Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Στα πρώτα 24ωρα στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ παραμένει… Τραμπ

Μέσα σε μόλις 24 ώρες, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη κάνει στροφή 180 μοιρών στην
πολιτική του προκατόχου του σε εσωτερικά και εξωτερικά ζητήματα.

Μια από τις εκτιμήσεις που έκαναν αρκετοί σχολιαστές μετά τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές
ήταν
πως, παρά την ακραία προεκλογική ρητορική και τους πύρινους λόγους υπέρ του εθνικού απομονωτισμού και του οικονομικού εθνικισμού, η εξωτερική και εσωτερική πολιτική
δεν θα άλλαζε σημαντικά.

«Η Αμερική», έλεγαν, «είναι σαν ένα μεγάλο καράβι με προδιαγεγραμμένη
πορεία. Αυτή η πορεία δεν αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει ο καπετάνιος».

Η εκτίμηση ότι οι ανάγκες της πραγματικής πολιτικής θα άμβλυναν τις ιδεοληπτικές θέσεις του Ντόνλαντ Τραμπ φαίνεται, ωστόσο, πως διαψεύδεται, αν κρίνει κανείς από τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε ο αμερικανός πρόεδρος μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Μόλις 24 ώρες πέρασαν από την πρώτη εργάσιμη μέρα στον Λευκό Οίκο και ο νέος πρόεδρος
φρόντισε να αντικαταστήσει το πέπλο απροσδιοριστίας για το πώς σκοπεύει να κινηθεί, με την
θλιβερή βεβαιότητα ότι τελικά εννοούσε τις υποσχέσεις που έδινε προεκλογικά.

Οι πρώτες ενέργειες του Τραμπ σηματοδοτούν μια στροφή 180 μοιρών από την πολιτική του προκατόχου του και προμηνύουν σοβαρότατες αλλαγές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο
εξωτερικό της υπερδύναμης που λέγεται Αμερική.

Για τους… προληπτικούς πάντως, το 2017 είναι το «έτος του κόκκορα» που στο κινεζικό σεληνιακό ημερολόγιο σηματοδοτεί την επιθετικότητα και τη μεταβλητότητα. Οπότε προσδεθείτε γιατί έρχονται…ταραγμένοι καιροί.

Ακυρώνει το Obamacare και φτιάχνει αγωγούς

Η Δευτέρα ήταν ουσιαστικά η πρώτη μέρα εργασίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ – μετά τους πανηγυρισμούς και τις εκδηλώσεις που ακολούθησαν την ορκωμοσία – και το πρώτο εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, δίνει εντολή για την άμεση μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων που συνδέονται με το πρόγραμμα περίθαλψης
Obamacare, ως ένα πρώτο βήμα για την οριστική κατάργησή του.

Παράλληλα, στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου ανακοινώθηκε ότι θα ανακληθεί το πρόγραμμα Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή που προέβλεπε περιορισμό των εργοστασιακών ρύπων. Πρόκειται για το λεγόμενο Climate Action Plan που ευθυγράμμιζε την Αμερική με τους διεθνείς κανονισμούς για τον περιορισμό της Κλιματικής Αλλαγής, ελέγχοντας όχι μόνο τους βιομηχανικούς ρύπους αλλά και επιβάλλοντας περιορισμούς στις εκπομπές διοξειδίου από τα οχήματα.

Μια επιπλέον ένδειξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αποφασισμένος να κάνει στροφή 180 μοιρών στην περιβαλλοντική πολιτική των ΗΠΑ είναι η υπογραφή που έβαλε το βράδυ της Τρίτης σε δύο εκτελεστικές αποφάσεις για την υλοποίηση της κατασκευής των αγωγών Keystone XL και Dakota Access.

Λόγω των αντιδράσεων διάφορων περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο τέως πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, είχε «παγώσει» τα σχέδια για την κατασκευή του Keystone XL, ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει πετρέλαιο από τον Καναδά στις ΗΠΑ.

Oι ινδιάνοι της φυλής Σιού εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι ο αγωγός Dakota Access θα προκαλέσει μόλυνση στα ύδατα που ανήκουν στο αμερικανικό κράτος αλλά και τα εδάφη των Σιού και προτίθενται να προσβάλουν την απόφαση στα δικαστήρια.

“Στον πάγο” η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος

Στην συνέχεια ο Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε στους εργαζόμενους της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος να ενημερώνουν το κοινό δια του τύπου ή με αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απαγόρευσε την σύναψη συμβολαίων με ιδιώτες.

Η συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά επιφέρει πάγωμα κάθε χρηματοδότησης για έρευνες σχετικές με το περιβάλλον και για μετρήσεις της ρύπανσης, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να επιφέρει δραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της και να διορίσει νέα διοίκηση.

Εξοδος από την TPP και βολές εναντίον της Κίνας

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε πράξη την υπόσχεσή του για έξοδο της χώρας του από την εμπορική σύμπραξη με χώρες του Ειρηνικού και εξαπέλυσε τις πρώτες προειδοποιήσεις εναντίον της Κίνας για τα αμφισβητούμενα ύδατα της Σινικής Θάλασσας.

Ειδικότερα για την εμπορική συμφωνία με τις χώρες του Ειρηνικού, την γνωστή TPP, ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα για την αποχώρηση των ΗΠΑ, προειδοποιώντας μάλιστα τις κυβερνήσεις του Καναδά και του Μεξικού, ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν και την αντίστοιχη συμφωνία των χωρών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) εάν αυτή δεν αναθεωρηθεί.

Παράλληλα η κυβέρνηση Τραμπ προειδοποίησε την Κίνα να μην προσπαθήσει να θέσει υπό τον έλεγχό της τα διεθνή ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ τα κινεζικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ “θα πρέπει να κηρύξουν τον πόλεμο στην Κίνα,” προκειμένου το Πεκίνο να μείνει εκτός της Σινικής Θάλασσας.

Οι ευαίσθητες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Στο μεσανατολικό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης με τον οποίο θέλησε να μιλήσει στο τηλέφωνο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αμέσως μετά την εκλογή του είχε υποσχεθεί να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας έτσι τα εδαφικά δικαιώματα του Εβραϊκού κράτους στα εδάφη που κατέλαβε το 1967 με τον Πόλεμο των Εξι Ημερών.

Θέλοντας ωστόσο να κρατήσει τις ευαίσθητες ισορροπίες, η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Καΐρου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας δίνοντας έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος στην αντιμετώπιση των παραπάνω απειλών.

Για την ίδια επικοινωνία, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση στον Αιγύπτιο ομόλογό του να τον επισκεφθεί στην Ουάσιγκτον και τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η ετήσια στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο και η οποία υπολογίζεται σε 1,3 δις δολάρια.

thetoc.gr

Continue Reading
Advertisement