Connect with us

Εδώ και δύο ημέρες, ο κόσμος της πληροφορικής βρίσκεται σε αναβρασμό, μιας και ερευνητές ανακάλυψαν ένα σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας, το οποίο, όπως αναφέρουν, εμφανίζεται στους επεξεργαστές της Intel που έχουν κυκλοφορήσει την τελευταία δεκαετία!

Αν και ακόμη η υπόθεση εξελίσσεται, οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για ένα κενό στον τρόπο λειτουργίας των επεξεργαστών, το οποίο επηρεάζει όλα τα λειτουργικά συστήματα, Windows, macOS και Linux, και το οποίο δεν είναι δυνατόν να διορθωθεί σε επίπεδο hardware.

Ουσιαστικά, το πρόβλημα — το οποίο οι ερευνητές έχουν εντοπίσει σε τρεις παραλλαγές — επιτρέπει σε κάποιο κατάλληλα γραμμένο πρόγραμμα να αποκτήσει πρόσβαση σε περιοχές της μνήμης, οι οποίες αφορούν τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος και οι οποίες θα έπρεπε να είναι απομονωμένες.

Η μία παραλλαγή έχει ονομαστεί “Meltdown“, ενώ οι άλλες δύο, παρόμοιες παραλλαγές, καλύπτονται από το όνομα “Spectre“.

Όπως ανακοίνωσαν ερευνητές του Graz University of Technology: “το Meltdown καταφέρνει να «σπάσει» την απομόνωση μεταξύ εφαρμογών επιπέδου χρήστη και λειτουργικού συστήματος.

Η επίθεση αυτή επιτρέπει σε κάποιο πρόγραμμα να διαβάσει τη μνήμη, και κατ’ επέκτασιν τα [αποθηκευμένα] μυστικά, άλλων προγραμμάτων και του ίδιου του λειτουργικού συστήματος.
Το Spectre καταλύει το διαχωρισμό μεταξύ προγραμμάτων.

Επιτρέπει έτσι κάποια κακόβουλη εφαρμογή να ‘κοροϊδέψει‘ άλλα προγράμματα, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιούν τα καλύτερα συστήματα ασφαλείας, ώστε να ‘διαρρεύσουν‘ τα μυστικά τους. Για την ακρίβεια, αυτά τα συστήματα ασφαλείας χειροτερεύουν το πρόβλημα και κάνουν τα προγράμματα [που τα χρησιμοποιούν] πιο ευάλωτα στο Spectre.”

Τι λένε οι εταιρείες

Η Intel είναι η εταιρεία που δείχνει να επηρεάζεται περισσότερο, καθώς οι επεξεργαστές της βρίσκονται στην πλειοψηφία των υπολογιστών παγκοσμίως. Η Intel εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Η Intel και άλλες εταιρείες τεχνολογίας είναι ενήμερες για την έρευνα η οποία περιγράφει μεθόδους οι οποίες, όταν χρησιμοποιηθούν κακοβούλως, έχουν την δυνατότητα να συλλέξουν ευαίσθητα δεδομένα από υπολογιστικές συσκευές οι οποίες λειτουργούν όπως σχεδιάστηκαν.

[…] Αναφορές πως τα exploits αυτά οφείλονται σε ‘bug’ ή ‘σφάλμα’ και επηρεάζουν μόνο προϊόντα της Intel, είναι αναληθείς. Η μέχρις στιγμής ανάλυση δείχνει πως πολλά είδη υπολογιστικών συσκευών — με επεξεργαστές διαφόρων κατασκευαστών — είναι ευάλωτα στα exploits αυτά.

Η Intel δεσμεύεται για την ασφάλεια των προϊόντων και των πελατών της και εργάζεται στενά με πολλές άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και των AMD και ARM Holdings, αλλά και κατασκευαστών λειτουργικών συστημάτων, για να βρει μια [γενική λύση σε αυτό το πρόβλημα].

