Connect with us

Εσείς, πόσο συχνά τρώτε παντζάρια; Αν απαντήσατε “σπάνια”, τότε ετοιμαστείτε να αλλάξετε γνώμη, μόλις διαβάσετε τις επόμενες γραμμές.

Πίεση, χοληστερίνη, οστεοπόρωση, δυσκοιλιότητα – Τα παντζάρια είναι από τα πιο πολύτιμα λαχανικά που υπάρχουν. Από τη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα σας υπό έλεγχο, μέχρι τη βελτίωση της σεξουαλικής σας αντοχής, αυτό το λαχανικό είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην θεραπεία σε πολλές ασθένειες.

Δείτε για πόσους λόγους επιβάλλεται να προσθέσετε μια μερίδα παντζάρια στο καθημερινό διατροφικό σας πλάνο:

Μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης

Είναι σημαντική πηγή νιτρικών αλάτων, τα οποία μετατρέπονται μέσα στον οργανισμό σε νιτρώδη και σε ένα αέριο που ονομάζεται οξείδιο του αζώτου. Και τα δύο αυτά βοηθούν στην διεύρυνση των αρτηριών και την μείωση του καρδιακού παλμού.

Μειώνει την “κακή” χοληστερόλη και εμποδίζει το σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες
Τα παντζάρια περιέχουν διαλυτές ίνες, φλαβονοειδή και βητακυανίνη. Η τελευταία είναι το συστατικό που δίνει στο παντζάρι το πορφυροκόκκινο χρώμα του και είναι πολύ αποτελεσματική στην ενίσχυση των κυττάρων. Βοηθάει στην μείωση της οξείδωση της LDL χοληστερόλης και δεν της επιτρέπει να δημιουργήσει πλάκα στα τοιχώματα της αρτηρίας. Αυτό προστατεύει από πιθανή καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Καταπολεμάνε την οστεοπόρωση
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την βέλτιστη απορρόφηση του ασβεστίου από τη διατροφή.

“Ασπίδα” στην αναιμία
Τα παντζάρια περιέχουν πολύ σίδηρο, ο οποίος βοηθάει στη διάταξη της αιμοσυγκολλητίνης. Αυτή αποτελεί μέρος του αίματος που βοηθά στην μεταφορά οξυγόνου και άλλων ουσιών σε διάφορα μέρη του σώματος.

Βελτιώνει τη σεξουαλική υγεία και αντοχή
Το παντζάρι χρησιμοποιείτο αιώνες πριν ως μέρος διάφορων παραδόσεων για την καλύτερη σεξουαλική ευεξία του ατόμου. Είναι μια πλούσια πηγή νιτρικών που βοηθούν στην απαλλαγή του νιτρικού οξειδίου από το σώμα, διευρύνοντας τις φλέβες, και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος προς τα γεννητικά όργανα. Μια άλλη μεταβλητή είναι ότι τα παντζάρια περιέχουν μεγάλη ποσότητα βορίου, ενός χημικού συστατικού που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία της τεστοστερόνης και του οιστρογόνου.

Μειώνουν τη δυσκοιλιότητα
Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε διαλυτές φυτικές ίνες, τα παντζάρια λειτουργούν και ως ένα ήπιο για τον οργανισμό καθαρτικό. Βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, ενώ συμβάλλουν στην αποβολή διαφόρων βλαβερών ουσιών από το παχύ έντερο και το στομάχι.

