Ώρα για το Γλυκό! Ώρα για εκμέκ καταΐφι
Connect with us

ΓΕΥΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ώρα για το Γλυκό! Ώρα για εκμέκ καταΐφι

Published

on

Υλικά συνταγής

Υλικά για το καταΐφι

  • 500γρ. καταίφι
  • 400γρ. καρύδια (κοπανισμένα)
  • 250γρ. βούτυρο φρέσκο (λιωμένο)

Υλικά για το σιρόπι

  • 3 ποτήρια νερό
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 φέτα λεμόνι

Υλικά για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα
  • 6 κ.σ. κορνφλάουρ
  • ¾ φλιτζ. ζάχαρη
  • 3 κρόκους αυγών
  • Λίγο αλάτι
  • ½ κ.σ.φρέσκο βούτυρο
  • Σαντιγύ

cooklathina

περισσότερο από 90 λεπτά

ταψί

Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας

Ποσότητα: 1 ταψί φούρνου

Ασία (Τουρκία)

Αλοίφουμε το ταψί με λίγο λάδι και βάζουμε το μισό καταίφι πολύ καλά ξασμένο (ανοιγμένο). Πασπαλίζουμε με τα μισά καρύδια και από πάνω βάζουμε το υπόλοιπο καταίφι. Περιχύνουμε με το φρέσκο βούτυρο.

Ψήνουμε στους 200ο C αρχικά και μετά χαμηλώνουμε στους 180οC μέχρι να ροδίσει πολύ καλά το καταίφι. Μην το φοβηθείτε, αφήστε το να πάρει καλό χρώμα γιατί όταν θα ρίξουμε το σιρόπι θα ασπρίσει. Το καταίφι αν δεν ψηθεί καλά θα λασπώσει. Αφήνουμε το καταίφι να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε σε κατσαρόλα το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά. Ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι στο κρύο καταϊφι και αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε την κρέμα. Χτυπάμε τους κρόκους, τους αφήνουμε στην άκρη. Ετοιμάζουμε ένα μπαιν μαρι. Στο μπαιν μαρί ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το κορνφλάουρ, το αλάτι και μισό φλιτζάνι του τσαγιού γάλα. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα και το ρίχνουμε τμηματικά στο μείγμα του κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε έως ότου γίνει μια σφιχτή κρέμα (όσο κρυώνει σφίγγει).

Προσθέτουμε σιγά σιγά λίγη από την κρέμα (περίπου το 1/3 της ποσότητας) στα αυγά ενώ χτυπάμε με σύρμα συνεχώς. (Όπως όταν αυγοκόβουμε). Προσθέτουμε το μείγμα με τα αυγά στην  υπόλοιπη κρέμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω από το μπαιν μαρι για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το βούτυρο στο τέλος και την αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει η κρέμα και το σιροπιασμένο καταϊφι βάζουμε από πάνω την κρέμα.  Ετοιμάζουμε την σαντιγύ και την απλώνουμε πάνω από την κρέμα. Βάζουμε στο ψυγείο. Το γλυκό διατειρείται 3 μέρες το πολύ στο ψυγείο. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με ξηρούς καρπούς στο σερβίρισμα.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη σαντιγύ εμπορίου, θα την βάζετε από πάνω πριν από το σερβίρισμα.

cooklos.gr

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΑUTO-MOTO4 days ago

Γρήγορη και με «νέο φουτουριστικό ήχο» η πρώτη ηλεκτρική Harley-Davidson

Entertaiment3 months ago

Το σαρδάμ της Μπεκατώρου που λύγισε ακόμα και τους παίκτες

Entertaiment3 months ago

Λάκης Γαβαλάς: Θα τους λιντσάρει ο κόσμος αν με βάλουν φυλακή

ΕΛΛΑΔΑ4 months ago

Θύμα ληστείας δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ: Με έδεσαν και με χτύπησαν μπροστά στο παιδί μου

Entertaiment4 months ago

H Μαντώ Γαστεράτου απαντά on air στην Τζένη Μελιτά: Η απουσία από το γάμο και το καρφί για τη φιλία τους

Entertaiment4 months ago

Βαλάντης: Διαγνώστηκα με όγκο στο νεφρό όταν έκανα τις απαραίτητες εξετάσεις για το Nomads

Entertaiment4 months ago

Ρεσιτάλ αγένειας στο GNTM: Το κράξιμο για τα φρύδια, το contouring και την αλαζονεία στην 24χρονη Ειρήνη

Entertaiment4 months ago

Χαμός στο Πρωινό για πρόσωπα που παίζουν στο θέατρο: «Η Τέτα η νυχού έπαιζε πέρυσι! Νυχού είναι ρε»!

Entertaiment4 months ago

H Τζούλια Νοβά μιλάει για τον «σκληρό» πατέρα της και λυγίζει

CELEBRITIES4 months ago

Η αδερφή της Μάιλι Σάιρους πουλάει τα δάκρυά της για 12.000 δολάρια

Advertisement
Advertisement