτε ήταν το επίκεντρο του ελληνικού και διεθνούς jet set. Αυτό που σήμερα κάποιοι έχουν μπει και έχουν λεηλατήσει, όπως αποκαλύπτει, τη στιγμή που ο ίδιος το έχει θέσει στη διάθεση του ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Διαβάστε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Λάκη Γαβαλά στο news.gr:

Κύριε Γαβαλά τι γίνεται με το περίφημο κτίριο της Κάντζας, το οποίο είχατε πει ότι διαθέτετε για να αποπληρώσετε τα χρέη σας; Είχε διαρρεύσει ότι πρόκειται για αυθαίρετο και δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία αξιοποίησής του από το κράτος.

Κάποιος από αυτούς της Περιφέρειας είπε ότι πρόκειται για αυθαίρετο. Πρέπει να πάει κάποιος στο κτίριο, να το δει. Είναι δυνατόν να έχω αυθαίρετο στην επιχείρησή μου, όταν μιλάμε για μία έκταση πολλών στρεμμάτων; Μία επιχείρηση για την οποία έδωσα την ψυχή μου και τα εκατομμύριά μου, όλο μου το ‘είναι’. Ήταν δυνατόν να θέλω να κάνω κάτι αυθαίρετο; Τι αηδίες είναι αυτά που λένε; Όταν δίπλα και απέναντι υπάρχουν κτίρια προς κατεδάφιση εδώ και χρόνια, είναι δυνατόν να με κατηγορούν ότι έχω φτιάξει ένα αυθαίρετο;

Θέλουν να καταδικάσουν τον Γαβαλά με τρόπο ανούσιο και ανώφελο. Αυτά τα περί αυθαιρέτου, τα είπαν γιατί ήθελαν να εξυπηρετήσουν δικούς τους σκοπούς επειδή έχουν οι συγγενείς τους ακίνητα τα οποία νοικιάζουν.

Πραγματικούς φίλους έχετε; Κρατήσατε πρόσωπα κοντά σας μετά την περιπέτεια που περάσατε;

Οι πέντε φίλοι που είχα παραμένουν φίλοι μου. Είναι πρόσωπα που έχω κοντά μου τουλάχιστον 25 χρόνια. Τους ξέρω από τότε που πηγαίναμε εκδρομή με το πούλμαν.

gaval2_2014_12_16_12_30_9_b1

Σας έκανε πιο… σοφό η εμπειρία της φυλακής;

Η γνώση είναι αυτή που σε συνοδεύει σε όλη σου τη ζωή. Αυτή δεν χάνεται παρά μόνο αν αποκτήσεις αλτσχάιμερ. Το μόνο μέρος, στο οποίο μπορεί να χαθεί ένα μέρος της είναι η φυλακή, που δεν είναι ότι δεν σε κακοποιούν, σε κακοποιούν κανονικότατα. Απλά εγώ αντιστάθηκα.

Παρόλ’ αυτά ξέρω ότι είμαι ένα άτομο, το οποίο με κάποιο τρόπο πρέπει να διεγείρει τους γύρω του να κάνουν πράγματα. Για να το κάνω αυτό πρέπει να προσφέρω πολλά για να εισπράξω μόνο το 10%. Εμένα όμως μου είναι αρκετό.

Πουλάτε τρέλα ή είναι έμφυτη;

Το μόνο που μου απομένει αυτή τη στιγμή είναι να πουλήσω τρέλα. Αλλά ακόμα κι αυτό όταν κάνω, πάλι τα λεφτά που βγάζω μου, τα παίρνει το κράτος. Όπως τώρα τελευταία με το Dancing with the Stars. Το 100% του μισθού μου πηγαίνει στο κράτος και δεν πληρώνομαι.

Ενώ λοιπόν πουλάω τρέλα εν μέρει, νομίζοντας ότι θα είναι ένα προϊόν που θα με κάνει να ζω καλύτερα, δεν γίνεται ούτε αυτό.

Στη Μύκονο πάτε;

Ούτε θέλω να την ξέρω. Η καινούργια Μύκονος δεν είναι αυτή που αγάπησα εγώ. Είναι η Μύκονος εκείνων των πολιτικών που θέλουν να λένε ότι αυξήθηκε ο τουρισμός. Εμένα τα βαθιά ντεκολτέ και αυτοί που βρέχουν τον κόσμο στις παραλίες, ενώ δεν έχουν πάει ποτέ τους στη Δήλο, δεν με ενδιαφέρουν.