Διατροφική αξία (100 γραμμάρια):
Θερμίδες: 43
Λίπος: 0g
Χοληστερόλη: 0g
Αλάτι: 106mg
Υδατάνθρακες: 13g
Ίνες: 4g
Σάκχαρα: 9g
Πρωτεΐνες: 2g
Βιταμίνη C: 4.9mg
Φολικό οξύ: 109mcg
Σίδηρος: 0.8mg
Μαγνήσιο: 23.0mg
Φωσφόρος: 40.0mg
Κάλιο: 325 mg
Μαγγάνιο: 0.3mg

iatropedia.gr

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΥΓΕΙΑ

Μήπως το άγχος μου δημιουργεί πονοκεφάλους;

Published

on

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους τα άτομα εκείνα που χρησιμοποιούν το κεφάλι για να ελέγχουν τις καταστάσεις και να νιώθουν ασφαλή και όχι την καρδιά, παθαίνουν πολύ συχνά πονοκεφάλους

Αν ταλαιπωρείστε από πονοκεφάλους, έχετε κάνει εξετάσεις και δεν έχουν βρεθεί οργανικά
αίτια τότε είναι πολύ πιθανό να κρύβεται από πίσω το έντονο άγχος και το στρες.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους τα άτομα εκείνα που χρησιμοποιούν το κεφάλι για να ελέγχουν τις καταστάσεις και να νιώθουν ασφαλή και όχι την καρδιά, παθαίνουν πολύ συχνά πονοκεφάλους.

Αν έχετε τα παρακάτω χαρακτηριστικά τότε μπορεί και εσείς να ανήκετε σε αυτή την κατηγορία:

Χαρακτηρίζεστε από μεγάλη επιμονή και πείσμα

Είστε τελειομανείς
Συναισθηματικά ευαίσθητοι
Δυσκολεύεστε να εξωτερικεύσετε τα συναισθήματα σας
Ως έμβρυα βιώσατε συναισθήματα άγχους από τη μητέρα σας

Είχατε δύσκολη παιδική ηλικία
Έχετε βιώσει κάποιο έντονο ψυχικό τραύμα
Έχετε υπέρμετρες φιλοδοξίες
Βιώνετε καθημερινά άγχος στο επαγγελματικό ή οικογενειακό σας περιβάλλον
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους όλα τα παραπάνω ‘’γεμίζουν’’ κάποια στιγμή το κεφάλι μας με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι πονοκέφαλοι σαν καμπανάκι κινδύνου.

Διαβάστε περισσότερα στο www.kontasou.com 

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

10 καθημερινές συνήθειες που επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς

Published

on

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ο πιο
συχνή αιτία θανάτων στην Ελλάδα αφού το ποσοστό που αντιστοιχεί σε αυτή την
κατηγορία αγγίζει το 30% του συνολικού πληθυσμού.

Εάν δεν θες να ανήκεις και εσύ στο ποσοστό αυτό κάποια στιγμή, άλλαξε
μερικές απλές -αλλά καταστροφικές- συνήθειες της καθημερινότητάς σου
και σού υποσχόμαστε ότι η καρδιά σου θα σε ευγνωμονεί.

1. Δεν κοιμάσαι αρκετά
Η έλλειψη αρκετών ωρών ύπνου προκαλεί στρες στο σώμα, οδηγώντας σε
συνθήκες  ιδανικές για την ανάπτυξη μιας καρδιακής πάθησης.

«Οι άνθρωποι που κοιμούνται συνήθως τέσσερις, πέντε, έξι ώρες ύπνου, πάσχουν
συχνά διαβήτη, υπέρταση και παχυσαρκία», λέει ο Δρ. Franklin, διευθυντής εργαστηρίων
καρδιακής αποκατάστασης και άσκησης στο Νοσοκομείο Beaumont, Royal Oak. «Έχουμε
επίσης αποδείξεις ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις και φλεγμονή».

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες τροφές για όνειρα γλυκά.

2. Δεν τρως αρκετά πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Ένας από τους -πολλούς- λόγους που θα πρέπει να έχουν μια πάγια θέση στη διατροφή
σου είναι ότι περιέχουν ένα θρεπτικό συστατικό, που είναι απαραίτητο για την
καλή λειτουργία της καρδιάς: το μαγνήσιο.

Η έλλειψή του επιβραδύνει τον ενεργειακό μεταβολισμό, που μπορεί να οδηγήσει σε
αίσθημα κόπωσης, αϋπνία, πονοκεφάλους και μυϊκές κράμπες και τελικά υψηλή
αρτηριακή πίεση, διαβήτη και αρτηριοσκλήρωση, μια καρδιαγγειακή νόσο.

3. Πίνεις πολύ συχνά αλκοόλ
Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συνιστά να καταναλώνουμε (ιδανικά, όχι με άδεια
στομάχι) το πολύ ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Μεγαλύτερη
ποσότητα υπάρχει περίπτωση να θέσει την καρδιά μας σε κίνδυνο.

4. Αποφεύγεις ακόμα και τους «καλούς» υδατάνθρακες
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι απαραίτητα για την υγιή λειτουργία της καρδιάς, καθώς
παρέχουν στον οργανισμό μας φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, σίδηρο,
φώσφορο, μαγγάνιο και σελήνιο και βοηθούν στη μείωση της ολικής χοληστερόλης,
της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, καθώς και στη σταθεροποίηση των επιπέδων
ινσουλίνης και την πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου και τον διαβήτη », λέει η Δρ
Suzanne Steinbaum, διευθύντρια στο καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Lenox Hill.

5. Είσαι καπνιστής ή παθητικός καπνιστής
«Εάν καπνίζεις για μια ζωή, αναμένεται να πεθάνεις 10-12 χρόνια νωρίτερα
απ’ ότι αν δεν κάπνιζες», υποστηρίζει ο Δρ. Franklin.

Κινδυνεύουμε όμως ακόμα και εάν είμαστε απλά παθητικοί καπνιστές.
«Εάν κάποιος ζει με έναν καπνιστή έχει 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξει
κάποια καρδιακή πάθηση νωρίς στη ζωή του σε σύγκριση με κάποιον που δεν
έρχεται τόσο συχνά σε επαφή με καπνό», συνεχίζει.

6. Είσαι οξύθυμος
«Οι άνθρωποι που είναι θυμωμένοι, εχθρικοί ή καταθλιπτικοί τείνουν να διατρέχουν
μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και στεφανιαίων επεισοδίων», λέει ο Δρ. Franklin.
Πάρε λοιπόν βαθιές αναπνοές και μην αφήνεις τις μικρές καθημερινές ατυχίες
και παρεξηγήσεις με φίλους και γνωστούς να σε βγάζουν εκτός ελέγχου.

7. Καταναλώνεις υπερβολική ποσότητα αλατιού
Σύμφωνα με έρευνα του φιλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας στο Ελσίνκι, η
υπερβολική κατανάλωση αλατιού όχι μόνο υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο
καρδιακής προσβολής, αλλά προκαλεί και άμεση βλάβη στην καρδιά.

Οι ερευνητές, οι οποίοι παρακολούθησαν 4.630 υγιείς ενήλικες για 12 χρόνια,
εντόπισαν ότι το 20% των ανθρώπων έτρωγαν περισσότερο από 13,7 γραμμάρια την ημέρα,
τη στιγμή που η συνιστώσα κατανάλωση είναι μόνο 6 γραμμάρια.

Το ποσοστό αυτό των συμμετεχόντων είχε λοιπόν τις διπλάσιες πιθανότητες
να υποστεί κάποια καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με αυτούς, που
κατανάλωναν λιγότερο από 6,8 γραμμάρια.

8. Τρως επεξεργασμένα κρέατα
Με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και συντηρητικά, τα μεταποιημένα κρέατα αποτελούν
κίνδυνο για τον σημαντικότερο μυ στο σώμα μας, σύμφωνα με την Rene Ficek, διαιτολόγο
και εμπειρογνώμονα στον τομέα της διατροφής στο Seattle Sutton’s Healthy Eating.

“Η τακτική κατανάλωσή τους αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο”, λέει. «Ορισμένες μελέτες έχουν ποσοτικοποιήσει αυτά τα αποτελέσματα για να
δείξουν ότι κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα αυξάνει το ποσοστό θνησιμότητάς κατά ένα πέμπτο.

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με ψάρια, πουλερικά και φυτικές πρωτεΐνες
θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους για την υγεία έως και 14% ».

