Connect with us

Η πάστα φλώρα είναι από τα γλυκά που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο σπίτι μας.
Η ζύμη της είναι ιδιαίτερα αγαπητή στα πιτσιρίκια μου, τα οποία σπεύδουν να την δοκιμάσουν πολύ πριν την απλώσω στην ταρτιέρα.

Πώς κάνουμε με τον χυλό του κέικ που περισσεύει στο μπολ και βουτάμε τα δαχτυλάκια μέσα και το καθαρίζουμε απ’ άκρη σε άκρη;

Αυτό ακριβώς και με την πάστα φλώρα.

Κι αφού η ζύμη της μας είναι τόσο αγαπητή, πολλές φορές την κάνω και μπισκότα (την συνταγή μπορείς να την δεις εδώ) κι άλλες φορές, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Σαρακοστής (καλή ώρα), την κάνω μια υπέροχη σοκολατένια τάρτα φουντουκιού με Μακεδονικό Χαλβά με Κακάο.

Η ζύμη της τάρτας αυτής, όπως σου είπα, είναι η ζύμη της νηστίσιμης Πάστα Φλώρα, τη συνταγή της οποίας μπορεί να βρεις με ένα απλό κλικ εδώ.

Στην ζύμη προσθέτω και 2 κ.σ. αλεσμένα φουντούκια

Ξεκινώ λοιπόν, ετοιμάζω τη ζύμη, την απλώνω στην καλά βουτυρωμένη ταρτιέρα μου , την σκεπάζω με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, καλύπτω την επιφάνεια του με ρεβίθια (ή φασόλια) και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.

Τα ρεβίθια λειτουργούν σαν ένα βάρος που δεν θα επιτρέψει στην ζύμη να φουσκώσει.

Πρέπει όμως να σου πω, πως αν παρ’ όλα αυτά η ζύμη φουσκώσει σε ένα τουλάχιστον σημείο και ανασηκωθεί, μην την φοβηθείς.

Άνοιξε το φούρνο και με μια σπάτουλα χτύπησε την ελαφρά για να ξανακάτσει.

Μόλις η βάση λοιπόν της τάρτας ψηθεί και είναι έτοιμη, τότε την αφήνω να κρυώσει καλά.

Πρέπει να κρυώσει καλά, γιατί όταν θα την περιχύσω με την γέμιση, δεν θέλω το μίγμα να περάσει στην ζύμη. Αυτό θα την κάνει να χάσει από την τραγανότητα της.

Για τη γέμιση χρησιμοποιώ:

Υλικά
200 γρ  κουβερτούρα
70 γρ μαργαρίνη
1 κ σ μέλι
150 γρ  Μακεδονικό Χαλβά με Κακάο

για τη γαρνιτούρα
50 γρ Μακεδονικό Χαλβά με Κακάο
2 κ σ χοντροκομμένα φουντούκια

sarakosti.gr

Continue Reading
Advertisement

ΓΕΥΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κερκυραϊκή παστιτσάδα

Published

on

Διάσημη κερκυραϊκή σπεσιαλιτέ με κόκορα και χοντρό μακαρόνι, που ταιριάζει πολύ στα
κυριακάτικα τραπέζια.

Υλικά

    • 6 μπούτια κόκορα Νιτσιάκος
    • ½ κιλό μακαρόνια χοντρά Νο 5
    • 100ml ελαιόλαδο (στην Κέρκυρα χρησιμοποιούν βούτυρο)
    • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
    • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
    • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
    • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
    • ξύσμα από ½ πορτοκάλι
    • 600γρ. ντομάτα ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και τριμμένη στον τρίφτη
    • 500ml κρασί λευκό
    • 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
    • σπετσιερικό (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, δάφνη, μπαχάρι, κύμινο)*
    • ½ ματσάκι σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
    • 50ml ελαιόλαδο
    • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
    • 200γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Διαδικασία

Σε μία πλατιά κατσαρόλα σοτάρετε τον κόκορα με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για να
ροδοκοκκινίσει και από τις δύο πλευρές. Αλατίζετε, απομακρύνετε το κρέας από την κατσαρόλα
και το μεταφέρετε σε μία πιατέλα.

Πετάτε το ½ ελαιόλαδο που είναι στην κατσαρόλα και προσθέτετε το κρεμμύδι και
το σκόρδο. Σοτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.

Προσθέτετε τον πελτέ και την πάπρικα και σοτάρετε για 1-2 λεπτά ακόμη.
Σβήνετε το φαγητό με το ξίδι και μόλις αυτό σχεδόν εξατμισθεί προσθέτετε το κρασί,
τη ζάχαρη, τη ντομάτα, το σπετσιερικό, τη δάφνη και το πορτοκάλι.Βράζετε για 5 λεπτά
και προσθέτετε τον κόκορα. Ξαφρίζετε. Κλείνετε την κατσαρόλα και
σιγοβράζετε για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Όταν ο
κόκορας είναι έτοιμος η σάλτσα πρέπει να είναι σχεδόν πηχτή.Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζετε τα μακαρόνια.

