Connect with us

ΓΕΥΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παραδοσιακά Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Εύκολη συνταγή για παραδοσιακά μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη αλλά με στέβια, σιροπιασμένα με μέλι (+extra tips).

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 50 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

1/2 φλ. σπορέλαιο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
4 κ.σ κονιάκ
1/2 φλ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
1 /2 κ.γλ. σόδα μαγειρική
2-3 κ.σ. κρυσταλλική στέβια ή αλεσμένος χουρμάς (δείτε παρακάτω)
1 /2 κ.γλ. γαρύφαλλο
1 κ.γλ. κανέλα (κοφτό)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
3½ φλ. περίπου αλεύρι γ.ο.χ ή αλεύρι ολικής άλεσης
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ

ψιλοκομμένο καρύδι

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

2½ φλ. θυμαρίσιο μέλι
1 φλ. νερό
1 κομμάτι φλούδα από πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλας

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ

*Για τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη ζύμη λίγη στέβια κρυσταλλική ή αλεσμένους χουρμάδες (δείτε στο τέλος της συνταγής).

Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ. Βάζουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη στέβια, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολ. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκάλι και τη ρίχνουμε στο υγρό μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα. Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα. Δεν παιδεύουμε το μίγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Οι λαμαρίνες δεν χρειάζονται λάδωμα, γιατί η ζύμη είναι λιπαρή. Ελαφρά κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

EXTRA TIPS

-Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής, επειδή κρατάει παραπάνω υγρασία, θέλουν λίγα λεπτά επιπλέον ψήσιμο.

-Πιο τραγανά κι αφράτα γίνονται με το κοινό αλεύρι γ.ο.χ.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το μέλι, το νερό, τη φλούδα πορτοκάλι και την κανέλα. Αφήνουμε να πάρει βράση και ξαφρίζουμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια. Βράζουμε το σιρόπι με μέλι για 5′ και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1, διατηρώντας το σιρόπι ζεστό ίσα που να κοχλάζει.

Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα λίγα λίγα την φορά, στο ζεστό σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα.Αν τα θέλουμε πιο μελωμένα, τα αφήνουμε λίγη ώρα παραπάνω στο σιρόπι μελιού. Τέλος τα βάζουμε σε πιατέλες και πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο καρύδι.

EXTRA TIP ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ

Εάν θέλετε, μπορείτε να σιροπιάσετε τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, με σκέτο χλιαρό μέλι. Χωρίς να το βράσετε σε σιρόπι. Απλά, μπορείτε να το ζεστάνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά ώστε να αραιώσει η σύσταση του και διατηρήστε το ζεστό. Αραδιάστε σε ταψί όλα τα κρύα μελομακάρονα το ένα πλάι στο άλλο, να μην υπάρχει κενό ανάμεσα τους. Όσο ακόμα το σκέτο μέλι είναι ζεστό κι αραιό, περιχύστε σιγά σιγά τα κρύα μελομακάρονα στο ταψί. Πασπαλίστε με ψιλοκομμένο καρύδι. Αφήστε τα να σταθούν για 5′ και βάλτε τα σε πιατέλα.

*Για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, με χουρμάδες
Μουλιάζουμε 10 αποξηραμένους χουρμάδες για 10′, σε ζεστό νερό να μαλακώσουν. Τους στραγγίζουμε καλά και τους αλέθουμε στο μπλέντερ με τον μισό χυμό πορτοκάλι.

Προσθέτουμε την πάστα χουρμά με πορτοκάλι στα υγρά υλικά, όπως αναγράφεται στην συνταγή.

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply