Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Μεγάλη Εβδομάδα στο Κέντρο Πολιτισμού

Μεγάλη Εβδομάδα στο Κέντρο Πολιτισμού

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) υποδέχεται το πρώτο του Πάσχα
με μια σειρά από ξεχωριστά βραδινά πασχαλινά κονσέρτα στον Φάρο

Tο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) υποδέχεται το πρώτο του Πάσχα και για να τιμήσει την περίσταση δημιούργησε και παρουσιάζει αποκλειστικά στους επισκέπτες του πασχαλινά κονσέρτα που περιλαμβάνουν από gospel και jazz μέχρι Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, γεφυρώνοντας τις αποστάσεις και θυμίζοντας όλα όσα μας ενώνουν. Μέσα από ένα οδοιπορικό με κατανυκτικούς και ανυψωτικούς ήχους και λογοτεχνικά κείμενα οι καλλιτέχνες των κονσέρτων μας μεταφέρουν μηνύματα χαράς, ελπίδας και αγάπης.

Η αυλαία ανοίγει με μια gospel συναυλία από τους Gumbo Ya Ya και την Esterina την Κυριακή των Βαΐων, ενώ το αφιέρωμα συνεχίζεται τη Μεγάλη Τρίτη και ολοκληρώνεται τη Μεγάλη Πέμπτη.
Ας δούμε το πρόγραμμα αναλυτικά:

Κυριακή 9 Απριλίου, 21.00 – ΦΑΡΟΣ
Συναυλία Gospel: Gumbo Ya Ya feat.Esterina

Οι Gumbo Ya Ya παρουσιάζουν μια μοναδική συναυλία gospel αποκλειστικά για το κοινό του ΚΠΙΣΝ. Δημιουργήθηκαν πριν πέντε χρόνια, όταν ο Αμερικανός πιανίστας John Higgings ήρθε να ζήσει μόνιμα στην Αθήνα. O Higgings συγκέντρωσε μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών με σκοπό να παίξουν την αγαπημένη του μουσική, την αυθεντική jazz & blues της Νέας Ορλεάνης. Η μουσική τους συνδυάζει έντονους ρυθμούς με τη funky διάσταση των χάλκινων πνευστών, ενώ τη συνταγή συμπληρώνει με την εκφραστική φωνή της η Εστερίνα.

Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, 21.00 – ΦΑΡΟΣ
Δός μοι τοῦτον τὸν ξένον: Ελληνόφωνοι και Αραβόφωνοι Βυζαντινοί Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας

Μια μουσικοθεατρική παράσταση που εμπνέεται από το αποκορύφωμα του Θεανθρώπινου Πάθους και αναζητά τις κοινές συνιστώσες του με την προσφυγιά. Μέσα από ύμνους τόσο στα αραβικά όσο και στα ελληνικά, αλλά και μέσα από ποιητικά και λογοτεχνικά έργα, επιχειρείται ένα οδοιπορικό στα Θεία Πάθη, όπου μέσα από παραλληλισμούς σκιαγραφούνται τα κοινά σημεία με τον Γολγοθά της προσφυγιάς. Οι δοκιμασίες, οι ατιμώσεις και οι προπηλακισμοί, η Σταύρωση, μα πάνω από όλα η Ανάσταση του Χριστού, ιδωμένα μέσα και από το ανθρώπινο βίωμα.

Μια βραδιά συνοδοιπορίας Θεού και ανθρώπων μέσα από το σμίξιμο δύο πολιτισμών και δύο λαών. Άσματα και λογοτεχνικά κείμενα για τα Πάθη, αλλά και για την Ανάσταση, Θεού και ανθρώπων. Από τον διάσημο λαϊκό θρήνο Wa habibi, ως το Χριστός Ανέστη, τον περίφημο ύμνο για την νίκη επί του θανάτου. Ερμηνεύει η Αθηνά Χιώτη. Συμμετέχουν οι: Στέφανος Γανωτής (αφήγηση και λύρα), Νίκος Παραουλάκης (νέυ), Κωνσταντία Δούκα (ούτι). Προλογίζει ο φιλόλογος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Γανωτής.

Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου, 21.00 – ΦΑΡΟΣ
Love Supreme

Στον κόσμο του “A Love Supreme”, του άλμπουμ-σταθμού στην πορεία του σαξοφωνίστα John Coltrane, θα μας μυήσει αποκλειστικά για το ΚΠΙΣΝ το κουαρτέτο του Τάκη Πατερέλη, ο οποίος ο ίδιος δηλώνει ότι μαθαίνει και εμπνέεται συνεχώς, ακόμη και σήμερα, από τον Coltrane. Το “A Love Supreme” (1964) είναι ένα εξαιρετικό έργο, σε τέσσερα μέρη, με στοιχεία ατονικής μουσικής που άνοιξε νέους ορίζοντες στην τζαζ. Πρόκειται επί της ουσίας για έναν θρησκευτικό ύμνο, στη βάση του οποίου βρίσκεται η υπέρτατη αγάπη για την ύπαρξη.

Για τον πνευματικά ανήσυχο Coltrane, η ύπαρξη ήταν το άλλο πρόσωπο του Θεού – όποιο όνομα κι αν είχε αυτός.

protothema.gr

Continue Reading
Advertisement