Βγάζετε τον κόκορα σε πιατέλα και μεταφέρετε τα μακαρόνια μισοβρασμένα στη σάλτσα της κατσαρόλας. Βράζετε για 4 λεπτά ακόμη. Πετάτε το τουλπανάκι με τα μπαχαρικά (αν δεν χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά σε σκόνη) και τη φλούδα του πορτοκαλιού. Προσθέτετε
στα μακαρόνια το ελαιόλαδο και το σχινοπράσο.

Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε τα μακαρόνια σε πιάτα. Πασπαλίζετε από πάνω με το
τριμμένο τυρί και προσθέτετε από ένα μπούτι κόκορα.

olivemagazine.gr

Continue Reading

ΓΕΥΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τούρτα κανταΐφι με παγωτό γιαούρτι-μαστίχα και σοκολάτα

Published

on

Ένα παγωτό στη λογική του εκμέκ κανταΐφι, έχει βάση από σιροπιασμένο κανταΐφι με
αμυγδαλάκι και από πάνω δύο γεύσεις παγωτό γιαούρτι. Το βύσσινο να μη λείπει…

Υλικά

Για τη βάση και το σιρόπι

    • 500γρ. κανταΐφι
    • 100γρ. βούτυρο
    • ¾ φλιτζανιού αμύγδαλα κοπανισμένα
    • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
    • 1½ φλιτζάνι νερό
    • 1 ξυλάκι κανέλας
    • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Για το παγωτό

  • 1 κονσέρβα φυτική σαντιγί
  • 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα ή κονιάκ
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
  • 1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα
  • 500γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
  • 100γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια, λιωμένη στα μικροκύματα
  • 100γρ. γλυκό κουταλιού βύσσινο

Διαδικασία

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 165οC. Παίρνετε ένα ταψάκι με αποσπώμενο πάτο
διαμέτρου 28εκ. και μαγκώνετε από κάτω του ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος.

Χωρίζετε το κανταΐφι στη μέση και με ένα ψαλίδι ψιλοκόβετε το μισό και καλύπτετε
με τα κομματάκια του τον πάτο του ταψιού.

Πασπαλίζετε από πάνω το ψιλοκομμένο αμύγδαλο (αφού κρατήσετε
λίγο στην άκρη για το σερβίρισμα), ρίχνετε κουταλιά κουταλιά λίγο βούτυρο, σκεπάζετε με λίγο
από το υπόλοιπο κανταΐφι το οποίο ψιλοκόβετε επίσης και περιχύνετε με λίγο βούτυρο ακόμη.

Το κανταΐφι που θα σας περισσέψει το απλώνετε ψιλοκομμένο σε ξεχωριστό ταψάκι
και το βουτυρώνετε με το υπόλοιπο βούτυρο. Βάζετε τα ταψιά στο φούρνο και τα ψήνετε για
35 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κανταΐφι.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη
και την κανέλα για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση το σιρόπι κι αφού το
ανακατέψετε λίγο στην αρχή για να διαλυθεί η ζάχαρη στο νερό. Στο τέλος προσθέτετε
το χυμό του λεμονιού και τραβάτε το σιρόπι από τη φωτιά. Αφήνετε να κρυώσει.

Ετοιμάζετε και το παγωτό: Χτυπάτε στο μίξερ τη φυτική σαντιγί για 5 λεπτά μέχρι να φουσκώσει
και να αφρατέψει. Προσθέτετε το λικέρ μαστίχας, το ζαχαρούχο γάλα και την κοπανισμένη
μαστίχα και συνεχίζετε το χτύπημα για 5 λεπτά επιπλέον να φουσκώσει καλά το μίγμα.

Ρίχνετε το γιαούρτι, χτυπάτε λίγο ακόμη να ενσωματωθεί και στο τέλος το χωρίζετε το
παγωτό σε δύο μπολ και ανακατεύετε στο μισό τη λιωμένη σοκολάτα. Αφήνετε
τα δύο παγωτά στην κατάψυξη.

Ξεφουρνίζετε τα δύο ταψάκια με το κανταΐφι και τα σιροπιάζετε μοιράζοντας με
ένα κουτάλι το σιρόπι λίγο λίγο. Αφού κρυώσουν τα κανταΐφια, ντύνετε την περιφέρεια
του ταψιού με τον αποσπώμενο πάτο με λωρίδες λαδόκολλας.

Πάνω από το κανταΐφι στρώνετε πρώτα το σοκολατένιο παγωτό και από πάνω το λευκό.
Αφήνετε την τούρτα στην κατάψυξη να παγώσει καλά.

Όταν θέλετε να σερβίρετε ξεφορμάρετε και τοποθετείτε την τούρτα σε πιατέλα και
αφαιρείτε τις λαδόκολλες.

Από πάνω σπάζετε σε κομμάτια το δεύτερο κανταΐφι και διακοσμείτε με λίγο ψημένο
και ψιλοκομμένο αμύγδαλο, γλυκό και σιρόπι βύσσινο. Κόβετε κομμάτια
και μοιράζετε την τούρτα σε πιάτα.

olivemagazine.gr

Continue Reading

ΓΕΥΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καρυδόπιτα με μήλα

Published

on

Μια εξαιρετική αφράτη και πεντανόστιμη καρυδόπιτα καλυμμένη με καραμελωμένα
μήλα, γαρνιρισμένη με σαντιγί ή κρέμα τυριού.

Μια απλή, γρήγορη και εύκολη στη παρασκευή της συνταγή για να απολαύσετε το απόλυτο
γλύκισμα που θα ξετρελάνει με τη γεύση της μικρούς και μεγάλους σε όλες τις περιστάσεις.

Υλικά συνταγής

Για τα καραμελωμένα μήλα
2 μεγάλα μήλα, κομμένα σε λεπτά φετάκια
3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
3 κ.σ. ζάχαρη
Για τη καρυδόπιτα
4 αυγά
2/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2/3 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
1 γεμάτο κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γ. κανέλα σκόνη
1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σκόνη
1 γεμάτο φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα καρύδια
Για την επικάλυψη
300 γρ. σαντιγί
χοντροκομμένα καρύδια για το πασπάλισμα
Εναλλακτικά αντί για σαντιγί “frosting μαλακού τυριού και ζάχαρης άχνης” [*]

Εκτέλεση συνταγής

Για τα καραμελωμένα μήλα: Σε ένα στρογγυλό βαθύ ταψί με διάμετρο βάσης 25 εκ. ρίχνετε το
λιωμένο βούτυρο έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια και το πασπαλίζετε με τη ζάχαρη.
Το Το βάζετε σε προθερμασμένο στους 175 βαθμούς φούρνο για 10 λ να λιώσει η ζάχαρη.

Το βγάζετε από το φούρνο και από πάνω στρώνετε τα φετάκια μήλου, το ένα δίπλα
στο άλλο, φροντίζοντας το ένα να καλύπτει ελαφρώς το προηγούμενο για
να μην υπάρχουν κενά, σε όλη τη βάση του ταψιού. Το αφήνετε στην άκρη.

Για τη καρυδόπιτα: Ρίχνετε στο κάδο του μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε στη
δυνατή ταχύτητα για 15 λ περίπου για να πήξει το μείγμα και “πάρει” το χρώμα του λεμονιού.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ ρίχνετε τη φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ και τα
μπαχαρικά και τα ανακατεύετε καλά.

Αφαιρείτε το κάδο από το μίξερ και προσθέτετε σταδιακά, λίγο τη φορά, το μείγμα
φρυγανιάς ανακατεύοντας με πολύ απαλές κινήσεις με μια μαρίζ φροντίζοντας να
ενσωματώνεται μετά από κάθε προσθήκη.

Μετά ρίχνετε και τα καρύδια σταδιακά και συνεχίζετε να ανακατεύετε να ενσωματωθούν
με πολύ απαλές κινήσεις προσέχοντας να μην “ξεφουσκώσει” το μείγμα αυγών.

Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί, πάνω από τα μήλα, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 40-45 λ. Βγάζετε τη καρυδόπιτά σας από
το φούρνο την αφήνετε για 5 λ να “σταθεί” και μετά την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα
σερβιρίσματος και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς.

Για το γαρνίρισμα: Τη γαρνίρετε με τη σαντιγί, απλώνοντάς τη σε μαρίζ σε όλη την επιφάνεια ή κάνοντας ροζέτες με κορνέ ζαχαροπλαστικής, τη μια ροζέτα δίπλα στην άλλη ώστε να
καλύπτετε η επιφάνεια. Πάνω από τη σαντιγί πασπαλίζετε χοντροκομμένα καρύδια και σερβίρετε.
Διατηρείτε στο ψυγείο.

[*] Tip: Αντί για σαντιγί μπορείτε να καλύψετε τη καρυδόπιτά σας ένα υπέροχο
frosting μαλακού τυριού και ζάχαρης άχνης. Θα χρειαστείτε:
90 γρ. μαλακό τυρί κρέμα
3 κ.σ. βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη

Σε ένα μπολ χτυπάτε το μαλακό τυρί κρέμα, το μαλακωμένο βούτυρο και το εκχύλισμα
βανίλιας μέχρι να ενσωματωθούν και αφρατέψουν.

Προσθέτετε σταδιακά, λίγο τη φορά και τη ζάχαρη άχνη συνεχίζοντας το χτύπημα
μέχρι να έχετε την επιθυμητή υφή. Το αλείφετε πάνω στη κρύα καρυδόπιτα.

newsone.gr

Continue Reading

ΓΕΥΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο στο φούρνο με γιαούρτι

Published

on

Υλικά

1 κoτόπουλο κομμένο στα 2
1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση
200ml κρασί λευκό
250ml νερό
150γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 φύλλα δάφνης
2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
1 κλωνάρι θυμάρι
70ml ελαιόλαδο
3-4 αβγά ολόκληρα
500γρ. γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο. Σε πλατιά και κοντή κατσαρόλα (με μεταλλικά χερούλια που μπαίνει και το φούρνο) που έχετε ζεστάνει καλά σοτάρετε το κοτόπουλο, ένα τεμάχιο τη φορά, σε 50ml ελαιόλαδο. Αφήνετε το κοτόπουλο να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 140οC. Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το ακουμπάτε σε πιατέλα.

Ρίχνετε στην κατσαρόλα το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κρασί, το νερό, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά. Αφήνετε να πάρουν μια βράση και ξαφρίζετε. Προσθέτετε και τα δύο κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα το ένα πάνω στο άλλο.

Κλείνετε την κατσαρόλα με το καπάκι, σφραγίζετε καλά με αλουμινόχαρτο και τοποθετείτε στο φούρνο. Ψήνετε για 1 ώρα.

Βγάζετε την κατσαρόλα από το φούρνο και σουρώνετε τα υγρά σε ένα μπολ. Ανακατεύετε τα υγρά της κατσαρόλας με το γιαούρτι και τα αβγά και ρίχνετε το μίγμα ξανά στο κοτόπουλο. Κλείνετε ξανά με το καπάκι και ψήνετε στο φούρνο, στους 180οC για 25 λεπτά περίπου.

olivemagazine.gr

Continue Reading

ΓΕΥΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρουφάκια σοκολάτας

Published

on

Υλικά για 6 άτομα

  • 120 γρ. βούτυρο
  • ¼ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
  • 10 ml ρούμι

Για την επικάλυψη

  • 4 κουταλιές κακάο σκόνη

Εκτέλεση

  1. Κόβετε αρχικά την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο μαχαίρι.
  2. Την τοποθετείτε σε μπολ μέσα σε μπεν μαρί και τη λιώνετε.
  3. Μόλις λιώσει την ανακατεύετε καλά με το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και το ρούμι και τοποθετείτε το μείγμα στο ψυγείο για 15-20 λεπτά.
  4. Όταν το μείγμα έχει πήξει αρκετά, (αλλά όχι εντελώς) το δουλεύετε με δύο κουτάλια ή με το εργαλείο που βγάζει μπάλες από φρούτα και σχηματίζετε μικρές μπάλες από τη σοκολάτα.
  5. Καλύπτετε τα τρουφάκια με σκόνη κακάο.
  6. Τοποθετείτε τις τρούφες στο ψυγείο και τις σερβίρετε όταν έχουν κρυώσει και σταθεροποιηθεί αρκετά.

newsbeast.gr

Continue Reading

ΓΕΥΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τραγανό apple crumble: Αμερικάνικο γλυκό με ζουμερά μήλα και μπισκοτένια ζύμη

Published

on

Υλικά για 2 άτομα
Για το κραμπλ

35 γρ. νιφάδες βρώμης
35 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
20 γρ. ζάχαρη άχνη
35 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο

Για τη γέμιση

400 γρ. μήλα, αποφλοιωμένα, κομμένα στα τέσσερα
50 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας νερό

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C.
Βάλτε τα μήλα σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το νερό. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά και τοποθετήστε τα σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος.

Τοποθετήστε το αλεύρι και τη βρώμη σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά.
Κόψτε τη μαργαρίνη (ή το βούτυρο) σε μικρούς κύβους και προσθέστε την στο αλεύρι.
Ανακατέψτε με τα δάχτυλά σας μέχρι να μοιάζει η υφή με ψίχουλο. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε.

Καλύψτε το φρούτο με το κραμπλ. Ψήστε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η ζύμη. Σερβίρετε με παγωτό ή σαντιγί.

newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΤΙ ΠΑΙΖΕΙ