Connect with us

ΓΕΥΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέστροφα ψητή στη λαδόκολλα

Πέστροφα ψητή στη λαδόκολλα

Η πέστροφα, όπως όλα τα ψάρια έχουν μεγάλη διατροφική αξία και αποτελούν μια σημαντική πηγή πρωτεϊνών
και άλλων θρεπτικών ουσιών όπως Ω3 λιπαρών. Τη βρίσκουμε σε πολλά ελληνικά ποτάμια σε όλη την επικράτεια, καθώς
και σε ελληνικές μονάδες εκτροφής. Είναι σημαντικό λοιπόν να τα εντάσσουμε στο  εβδομαδιαίο διαιτολόγιό
μας ακολουθώντας μια ισορροπημένη
μεσογειακή δίαιτα

Όταν όμως επιλέγουμε ψάρια για να μαγειρέψουμε στους αγαπημένους μας καλό είναι να φροντίζουμε να
προέρχονται από ελληνικά νερά όπως για παράδειγμα πέστροφα, λαβράκι, σαρδέλες και άλλα. Αν ψωνίζουμε σε κάποιο
γειτονικό ιχθυοπωλείο πρέπει πάντα να ρωτάμε την προέλευση, αφού δεν είναι δεδομένο ότι έχουν αλειευθεί σε ελληνικά νερά.

Από την άλλη πλευρά τα βρίσκουμε πλέον συσκευασμένα με εγγύηση προέλευσης και σε κάποια σούπερ μάρκετ όπως μπορούμε
να δούμε  για παράδειγμα στις
Προσφορές Σκλαβενίτης. Ο λόγος είναι φυσικά τα βαριά μέταλλα όπως ο υδράργυρος, με τα
οποία είναι μολυσμένοι οι ωκεανοί και βρίσκουν το δρόμο τους πολλές φορές μέσα από τα ψάρια και τα θαλασσινά για το τραπέζι μας.

Όλα τα ψάρια μπορούμε να τα φάμε τηγανητά, ψητά στο φούρνο, πλακί ή και σαγανάκι ανάλογα με την όρεξη και τον χρόνο που διαθέτουμε. Φυσικά ένας πολύ υγιεινός, γρήγορος και “καθαρός” τρόπος μαγειρέματος είναι να τα μαγειρέψουμε en papillote δηλαδή τυλιγμένα σε λαδόκολλα, αφού μειώνονται στο ελάχιστο τα λίπη και το καθάρισμα μετά, ενώ δεν μυρίζει τόσο η κουζίνα μας όσο με το τηγάνι. 

Παρακάτω σας έχουμε μια απλή αλλά πεντανόστιμη συνταγή για πέστροφα στο φούρνο
που θα είναι έτοιμη μόλις σε λίγα λεπτά για να γλύφετε και τα δάχτυλά σας!

Για 2 μερίδες θα χρειαστείτε:

  • 2 πέστροφες 
  • Ελαιόλαδο
  • Αντικολλητικό χαρτί
  • 2 Λεμόνια
  • Ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο
  • Αλάτι και πιπέρι

 

Αρχικά προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς. Στη συνέχεια πλύνετε τις πέστροφες και καθαρίστε τες αν δεν είναι ήδη καθαρισμένες αφαιρώντας τα εντόσθια. Η πέστροφα δεν έχει λέπια! Απλώστε σε ένα ταψί ένα μεγάλο φύλλο αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίστε το με αλατοπίπερο, ρίγανη και ελάχιστο ελαιόλαδο καθώς η πέστροφα είναι ένα ήδη αρκετά λιπαρό ψάρι. Ακουμπήστε πάνω στο χαρτί τα δύο ψάρια και αλατίστε τα καλά κυρίως μέσα στην κοιλιά. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε μέσα στην κοιλιά κάθε ψαριού φετούλες από λεμόνι, κλαδάκια από θυμάρι και δεντρολίβανο. Ρίξτε λίγη ρίγανη ακόμα και το χυμό από το λεμόνι και τυλίξτε το χαρτί πολύ καλά όπως φαίνεται στην εικόνα, προκειμένου να μη βγαίνουν υδρατμοί από κάποιο άνοιγμα. 

Εναλλακτικά μπορείτε να δέσετε το πακετάκι σας με σπάγκο αν έχετε σπάγκο για μαγείρεμα. Τοποθετήστε
το ταψί στο φούρνο για 15 λεπτά. Όταν περάσουν τα 15 λεπτά αφαιρέστε και αφήστε το στον πάγκο σας για πέντε λεπτά
πριν ανοίξετε το πακετάκι προκειμένου να έχετε ένα ζουμερό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια μπορείτε αν θέλετε να τα γαρνίρετε
με λαδολέμονο και λίγη ρίγανη και να συνοδεύσετε με ψητές πατάτες φούρνου ή πουρέ. 

Παραλλαγή: Αν έχετε λίγο περισσότερο χρόνο μπορείτε να μαρινάρετε τα ψάρια
σας σε ξύδι προκειμένου να αφαιρεθεί μέρος του λίπους που έχουν σε αφθονία. 

Με την παραπάνω συνταγή θα απολαύσετε εύκολα, γρήγορα και κυρίως, χωρίς κόπο πέστροφα αλλά
και όποιο άλλο ψάρι σας αρέσει! Καλή όρεξη λοιπόν! 

Advertisement