Τι είναι η Μύκονος;

Η Μύκονος είναι ένα από τα πολλά μπουρδ….νησα. Φυσικά και έχει πολλές ωραίες παραλίες και καλό κόσμο. Αυτός ο κόσμος όμως σιγά σιγά φεύγει. Μία επιχείρηση που κερδίζει χρήματα με τον τρόπο που γίνεται σήμερα δεν είναι αποδεκτή από εμένα.

Και ας με παρεξηγήσουν οι Μυκονιάτες. Γιατί οι Νεο-Μυκονιάτες, ουδεμία σχέση έχουν με τους παλιούς Μυκονιάτες.

Εγώ για να φτιάξω το σπίτι μου είχα πάει στο χωριό του Χαλεπά στην Τήνο, πήρα τους μαρμαράδες και τους είπα να σμιλέψουν τα μάρμαρα μου. Έβαλα μικρά παράθυρα, στα πρότυπα της νησιωτικής αρχιτεκτονικής. Η πισίνα του σπιτιού μου μετέφερε το σκηνικό της Βενετιάς, όπου το κύμα χτυπάει στο μπαλκόνι του ιστορικού Caprice.

lakisgav

Αυτή την κουλτούρα του σπιτιού μου την δέχτηκε και την αναγνώρισε κόσμος από όλο τον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι ήρθαν στο σπίτι μου, δέχτηκα συγχαρητήρια από ακόμα περισσότερους. Ωστόσο το σπίτι μου δεν το φωτογράφησα ποτέ. Φωτογραφίες εμφανίστηκαν μόνο σε μία ιταλική Vogue, η οποία υπέκλεψε την εικόνα. Δεν ήθελα να διαφημίζω το σπίτι. Ήθελα να διαφημίζω μια κουλτούρα. Να φωτογραφίζουν όσοι έρχονται τη Δήλο και την Άνω Μερά. Τα λατομεία, την ανατολή του ηλίου.

Με ρωτάτε αν πάω στη Μύκονο… Και σας απαντάω ότι μαζί με όλα τα παραπάνω, δεν έχω πια τις επιχειρήσεις μου στο νησί, όπου διατηρούσα τρία καταστήματα. Άρα λοιπόν, γιατί να με νοιάζει αυτό το νησί;. Έχω πια άλλους προορισμούς. Τη Σίκινο, τα Απολλώνια της Μήλου. Αυτά τα νησιά θέλω να εξελιχθούν χρόνο με το χρόνο, αν και εφόσον τα αφήσουν οι τοπικοί παράγοντες.

Στη Μύκονο πήγα πέρυσι μόνο γιατί έπρεπε να δω το σπίτι, το οποίο έχουν λεηλατήσει. Απ’ ό,τι μου λένε οι αρχές είναι αλλοδαποί αυτοί που μπήκαν στο σπίτι. Δεν είμαι σε καμία περίπτωση ρατσιστής παρόλ’ αυτά. Είναι θέμα του κράτους να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Δεν με ενδιαφέρει όμως ούτε και αυτό. Έχω σβήσει αυτό το κεφάλαιο από το μυαλό μου.

Δεν έκανα τα πάρτι για λόγους προσωπικής μου ανάγκης, αλλά για τη χώρα μου.

Δεν σας στενοχωρεί όταν μαθαίνετε ότι το σπίτι σας έχει λεηλατηθεί;

Όχι, γιατί αντίστοιχα μπορεί κάποιοι πρόγονοί μου να είχαν πανούκλα. Να είχαν φύγει από την Αλεξάνδρεια, αφήνοντας πίσω όλο το βιος τους. Έχω μεγαλώσει με αυτή την πίκρα και τη στενοχώρια άλλωστε, οπότε δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Αυτό που με έχει στενοχωρήσει παλιότερα είναι ότι δεν μπορούσα να πάρω ένα μπριγιάν, και σήμερα με ενοχλεί το γεγονός ότι δεν έχω παραπάνω χρήματα να καλέσω τους φίλους μου και να τους πληρώσω το γεύμα.

Είστε χουβαρντάς;

Τώρα πια έχουν στενέψει τα περιθώρια. Καμιά φορά έχω στο σπίτι έναν καλό φίλο, μία φίλη. Αναρωτιέμαι, πώς θα μπορούσα να τους πάρω ένα υπέροχο λουλούδι να τους προσφέρω, όταν δεν υπάρχουν τα χρήματα; Έτσι τους λέω: “Αν δεν σας πειράζει θα σας δώσω κάτι από τα δικά μου πράγματα”. Κάποια πράγματα ευτυχώς μου έχουν μείνει από τα 35 χρόνια πορείας. Και αρχίζω να τους δίνω από αυτά. Ένα αξεσουάρ μου, ένα ωραίο ρούχο μου, ιστορικό…

Σας αρέσει να μοιράζεστε και να κάνετε δώρα;

Πάντα μου άρεσε. Γι’ αυτό έχω επιλέξει αυτή τη δουλειά. Το σόου για ‘μένα , όπως και η επιχείρησή μου ήταν ό,τι καλύτερο γιατί ήταν ομαδικές δουλειές. Δεν αισθάνθηκα ποτέ αφεντικό. Κι αυτό είναι κακό.