9. Αγχώνεσαι υπερβολικά πολύ
Αυτό ίσως το ήξερες ήδη και εάν δεν το ήξερες, σίγουρα το φανταζόσουν. Εάν όμως
όχι, να η απόδειξη: «Το στρες κάνει το σώμα πιο γηραιό. Συρρικνώνει τμήματα του εγκεφάλου.

Καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή»,
λέει ο Δρ. Bowden, συγγραφέας του βιβλίου The Great Cholesterol Myth (Ο μεγάλος
μύθος της χοληστερίνης).

10. Καταναλώνεις πολλά κορεσμένα λιπαρά
Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συνιστά να καταναλώνουμε το πολύ
13 γραμμάρια κορεσμένου λίπους την ημέρα.

Για να καταλάβεις πόσο μικρή ποσότητα είναι αυτή, να σου πούμε ότι είναι η ακριβής
ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που περιέχονται σε μια κουταλιά της σούπας
λάδι καρύδας. Ναι, τόσο λίγο!

olivemagazine.gr

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Πονόλαιμος: Πoια συμπτώματα δείχνουν ότι πρόκειται για στρεπτόκοκκο;(βίντεο)

Published

on

Ο πονόλαιμος είναι πολύ συχνό σύμπτωμα το οποίο μπορεί να αποκαλύπτει από
απλό κρυολόγημα μέχρι κάτι πιο σοβαρό.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να έχετε πονόλαιμο. Αλλεργίες, οπισθορρινική καταρροή, κρυολογήματα, γρίπη και βακτηριακές λοιμώξεις είναι οι βασικές αιτίες που προκαλούν
σε όλους μας πόνο στον λαιμό.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια συμπτώματα, που δείχνουν ότι ο πονόλαιμος είναι πολύ πιθανό να
οφείλεται στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πάτε σε ένα γιατρό.

Ο στρεπτόκοκκος είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Streptococcus (ομάδας Α). Τις περισσότερες φορές, ο πονόλαιμος οφείλεται σε ιούς, ή είναι παρενέργεια
λοιμώξεων σε άλλα μέρη της μύτης και των ιγμορίων.

Πώς θα καταλάβετε αν ο πονόλαιμος οφείλεται σε στρεπτόκοκκο

Βλέπετε ασυνήθιστα σημάδια;
Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του στρεπτόκοκκου είναι ένας κόκκινος, τραχύς στην όψη και την αίσθηση λαιμός με πρησμένες αμυγδαλές, που συχνά έχουν ορατές λευκές κηλίδες (πύον). Τυχόν σκούρες κόκκινες κηλίδες γύρω από τις αμυγδαλές, ή στον ουρανίσκο είναι επίσης ενδεικτικά
σημάδια στρεπτόκοκκου στον λαιμό. Τα σημάδια αυτά είναι τα ίδια σε παιδιά και ενήλικες.

Έχετε συμπτώματα κρυολογήματος;
Αν έχετε συμπτώματα κρυολογήματος, όπως ρινική καταρροή, ρινική συμφόρηση, οπισθορρινική καταρροή, φαγούρα στον λαιμό με απώλεια της φωνής (λαρυγγίτιδα) και βήχα, συνήθως αυτό υποδεικνύει μια ιογενή πηγή για τον πονόλαιμο που νιώθετε και όχι στρεπτόκοκκο.

Έχετε υψηλό πυρετό;
Δυστυχώς ο πονόλαιμος από στρεπτόκοκκο μπορεί να συνοδεύεται με υψηλό, ή και χαμηλό πυρετό. Αλλά ο πονόλαιμος με πυρετό πάνω από 38,3 °C συνήθως υποδηλώνει μια μόλυνση από
στρεπτόκοκκο. Αν έχετε πόνο στον λαιμό, αλλά καθόλου πυρετό, τότε δεν έχετε στρεπτόκοκκο.

Έχετε πρησμένους λεμφαδένες;
Οι πρησμένοι λεμφαδένες κάτω από το πηγούνι και στο μπροστινό μέρος του λαιμού μπορεί να είναι μια αντίδραση σε οποιαδήποτε μόλυνση στο σώμα και δεν είναι ειδικά συμπτώματα για στρεπτόκοκκο. Η διόγκωση των λεμφαδένων μπορεί να είναι συμβεί επ’ αφορμή οποιασδήποτε λοίμωξης στην μύτη, τα ιγμόρεια, τα αυτιά, ή τον λαιμό.

Πόσο οξύς είναι ο πόνος;
Μια μόλυνση από στρεπτόκοκκο στον λαιμό συχνά χαρακτηρίζεται ως πολύ επώδυνη. Μπορεί να
έχετε δυσκολία στην κατάποση ακόμα και στο δικό σας σάλιο. Ο πονόλαιμος από στρεπτόκοκκο
τείνει να είναι πιο οξύς και διαρκεί περισσότερο από όσο εκείνος που οφείλεται σε κρυολόγημα.

Έχετε κάποιο εξάνθημα;
Αν πονόλαιμος συνοδεύεται από ένα λεπτό, με αίσθηση σαν γυαλόχαρτο στην αφή και ροζ χρωματισμού, εξάνθημα στο δέρμα, τότε ίσως έχετε οστρακιά, η οποία σίγουρα σχετίζεται με τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου. Εάν συμβεί αυτό, δείτε ένα γιατρό αμέσως. Η οστρακιά
αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Πονόλαιμος από στρεπτόκοκκο: Θεραπεία και αντιμετώπιση
Εάν ο γιατρός σας διαγνώσει ότι έχετε στρεπτόκοκκο, θα σας συνταγογραφήσει αντιβίωση, ή θα σας κάνει μια ένεση με αντιβιοτικό. Είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε πλήρως την θεραπεία που θα σας συστήσει, ακόμα και αν αισθάνεστε καλύτερα προτού αυτή τελειώσει.

Ο στρεπτόκοκκος εξακολουθεί να είναι μεταδοτικός, ακόμη και αν παίρνετε αντιβιοτικά. Γι’ αυτό
πρέπει να πλένετε τα χέρια σας συχνά, να μην μοιράζεστε τρόφιμα ή σκεύη με άλλους και να
πετάξετε την οδοντόβουρτσά σας, αφότου ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Κάποια απλά μέτρα αντιμετώπισης για τον πονόλαιμο από στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν γαργάρες με ζεστό αλατισμένο νερό, παστίλιες λαιμού, σπρέι λαιμού και τσάι με μέλι. Όλες αυτές οι θεραπείες αποσκοπούν στο να διατηρείτε τον λαιμό σας υγρό και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Αναρωτιέστε τι πρέπει να τρώτε σε αυτή την κατάσταση; Επιλέξτε μαλακές, δροσερές τροφές,
όπως τα παγωτά, milkshakes και ζελέδες. Η δροσιά των τροφίμων καταπραΰνει τον πόνο
και οι μαλακές τροφές είναι εύκολο να διέλθουν από περιοχές του λαιμού με φλεγμονή.

Είναι σημαντικό να μείνετε καλά ενυδατωμένοι, για να βοηθήσετε το σώμα σας να καταπολεμήσει την μόλυνση. Πίνετε άφθονο νερό. Χρησιμοποιήστε ένα καλαμάκι για να πιείτε νερό, ή άλλα υγρά, προκειμένου να είναι ευκολότερη η κατάποση. Αποφύγετε τους χυμούς εσπεριδοειδών και τα αλκοολούχα ποτά.