Η AMD, η δεύτερη τη τάξει εταιρεία σχεδίασης επεξεργαστών x86, ανακοίνωσε:
…η ερευνητική ομάδα εντόπισε τρεις παραλλαγές που στοχεύουν το speculative execution. Η απειλή και η αντίδραση σε αυτές τις παραλλαγές διαφέρουν ανά εταιρεία επεξεργαστών, και η AMD δεν είναι ευάλωτη σε όλες. Λόγω διαφορών στην αρχιτεκτονική [των επεξεργαστών] της AMD, πιστεύουμε πως ο κίνδυνος για επεξεργαστές AMD είναι σχεδόν μηδενικός αυτή τη στιγμή.

Η ARM, η εταιρεία που σχεδιάζει την αρχιτεκτονική των επεξεργαστών σε όλα τα smartphones και tablets, ανέφερε ότι εργάζεται “μαζί με τις Intel και AMD για να αντιμετωπίσουν [μια] μέθοδο που χρησιμοποιεί τις τεχνικές speculative execution που χρησιμοποιούνται σε ορισμένους high-end επεξεργαστές, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων δικών μας επεξεργαστών Cortex-A.

Ήδη, πάντως, η Microsoft έχει κυκλοφορήσει update για τα Windows 10, με τα Windows 7 και 8 να έπονται, η Apple έχει ήδη καλύψει το πρόβλημα με update του Δεκεμβρίου, ενώ έπεται και άλλο, καθώς η ανάλυση του προβλήματος συνεχίζεται. Στο στρατόπεδο του Linux, από την άλλη, το patch για τον πυρήνα έχει κυκλοφορήσει σε beta από προχτές.

Το πρόβλημα, βέβαια, είναι πως, τουλάχιστον για τους επεξεργαστές που επηρεάζονται, η λύση του προβλήματος δεν είναι ακριβώς “λύση” αλλά… παράκαμψη, και έχει επιπτώσεις, πιθανώς σημαντικές, στις επιδόσεις των συστημάτων.

Ποιος κινδυνεύει και ποιος επηρεάζεται

Το ποιος κινδυνεύει είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά εν δυνάμει, όλοι όσοι χρησιμοποιούν συσκευές με επεξεργαστές που έχουν πρόβλημα.
Το “ποιος επηρεάζεται” από την άλλη, ακόμη δεν έχει αποδειχθεί. Τα πρώτα τεστ και benchmarks σε συστήματα χωρίς και με το update δείχνουν επιβράδυνση, η οποία κυμαίνεται από 5 έως και 25%, αναλόγως του είδους του προγράμματος.

Η Intel έχει ήδη δηλώσει πως “το αντίκτυπο στις επιδόσεις εξαρτάται από το φορτίο και, για τον μέσο χρήστη, δεν θα πρέπει να είναι σημαντικό και θα μειωθεί σε βάθος χρόνου“. Η AMD από την πλευρά της δηλώνει πως η αντιμετώπιση της μίας παραλλαγής θα έχει “αμελητέα επίδραση στις επιδόσεις” ενώ οι άλλες παραλλαγές έχουν “μηδαμινό ρίσκο” — και επομένως δεν χρήζουν διόρθωσης. Η ARM και οι εταιρείες που κατασκευάζουν επεξεργαστές με βάση τα σχέδιά της, από την άλλη, δεν έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Τελικά, το πρόβλημα που ανέκυψε με τα Meltdown και Spectre, ίσως καταλήξει σε μια γενική επιβράδυνση όλων των υπολογιστών παγκοσμίως, μέχρι να κυκλοφορήσουν νέοι επεξεργαστές οι οποίοι να έχουν διευθετήσει το θέμα σε επίπεδο hardware.

Το δεδομένο είναι ότι κανένας δεν θέλει να λάβει ένα update και αυτομάτως ο υπολογιστής του να γίνει 10 ή 20% πιο αργός. Ας ελπίσουμε πως δεν θα το ζήσουμε (και) αυτό!

Αρχική Σελίδα

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

TECH ΝΕΑ

Προβλήματα σε iPhone X και Mac Book

Published

on

Η Apple παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που επηρεάζουν κάποια από
τα μοντέλα της iPhone X και Mac Book των 13 ιντσών. H αμερικανική εταιρεία διαβεβαίωσε
τους καταναλωτές ότι θα τα επιδιορθώσει δωρεάν.