Δεν αισθάνθηκα αφεντικό γιατί δεν έχω το ‘αφεντιλίκι’ πάνω μου. Από την άλλη μοιραζόμαστε όλοι μαζί την ευθύνη. Ή τουλάχιστον αυτό συνέβαινε μέχρι κάποιο σημείο. Πού να ξέρω ότι μία μέρα θα έπαιρνα όλη την ευθύνη πάνω μου;.

Δεν μπορεί κανείς όμως, να είναι φίλος με τους υπαλλήλους του, έτσι δεν είναι;

Αυτό είναι αλήθεια. Γι’ αυτό και δεν μπορώ πάλι να κάνω μεγάλα πράγματα. Θέλω μικρά βήματα, για να εξασφαλίσω μία αξιοπρεπή ζωή. Αν τελικά κάποια στιγμή, ακόμα και μία δημόσια υπηρεσία θεωρήσει ότι μπορεί να με κατευθύνει για να παράγω για τη χώρα μου πράγματα, εδώ είμαι, και θέλω να με χρησιμοποιήσει.

Να φτιάξω όμως και πάλι δικά μου πράγματα το βλέπω δύσκολο…

Έχετε παρόλ’ αυτά στο μυαλό σας κάποια επιχειρηματική κίνηση; Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι μένετε αδρανής.

Έχω ξεκινήσει κάποια πράγματα είναι η αλήθεια. Είμαι όμως με το φόβο ότι θα με συλλάβουν. Βγαίνω από το σπίτι μου και οι έρημοι αυτοί άνθρωποι με πλησιάζουν και μου λένε: ‘Συγνώμη κύριε Γαβαλά, τι να κάνουμε, έχουμε ένταλμα σύλληψης’. Ζω με το φόβο σε μία χώρα που έχει αιχμάλωτο όλο της το λαό. Με εξιλαστήριο θύμα εμένα.

Είμαι αυτός που διασύρεται συνέχεια. Πάω εδώ, πάω εκεί, παρά το γεγονός – και δεν μπορώ να το παραγνωρίσω – ότι μια ολόκληρη χώρα ζει μια μεγάλη περιπέτεια.

Αυτός που θα με πάει στη ΓΑΔΑ, δεν ξέρει πια τι να κάνει και τι να πει… Να αγκαλιάσει τo celebrity Γαβαλά, να συμπονέσει έναν απλό θνητό, ο οποίος διασύρεται διαρκώς; Να πει ότι αν η χώρα του είχε αξιοποιήσει τα ακίνητα του Γαβαλά, θα έπαιρνε ένα μισθό παραπάνω; Τι να πει ο αστυνομικός ή ο οποιοσδήποτε;

Ωστόσο απασχολείτε ακόμα προσωπικό…

Ναι..

Σας εκφράζουν την ανησυχία τους για την επόμενη μέρα;

Βεβαίως. Έχουν μείνει τέσσερα άτομα πια, τα οποία γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστεί να φύγουν. Καμιά φορά δακρύζουν για μένα, για τα όσα συμβαίνουν.

Αυτή την ευθύνη που έχω απέναντι στον κόσμο αυτόν δεν ξέρω πώς να την αντιμετωπίσω. Το κράτος είναι τόσο γρήγορο στο να σου πάρει πράγματα, δεν είναι γρήγορο όμως στο να πάρει αυτά που πρέπει να πάρει. Σε κλείνει μέσα και δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει από ‘κει και ύστερα.

Αυτή τη στιγμή έχουν κάνει μάγκες τους παραοικονόμους. Κυριαρχούν αυτοί έναντι του απλού εργαζόμενου που θα μπορούσε να βρίσκεται στην επιχείρηση του Γαβαλά και να δουλεύει.

Γιατί τσακώνονται ποιος θα βγει; Θα εκλεγεί κάποιος που θα κοροϊδέψει πιο γλυκά στην αρχή και στη συνέχεια θα κάνει τα ίδια πράγματα. Με λίγη βαζελίνη, με κάποιο λιπαντικό και μετά στεγνά και καθαρά. Άλλο ένα ‘ξέσκισμα’.