Απλά αναλγητικά, όπως ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη και ναπροξένη θα σας βοηθήσουν να μειωθεί ο πονόλαιμος. Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει ποτέ να παίρνουν ασπιρίνη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ενός γιατρού, επειδή υπάρχει κίνδυνος να εκδηλώσουν σύνδρομο Reye.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί και δεν “ανταποκρίνεται” στις θεραπείες αυτές, μπορεί να είναι σημάδια μιας πιο σοβαρής κατάστασης, όπως μονοπυρήνωση, Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενη Νόσος (ΣΜΝ), όγκος στον λαιμό, μηνιγγίτιδα, ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Δείτε το γιατρό σας εάν έχετε υποβληθεί σε θεραπεία για στρεπτόκοκκο και η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, ή δεν σας έχει περάσει ο πονόλαιμος μετά από 3-4 ημέρες.

pronews.gr

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Let’s ΠΑΠ: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή για την υγεία της γυναίκας

Published

on

To “Let’s ΠΑΠ” application, η πρώτη Ελληνική Εφαρμογή για την Υγεία της γυναίκας, κατέλαβε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό του θεσμού Mobile Excellence
Awards 2018 στην κατηγορία «Health / Fitness / Nutrition».

Το “Let’s ΠΑΠ” είναι ένα δωρεάν application που έχει δημιουργηθεί από την Ελληνική
φαρμακευτική εταιρία AENORASIS, με την επιστημονική στήριξη της Ελληνικής Ακαδημαϊκής
Ομάδας Μελετών Παθολογίας Τραχήλου (HeCPA Group) με στόχο την ενημέρωση του γυναικείου
κοινού για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το γυναικείο κοινό έχει αγκαλιάσει από την πρώτη ημέρα αυτή την προσπάθεια, ενώ κοινωνικοί
και θεσμικοί φορείς υποστηρίζουν τις δράσεις ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον καρκίνο του
τραχήλου της μήτρας, το “Let’s ΠΑΠ” συμπράττει με το «ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ», την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018, στον αγώνα δρόμου Under Armour Run Kifisia City Challenge, που περιλαμβάνει αγώνες Ημιμαραθώνιου 10 και 5 χλμ. και θα διεξαχθεί στην Κηφισιά.

 

Το «ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ» απευθύνεται σε ογκολογικούς ασθενείς. Ιδρύθηκε με κύρια επιδίωξη να μετέχει ενεργά και να συμβάλλει στην κοινωνική, ψυχολογική, συναισθηματική, πνευματική και ιατρική υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους, μέσα από την ενημέρωση, την γνώση και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου πληθυσμού.

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Το καλύτερο λίφτινγκ: Κάνετε μια φορά την εβδομάδα σεξ και θα νιώθετε 15 χρόνια νεότεροι

Published

on

Θέλετε να αισθάνεστε τουλάχιστον μία δεκαετία νεότερος; Εάν έχετε σύντροφο έχει καλώς!
Διαφορετικά ψάξτε να βρείτε γιατί αξίζει τον κόπο.

Κάνοντας σεξ μία φορά την εβδομάδα,θα αισθάνεστε κατά 15 χρόνια πιο νέος, σύμφωνα με μελέτη που
δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «The Sun».Εάν, πάλι, δεν καταφέρετε να ρίξετε κάποιον στο κρεβάτι, υπάρχουν
κι άλλοι τρόποι για να ξανανιώσετε,όπως εξηγούν οι επιστήμονες.

Για όσους είναι άνω των πενήντα και θέλουν να αισθάνονται νέοι, οι συμβουλές των ειδικών είναι απλές:κάθε μήνα κάντε
σεξ τέσσερις φορές, ασκηθείτε 16 φορές, πηγαίνετε εκδρομές ή αφιερώστε χρόνο στο σύντροφό σας.

Όπως εξηγεί ο ορθοπεδικός Πολ Στάρκι από την εταιρεία «Neo G»,η έρευνα προσπάθησε να εντοπίσει τους παράγοντες που κάνουν
τους ανθρώπους να νιώθουν νέοι.”Οι άνθρωποι που φαίνονται και νιώθουν νεότεροι από την ηλικία τους, ήταν πάντα ένα μυστήριο,
οπότε ελπίζουμε ότι η έρευνά  μας θα αποκαλύψει τις δραστηριότητες που όλοι μπορούμε να ενσωματώσουμε στη ζωή μας”, πρόσθεσε.

Η εταιρεία με ορθοπεδικά είδη «Neo G», διαπίστωσε επίσης ότι η εξημέρωση των ζώων, οι διακοπές και ο χρόνος που αφιερώνουμε
στο σύντροφο μας κάνουν να αισθανόμαστε αρκετά νεότεροι.

«Όσοι ήταν πιο δραστήριοι δήλωναν ότι αισθάνονταν τουλάχιστον 12 χρόνια νεότεροι απ΄αυτούς που κάθονταν στον καναπέ…

Η έρευνα επισημαίνει την ανάγκη να συνεχίσουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να απολαμβάνουμε τη ζωή,
ανεξαρτήτως ηλικίας»,επισημαίνει ο ορθοπεδικός Πολ Στάρκι.

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Συχνά άχρηστα και καμιά φορά επιβλαβή τα προβιοτικά

Published

on

Όχι μόνο ο κάθε άνθρωπος αντιδρά πολύ διαφορετικά στα προβιοτικά (αρκετοί δεν αντιδρούν
καθόλου), αλλά επιπλέον τα προβιοτικά
μπορούν όχι να επισπεύσουν, αλλά αντίθετα να
καθυστερήσουν την αποκατάσταση των «καλών» μικροοργανισμών του εντέρου

Οι διάφορες τροφές (γιαούρτι, κεφίρ κ.α.), καθώς και τα παραφαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν ζωντανά «καλά» βακτήρια,
γνωστά ως προβιοτικά, στην πραγματικότητα είναι συχνά άχρηστα, ενώ μερικές φορές μπορεί να αποδειχθούν και επιβλαβή για την
υγεία, ακόμη και όταν λαμβάνονται μετά από μια θεραπεία με αντιβιοτικά, σύμφωνα με δύο νέες μικρές ισραηλινές επιστημονικές έρευνες.

Όχι μόνο ο κάθε άνθρωπος αντιδρά πολύ διαφορετικά στα προβιοτικά (αρκετοί δεν αντιδρούν καθόλου),
αλλά επιπλέον τα προβιοτικά μπορούν όχι να επισπεύσουν, αλλά αντίθετα να καθυστερήσουν την
αποκατάσταση των «καλών» μικροοργανισμών mτου εντέρου μετά από τη λήψη αντιβιοτικών.

Τα προβιοτικά έχουν αποκτήσει φήμη διεθνώς ως ωφέλιμα για το έντερο και κατά συνέπεια γενικότερα για την υγεία,
αλλά οι νέες μελέτες (οι οποίες πάντως θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλες μεγαλύτερες) μάλλον
απομυθοποιούν τα οφέλη τους. Δείχνουν ότι, για να έχουν πραγματική ωφέλεια, τα προβιοτικά πρέπει να χορηγούνται με
εξατομικευμένο τρόπο, προσαρμοσμένα στις πραγματικές ανάγκες κάθε ανθρώπου – πράγμα που σήμερα δεν γίνεται.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ανοσολογίας του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, με επικεφαλής τον δρα Εράν Ελινάβ, που
έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής “Cell”, σύμφωνα με το BBC, τη «Γκάρντιαν» και το “New Scientist”,
χορήγησαν επί ένα μήνα σε 15 υγιείς εθελοντές ένα «κοκτέιλ» προβιοτικών αποτελούμενο από 11 κοινά “καλά” βακτήρια
(Lactobacillus, Bifidobacteria κ.α.) ή εναλλακτικά ένα εικονικό σκεύασμα (πλασίμπο).

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ναρκώθηκαν και ελήφθησαν από αυτούς μέσω ενδοσκοπίου κολονοσκόπησης δείγματα
από διάφορα σημεία του στομάχου, καθώς επίσης του λεπτού και του παχέος εντέρου, για να διαπιστωθεί κατά πόσο
τα προβιοτικά είχαν αποικίσει με επιτυχία το γαστρεντερικό σύστημα και αν είχαν επιφέρει θετικές αλλαγές στη λειτουργία του.

Διαπιστώθηκε ότι στους μισούς εθελοντές τα προβιοτικά βακτήρια δεν είχαν παραμείνει καθόλου στον οργανισμό τους,
ενώ στους υπόλοιπους υπήρχαν στο έντερο, αλλά αργά ή γρήγορα εκτοπίσθηκαν από τα προϋπάρχοντα μικρόβια.

Ο Ελινάβ δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι τα προβιοτικά, αν αγορασθούν στα «τυφλά»
από το σουπερμάρκετ ή το φαρμακείο, θα «δουλέψουν» για τον καθένα.

Σε μια δεύτερη παρεμφερή μελέτη στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, οι ισραηλινοί ερευνητές εξέτασαν σε 21 ανθρώπους την επίπτωση
των προβιοτικών μετά τη λήψη αντιβιοτικών ευρέος φάσματος. Αντίθετα με αυτό που ελπίζει κανείς όταν παίρνει προβιοτικά μετά από
μια θεραπεία με αντιβιοτικά, δηλαδή να αποκαταστήσει γρήγορα τους πληθυσμούς των “καλών” βακτηρίων, στην πραγματικότητα,
όπως έδειξε η έρευνα, τα προβιοτικά οδήγησαν σε καθυστερημένη έως και κατά έξι μήνες επανάκαμψη του οικοσυστήματος των “καλών” μικροβίων.

«Τα προβιοτικά σαφώς εμπόδισαν το μικροβίωμα να επιστρέψει στην αρχική κατάστασή του. Αυτό
ήταν κάτι πολύ αναπάντεχο και ανησυχητικό γιαεμάς. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται κάτι τέτοιο.

Αντίθετα με το τρέχον δόγμα ότι τα προβιοτικά είναι αβλαβή και ωφελούν τους πάντες,τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι η χρήση
τους μετά από αντιβιοτικά μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες με πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις» ανέφερε ο Ελινάβ.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες δίνουν όλο και μεγαλύτερη σημασία στον ρόλο που παίζει -για καλό ή για κακό- το μικροβίωμα,
το οποίο περιλαμβάνει όλο το πλήθος των βακτηρίων, ιών, μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών μέσα στο ανθρώπινο σώμα

Από τα κύτταρα που υπάρχουν μέσα σε ένα άνθρωπο, υπολογίζεται ότι μόνο το 43% είναι ανθρώπινα, ενώ τα υπόλοιπα
ανήκουν σε μικρόβια που ζουν στο έντερο, στο  δέρμα και σε άλλα μέρη.

Μερικές μελέτες έχουν παράσχει ενδείξεις ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις διάρροιας ή του
συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, αλλά οι επιπτώσεις τους δεν έχουν ακόμη μελετηθεί εκτενώς. Οι περισσότερες μελέτες βασίζονται σε
δείγματα κοπράνων, αλλά είναι αβέβαιο κατά πόσο αυτά τα δείγματα πραγματικά αντανακλούν τα βακτήρια που ζουν στο έντερο.

Γι’ αυτό οι ισραηλινοί ερευνητές έλαβαν απευθείας δείγματα από το ίδιο το έντερο και, όπως είπαν,
επιβεβαίωσαν ότι τα κόπρανα δεν αποτελούν αξιόπιστο δείκτη για το εντερικό μικροβίωμα.

Οι Ισραηλινοί επιστήμονες ανακοίνωσαν μάλιστα ότι για πρώτη φορά βρήκαν ένα τρόπο να προβλέπουν αν τα
προβιοτικά θα «πιάσουν» σε έναν άνθρωπο, με βάση το «προφίλ» του προϋπάρχοντος μικροβιώματος και των
γονιδίων του, αλλά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλες μελέτες.

Προς το παρόν, είναι ασαφές γιατί αρκετοί άνθρωποι αντιστέκονται
πλήρως στα προβιοτικά και άλλοι είναι πιο δεκτικοί.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΤΙ ΠΑΙΖΕΙ