Είναι ένας ακόμη κρίκος σε μια αλυσίδα προβλημάτων ποιότητας κατά το τελευταίο έτος
στα προϊόντα της Apple, παρόλο που η εταιρεία έχει αυξήσει τις τιμές της για τα περισσότερα
από αυτά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Επί μήνες διάφοροι χρήστες είχαν
παραπονεθεί ότι η οθόνη αφής του iPhone X εμφάνιζε προβλήματα.

Η εταιρεία έκανε γνωστό ότι η οθόνη μερικών IPhone X -ενός μοντέλου που κυκλοφόρησε το
2017 με αρχική τιμή 999 δολάρια- μπορεί να εμφανίσει προβλήματα στη διαδικασία της αφής
λόγω τεχνικού προβλήματος ενός εξαρτήματος, το οποίο θα αντικατασταθεί δωρεάν.

Η ελαττωματική οθόνη μπορεί να μην ανταποκρίνεται σωστά στο άγγιγμα του χρήστη ή ακόμη να αντιδρά μόνη της χωρίς να προηγηθεί αφή. Το πρόβλημα αυτό δεν επηρεάζει τα νέα iPhone XS και iPhone ΧR, που παρουσιάσθηκαν φέτος το φθινόπωρο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο φορητός υπολογιστής Mac Book μπορεί να εμφανίσει ένα άλλο πρόβλημα, που οδηγεί σε απώλεια δεδομένων λόγω αδυναμίας αποθήκευσης στο σκληρό δίσκο. Η Apple θα φροντίσει επίσης να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει δωρεάν τα εν λόγω drives.

To πρόβλημα αφορά ένα περιορισμένο αριθμό οδηγών στερεάς κατάστασης (solid-state drives) χωρητικότητας 128 και 256 GB που βρίσκονται εγκατεστημένα σε Mac Books 13 ιντσών, τα οποία πουλήθηκαν μεταξύ Ιουνίου 2017 και Ιουνίου 2018.

newsbeast.gr

Continue Reading

TECH ΝΕΑ

Σύντομα θα μπορείτε να σβήσετε μηνύματα που στείλατε και μετανιώσατε στο messenger

Published

on

Πολύ σύντομα, όλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα χαρακτηριστικό του messenger
που μέχρι τώρα ήταν διαθέσιμο μόνο για τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ
και τους στενούς συνεργάτες του.

Όλοι έχουμε μετανιώσει κάποια στιγμή για την αποστολή ενός μηνύματος στο messenger σε λάθος άτομο ή επιθυμούσαμε να έχουμε διατυπώσει καλύτερα την άποψή μας στον σωστό παραλήπτη.

Αλλά μόλις πατήσει κάποιος ”αποστολή”, δεν υπάρχει επιστροφή. Τουλάχιστον, δεν
υπήρχε μέχρι πρότινος.

Η πιο πρόσφατη έκδοση του Messenger στο App Store αναφέρει τη δυνατότητα διαγραφής των μηνυμάτων αφότου έχουν σταλεί, ανάμεσα σε άλλα χαρακτηριστικά updates που έχουν
τη σήμανση «coming soon». Μάλιστα, ο χρήστης θα έχει 10 λεπτά στη διάθεσή
του για να διαγράψει το μήνυμα αφότου το έστειλε.

«Αν κατά λάθος στείλετε λάθος φωτογραφία, λάθος πληροφορίες ή στείλετε μήνυμα σε λάθος άνθρωπος, μπορείτε εύκολα να το διορθώσετε αφαιρώντας το μήνυμα μέσα σε
δέκα λεπτά από την αποστολή του», αναφέρεται στην ενημέρωση.

Το Facebook άρχισε να υπονοεί τη λειτουργία του νέου χαρακτηριστικού από τον Απρίλιο, όταν έγινε γνωστό ότι ο Ζάκερμπεργκ χρησιμοποιούσε ήδη μια πρόωρη έκδοση του, όπως αναφέρει το Fortune.

Η νέα λειτουργία έρχεται δύο χρόνια αφότου το Facebook ξεκίνησε να δοκιμάζει πλήρη κρυπτογράφηση στην εφαρμογή Messenger με τη λειτουργία “Secret Conversations”, με μηνύματα που μπορούν να διαβαστούν μόνο από μία συσκευή του ατόμου με τον οποίο έχει ο αποστολέας συνομιλία.

http://popaganda.gr

Continue Reading

TECH ΝΕΑ

Το ψηφιακό ράφι της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Published

on

Περισσότεροι από 2800 τίτλοι, 10 κατηγορίες βιβλίων και 14 ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι
περιέχονται στην συλλογή του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της
Ελλάδος το οποίο παρέχει δωρεάν εξ αποστάσεως πρόσβαση σε βιβλία ευρείας αναγνωσιμότητας

Με τους τομείς της λογοτεχνίας, της ιστορίας, των τεχνών, των επιστημών, αλλά και
με γενικότερου ενδιαφέροντος βιβλία ευρείας αναγνωσιμότητας εμπλουτίσθηκε η συλλογή
του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Με ένα πιλοτικό άνοιγμα στο κοινό, παρουσιάζονται περισσότεροι από 2.800
τίτλοι, που προέρχονται από 14 ελληνικούς εκδοτικούς οίκους με μεγάλη εκδοτική παραγωγή
ηλεκτρονικών τίτλων, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στην πλατφόρμα του ereading.nlg.gr.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα: «Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο
πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της, προσφέρει στο κοινό πιλοτικά το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο,
μία νέα ψηφιακή υπηρεσία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πιστοποιημένους χρήστες
να διαβάζουν δωρεάν ελληνόγλωσσα ηλεκτρονικά βιβλία, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο,
οπουδήποτε και αν βρίσκονται, μέσα από τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone.

Η δημιουργία και η λειτουργία του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου εντάσσεται στο πλαίσιο του «Σχεδίου Υλοποίησης Μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» που εκπονείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η καινοτόμος αυτή υπηρεσία στοχεύει στην προώθηση της ηλεκτρονικής φιλαναγνωσίας
και στην εξοικείωση του κοινού με το ηλεκτρονικό βιβλίο».

protothema.gr

Continue Reading

TECH ΝΕΑ

FlexPai: Το πρώτο κινητό που διπλώνει σαν πορτοφόλι είναι γεγονός! (ΒΙΝΤΕΟ)

Published

on

Η εταιρεία Royole Corporation παρουσίασε σε εκδήλωση στο Πεκίνο το πρώτο
«έξυπνο» κινητό τηλέφωνο που διπλώνει σαν πορτοφόλι!

Η -ειδικευόμενη στις εύκαμπτες οθόνες OLED- αμερικανική εταιρεία δημιούργησε ένα
smartphone με οθόνη 7,8 ιντσών (19,8 εκατοστών), όταν είναι ξεδίπλωτο, αλλά όταν διπλώνει,
εμφανίζει τρεις οθόνες: μία μπροστά, μία πίσω και μία στη ράχη.

Το τηλέφωνο με την ονομασία FlexPai άρχισε να πωλείται στην Κίνα την 1η
Νοεμβρίου σε τιμές 1.290 έως 1.863 δολαρίων (ανάλογα με τη μνήμη και
τον αποθηκευτικό χώρο του), σύμφωνα με το BBC. Η ηλικίας έξι ετών Royole έκανε
γνωστό ότι στο τέλος Δεκεμβρίου θα αρχίσει τις πωλήσεις και σε άλλες χώρες.

Η παρουσίαση της νέας συσκευής αιφνιδίασε τη διεθνή αγορά, καθώς οι αναλυτές
θεωρούσαν σίγουρο ότι οι κορεατικές Samsung και LG ή η κινεζική Huawei θα
ήσαν οι πρώτες που θα λανσάριζαν ένα τέτοιο τηλέφωνο που διπλώνει.

To FlexPai χρησιμοποιεί ως λειτουργικό σύστημα μια έκδοση του Android, ενώ ζυγίζει 320 γραμμάρια, είναι συνεπώς τουλάχιστον κατά 50% βαρύτερο από το Galaxy Note 9 ή το iPhone XS Max.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι δύσκολα το FlexPai θα γίνει μεγάλη εμπορική επιτυχία,
παρόλα αυτά είναι εντυπωσιακό στη σύλληψη και στην εμφάνιση.