Γιατί δεν αποδεικνύουν αυτοί που είναι τώρα – λίγο πριν φύγουν – κάποια πράγματα; Το μόνο που θέλουν είναι να δώσουν σκατά στους επόμενους, να απελπιστεί ο κόσμος μαζί τους και να επιστρέψουν και πάλι αυτοί που είναι σήμερα.

Αυτό που λέω εγώ είναι: ‘Λάκη Γαβαλά, έδωσες όλη σου τη ζωή σ’ αυτή τη χώρα. Δεν έφυγες από τον παλμό της αποσύνθεσής της, και αυτοί το μόνο που κάνουν είναι να ξοδεύουν βενζίνη για ‘σένα, για να μπορούν να σε πηγαινοφέρνουν στα κρατητήρια’. Είναι ξεφτίλα του κράτους αυτή.

lakisgav1

Γιατί δεν πήγατε στο εξωτερικό να στήσετε τις επιχειρήσεις σας;

Θα σου πω ένα πράγμα. Όταν πήγαινα στη Μύκονο όλοι έλεγαν για το πάρτι του Γαβαλά. Είναι γεγονός ότι ο κρεατάς έπαιρνε κάποια λεφτά από μένα, ο ανθοπώλης το ίδιο και η χώρα υποδεχόταν τα λίαρ τζετ στο αεροδρόμιο της Μυκόνου. Ήταν καλό για όλους αυτό που συνέβαινε. Δεν υπολογίστηκε σωστά όμως. Υπολόγισαν μόνο τον ‘φλούφλη’ και όχι τον επιχειρηματία Γαβαλά.

Σήμερα αισθάνομαι ότι πρέπει και πάλι να ακολουθήσω ανάλογη πορεία. Να αγαπάω τη χώρα μου και τα μνημεία της. Ποιος υπουργός Πολιτισμού γνωρίζει τα μονοπάτια της χώρας μας; Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι στη Σαντορίνη γίνονται γάμοι Κινέζων. Ποιος χέστηκε; Στη Μύκονο υπάρχουν οι περισσότερες φιάλες σαμπάνιας. Χεστήκαμε επίσης. Ποια όμως είναι η κουλτούρα μας;

Όταν ξαφνικά θέλουμε πίσω τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Για να τα βάλουμε πού; Σε καμιά πόρτα νυχτομάγαζου, το οποίο δεν ξέρω τι δόντι έχει, και στο οποίο θα διακινούνται μαύρα χρήματα και ναρκωτικά; Άραγε ξέρετε τι διακίνηση ναρκωτικών γίνεται στη χώρα μας; Εμένα τουλάχιστον οι ‘δικοί’ μου άνθρωποι δεν έπαιρναν ποτέ τίποτα όταν έμπαιναν στο σπίτι μου. Ήταν καθαροί και τσεκαρισμένοι από εκατό διαφορετικές μεριές. Και πίστεψέ με, στα πάρτι μου είχα πάνω από 4.000 άτομα χωρίς ένα περιστατικό λιποθυμίας ή κάτι αντίστοιχο.

Αυτόν λοιπόν τον άνθρωπο, που είναι υγιής και εκπέμπει θετική αύρα τον θέλουν καταδικασμένο. Όμως θέλω να μείνω εδώ γι’ αυτούς τους λίγους που πιστεύουν σ’ εμένα. Να πω ‘παιδιά, μαζί σας συμπάσχω κι εγώ’.

Έχετε σκεφτεί να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Να μπω στην πολιτική για να κάνω τι; Αυτά τα πράγματα απαιτούν γνώση και παιδεία.

Ο Ψηνάκης όμως το τόλμησε.

Κοίταξε να δεις. Μπορεί και τα σλόγκαν να παίζουν κάποια στιγμή ρόλο στη ζωή μας. Αυτό όμως δεν με αφορά. Από την άλλη είμαι σίγουρος ότι πολλοί πολιτικοί μπαίνουν με ξεκάθαρη διάθεση να φτιάξουν τη χώρα. Όταν συμβεί αυτό όμως, τους πλησιάζουν για διάφορα ρουσφέτια και αμοιβαίες παραχωρήσεις.

Ο ίδιος αυτός πολιτικός λέει την πρώτη φορά ‘όχι’, λέει τη δεύτερη, την τρίτη. Στο τέλος όμως θα υποκύψει.