«Είναι εντυπωσιακό ότι κάποιος που δεν έχεις ξανακούσει, κάνει πρώτος κάτι τέτοιο», δήλωσε η Καρολίνα Μιλανέζι της εταιρείας συμβούλων Creative Strategies και δεν απέκλεισε
η Royole να γίνει σύντομα στόχος εξαγοράς από κάποια μεγαλύτερη εταιρεία.

‘Αλλοι αναλυτές, όπως ο δρ Γκιγιόμ Σανσέν της εταιρείας συμβούλων Irimitech, δήλωσε
ότι είναι απίθανο το FlexPai να παραχθεί ποτέ σε μεγάλες ποσότητες.

thecaller.gr

Continue Reading

TECH ΝΕΑ

Οι νέοι αναβαθμισμένοι και ακριβότεροι υπολογιστές της Apple

Published

on

Η Apple «φρεσκάρισε» ορισμένους φορητούς υπολογιστές της, παρουσιάζοντας ένα νέο iPad
Pro, ένα νέο «πράσινο» MacBook Air από 100% ανακυκλώσιμο αλουμίνιο και ένα νέο Mac Mini.

Σε εκδήλωση στο κτίριο όπερας της Ακαδημίας Μουσικής του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης
(μια μάλλον ασυνήθιστη επιλογή για την αμερικανική εταιρεία), η Apple έκανε ένα δεύτερο γύρο
προϊοντικών ανακοινώσεων μετά από εκείνες που είχαν προηγηθεί τον Σεπτέμβριο για
τα νέα iPhones και Apple Watches. Τα νέα μοντέλα υπολογιστών και
ταμπλετών αναμένονται στα καταστήματα στις 7 Νοεμβρίου.

O μικρός φορητός υπολογιστής MacBook Air -που είχε πρωτοεμφανισθεί το 2011- δέχτηκε την
πρώτη σημαντική αναβάθμισή του από το 2015, διαθέτοντας πλέον μια οθόνη Retina 13,3 ιντσών
και ένα λεπτότερο και ελαφρύτερο περίβλημα από πλήρως ανακυκλώσιμο αλουμίνιο.

Εφοδιάσθηκε επίσης με τον σαρωτή δαχτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID, ένα νέο πληκτρολόγιο
που πήρε από τον MacBook Pro, δύο θύρες Thunderbolt 3 και ένα διπύρηνο επεξεργαστή
Intel Core i5. Η τιμή του νέου μοντέλου θα είναι αυξημένη στα 1.199 δολάρια έναντι
999 δολαρίων του παλαιότερου μοντέλου.

Το νέο Mac Mini, ο μικρότερος επιτραπέζιος υπολογιστής της εταιρείας, ανανεώθηκε για πρώτη
φορά από το 2014, διαθέτοντας πλέον επεξεργαστές τετραπύρηνους ή εξαπύρηνους της Intel, μνήμη
έως 64 ΜΒ και τέσσερις θύρες Thunderbolt 3. Η τιμή του θα είναι επίσης αυξημένη στα 799 δολάρια.

Το iPad Pro αναβαθμίστηκε για πρώτη φορά ουσιαστικά μετά το 2015, έχοντας πια μια νέα
ελαφρώς μεγαλύτερη οθόνη 11 ιντσών (έναντι 10,5 ιντσών του προηγούμενου
μοντέλου), ενώ η έκδοση των 12,9 ιντσών έχει μειωθεί σε μέγεθος.

Και οι δύο ταμπλέτες διαθέτουν το σύστημα αναγνώρισης προσώπου Face ID που έως τώρα
είχαν μόνο τα νεότερα iPhone, θύρες USB-c αντί για θύρες Lightning, υποστηρίζουν τη
νέα πένα Apple Pencil, ενώ ενσωματώνουν το νέο επεξεργαστή A12X Bionic, ο οποίος –
σύμφωνα με την εταιρεία- είναι περίπου 90% πιο γρήγορος από τον προηγούμενο.

Οι τιμές θα είναι 799 δολάρια (μοντέλο 11 ιντσών) και 999 δολάρια (12,9 ιντσών), ενώ θα
παραμείνει στην αγορά το παλαιότερο μοντέλο των 10,5 ιντσών με τιμή 649 δολαρίων.

Τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εταιρεία είχε ανακοινώσει το χειρότερο τρίμηνο πωλήσεων Mac από το 2010 (πτώση 13% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2017, ενώ
οι πωλήσεις iPad είχαν οριακή αύξηση 1%). Το ερώτημα είναι κατά πόσο τα νέα -και
ακριβότερα- μοντέλα θα βοηθήσουν την Apple να αυξήσει τις πωλήσεις Mac και iPad.

Ένας ισχυρός ανταγωνιστής είναι το νέο Surface της Microsoft, ένα «υβρίδιο» ανάμεσα σε
laptop και tablet, το οποίο «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα Windows, ενώ το iPad Pro
χρησιμοποιεί το ίδιο λειτουργικό σύστημα με τα iPhones.

newsbeast.gr

Continue Reading

TECH ΝΕΑ

Η Google με το σημερινό της Doodle τιμά το… τρομακτικό Halloween

Published

on

Στην πιο… τρομακτική νύχτα του έτους είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google.
Η νύχτα αυτή είναι η 31η Οκτωβρίου και εορτάζεται το Χάλοουιν (Halloween).

Η γιορτή αυτή συγχέεται με τις Ελληνικές Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από
αυτές καθώς το Χάλοουιν έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά. Αποτελεί εξέλιξη της
αρχαίας Κελτικής γιορτή Samhaim.

Στη σημερινή της μορφή η γιορτή δεν ασχολείται πια με τα φαντάσματα και τα πνεύματα, αλλά περισσότερο με διασκέδαση, γιορταστικές μεταμφιέσεις και γλυκίσματα.

Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του
χειμώνα, και ταυτόχρονα η αλλαγή
της εποχής ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών.

Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά Χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μιά παγανιστική τελετή σε μέρα μεταμφιέσεων, με εύθυμες
παρελάσεις και κεράσματα γλυκών σε παιδιά και ενήλικες.

Βάσει άλλων αναφορών, ωστόσο, το Halloween ξεκίνησε σαν χριστιανική γιορτή. Κατά
τις ίδιες αναφορές, η ρίζα της λέξης προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει
την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Even).

Σύμβολο της γιορτής, όπως αναφέρει η Wikipedia, είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από
κολοκύθες, πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε
πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομακτικά.

Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες σε έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο, αυτόν του τσιγκούνη και κατεργάρη Τζακ, ο οποίος περιπλανιόταν μετά τον θάνατό του μην μπορώντας να βρει κάποιο μέρος
να αναπαύσει την ψυχή του, καθώς δεν είχε γίνει δεκτός ούτε στον παράδεισο
-επειδή θεωρείτο κακός- ούτε στην κόλαση -διότι είχε κοροϊδέψει τον διάβολο.

Ο Τζακ χάραξε ένα γογγύλι και, καθώς είχε κρύο και ήταν σκοτεινά, τοποθέτησε
ένα κάρβουνο σε αυτό, προκειμένου να ζεσταίνεται και να βλέπει.

Στο Halloween, οι Ιρλανδοί αρχικά σκάλιζαν γογγύλια, έβαζαν μέσα ένα κερί και τα
τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα, προκειμένου να κρατήσουν μακριά τα κακά τα
πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του Τζακ.

Κατά τον 19ο αιώνα, όταν η παράδοση έφτασε στη Βόρεια Αμερική, ο κόσμος άρχισε να
χρησιμοποιεί κολοκύθες, καθώς ήταν πιο εύκολο να τις σκαλίσει, φτιάχνοντας διάφορα σχήματα.

Τη συγκεκριμένα ημέρα, ή μάλλον νύχτα, λοιπόν, τα παιδιά σε πολλές χώρες του κόσμου
μεταμφιέζονται συνήθως σε κάτι «τρομακτικό» και εν συνεχεία επισκέπτονται
σπίτια, προκειμένου να μαζέψουν γλυκά.

newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΤΙ ΠΑΙΖΕΙ