Γι’ αυτό εγώ δεν θέλω να γίνω πολιτικός. Κι αν πρόκειται να μπω φυλακή θα πω: ‘Δεν γαμ…..ται. Ας μπω να τελειώνουμε. Ο Θεός να μου δώσει ένα χτύπημα τελειωτικό και να μην με ταλαιπωρεί με μία απεργία πείνας που ποτέ μου δεν θα έκανα. Εγώ έτσι κι αλλιώς είμαι πειθαρχημένος στο να πεινάω, προκειμένου να κρατήσω τη σιλουέτα μου. Το θέμα μου όμως είναι ότι όλοι σου ζητούν να έχεις δύναμη ανά πάσα στιγμή. Ακόμα και ο σωφρονιστικός υπάλληλος στην αρχή λέει: “Α τον κ…..λη, θα του δείξω εγώ’. Στη συνέχει όμως βλέπει ότι είσαι καλό παιδί και αλλάζει συμπεριφορά.

Δεν θέλω όμως ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Θέλω να είμαι ουδέτερος. Να έχω τον πόνο μου και να τον ζήσω μόνος μου. Έλα όμως που είμαι ο Γαβαλάς και πρέπει να μου δείξει ο άλλος ότι μου συμπαραστέκεται…

Υπάρχει σημαντικότερο πράγματα από την ελευθερία;

Την ελευθερία ο άνθρωπος τη συντονίζει μόνος του. Ξεκινάει από τα πηνία του μυαλού. Τα δικά μου πηνία έχουν ανταλλακτικά εκ γενετής. Σε πληροφορώ ότι ακόμη δεν έχω αλλάξει ούτε μία φορά πηνία. Δεν μπορεί κανείς να νοθεύσει το νου μου. Γιατί κι όταν πάει να γίνει αυτό, ‘τσακ!’, μπαίνει το ανταλλακτικό και είμαι μία χαρά.

Κουβαλάτε πιτζάμες μαζί σας, μην τυχόν τύχει και σας συλλάβουν;

Ναι. Βέβαια! Ακόμα και την τελευταία φορά που με συνέλαβαν φορούσα παπούτσι παντοφλέ, χωρίς κορδόνια. Σαν να ήξερα ότι θα έρθουν να με συλλάβουν. Γιατί όπως ξέρετε, απαγορεύονται τα παπούτσια με κορδόνια, καθώς φοβούνται μην τυχόν αυτοκτονήσεις. Τελικά ξέρω να προβλέπω και την καταστροφή μου!

Επιχειρηματικά θα ξεκινήσετε κάτι;

Έχω στα σκαριά να ξεκινήσω και πάλι αυτά τα ρούχα που έκανα, τα LAK. Έχω συζητήσει με δικηγόρους να δω πώς μπορώ να διευθετήσω το θέμα και νομικά. Γιατί προς το παρόν είμαι ένας υπάλληλος εταιρείας. Είμαι με τον φόβο και περιμένω την απόφαση της χώρας μου, πώς θα αποφασίσει να με αξιοποιήσει.

Το κακό είναι πως αυτή η χώρα δεν με βοηθάει ούτε στιλιστικά. Έχει εξαλειφθεί το ριγέ στις φυλακές και δεν έχω ούτε στολή να βάλω πια. Προσωπικά προτιμώ, αντί για το ρούχο, να φοράω τα αξεσουάρ που παρέχει η Δικαιοσύνη. Το βραχιολάκι. Μ’ αρέσει να το φοράω στο πόδι.

Ναι αλλά είναι μονόχρωμο, μουντό και μαύρο…

Αυτό μπορείς να το αλλάξεις με ένα σπρέι. Δεν θα σου πει κανένας τίποτα.

Ή με ένα pony skin…

Είδες λοιπόν που κι εσύ με θες λίγο τρελούτσικο;

Θέλετε να ξεχάσω ότι είστε εκείνος που πρωτόφερε τα γουνάκια στην κωλότσεπη του τζιν;

Μα βέβαια. Και ο ποπός μας πρέπει να ζεσταίνεται!

Κάτι άλλο ίσως που ετοιμάζετε επιχειρηματικά;

Ήταν να κάνω κάτι στο χώρο της εστίασης, αλλά το σταμάτησα γιατί δεν ήξερα τι μπορεί να συμβεί. Ακόμα και σ’ αυτή την κρίση η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει, αρκεί να την αφήσουν.

Καλή δύναμη λοιπόν, σε ό,τι κι αν κάνετε!

Εννοείς πνευματική, μυική, σωματική;

Νομίζω πνευματική, από αυτή ξεκινάνε όλα…

Αυτή λοιπόν, σου εγγυώμαι ότι την έχω!

 

 

Πηγη: news.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *