Connect with us

«Το Πυθαγόρειο θεώρημα δεν ήταν του Πυθαγόρα», «Ο Θεός είναι περιττός» και πολλά άλλα παρόμοια συνθέτουν την κληρονομιά του μεγάλου κοσμολόγου – Επαναστατικός στοχαστής, ανέλυσε τις Μαύρες Τρύπες αλλά και την καταγωγή του σύμπαντος

Μολονότι είναι αδύνατον να παρακολουθήσει κάποιος τη σκέψη του Στίβεν Χόκινγκ, ιδιαίτερα όταν δεν διαθέτει ειδικές γνώσεις σε τομείς όπως η κοσμολογία, η θεωρητική φυσική κ.λπ., ορισμένα από τα βασικά σημεία των θεωριών του είναι τόσο συναρπαστικά ώστε θα μπορούσαν να διαβαστούν σαν ένα επιστημονικό παραμύθι.

Εξάλλου ο ίδιος είχε φροντίσει να διαδώσει, όσο πιο εκλαϊκευμένα γινόταν τα συμπεράσματα των ριζοσπαστικών ερευνών του.

Ακολουθούν δέκα «μαθήματα» που ο Χόκινγκ έδωσε στην ανθρωπότητα, κληροδοτώντας έναν μοναδικό πλούτο οραμάτων για τον άνθρωπο και τη θέση του στο σύμπαν.
Ο Θεός μάς είναι άχρηστος
Ο Στίβεν Χόκινγκ θεωρούσε περιττή την έννοια του Υπέρτατου όντος, του Δημιουργού κ.λπ. Από την αρχή της σταδιοδρομίας του βάλθηκε να αποδείξει ότι η Μεγάλη Έκρηξη είναι κάτι που, βάσει των νόμων της φυσικής, θα μπορούσε κάλλιστα να έχει συμβεί. Από αυτό το Big Bang δημιουργήθηκε το σύμπαν, ουσιαστικά από το μηδέν, από το τίποτα, μόνο από τη βαρύτητα και το τυχαίο, χωρίς σχέδιο ή σκοπό. Και το σύμπαν έχει τη δύναμη να αναδημιουργεί τον εαυτό του διαρκώς.

Δεν υπάρχει μόνο ένα σύμπαν
Το σύμπαν όπως το γνωρίζουμε και στο οποίο ανήκει ο πλανήτης Γη δεν είναι το μοναδικό. Προσοχή: ο Στίβεν Χόκινγκ δεν μιλά για ένα αστρικό σύστημα. Μιλά για το άπαν, για το σύμπαν. Και ισχυρίζεται ότι υπάρχουν κι άλλα, ενδεχομένως άπειρα σε πλήθος σύμπαντα, στα οποία τα πράγματα έχουν διαφορετικές ιδιότητες από αυτές που γνωρίζουμε, ισχύουν διαφορετικοί φυσικοί νόμοι κ.λπ.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι απότοκη της «Θεωρίας των Πάντων», η οποία προτείνει την ιδέα ότι στο μέγιστο βάθος ανάλυσης της ύλης, σε υπο-ατομικό επίπεδο παρατήρησης, καθετί αποτελείται από βρόχους χορδών που πάλλονται σε διαφορετική συχνότητα η καθεμία. Εάν αυτή η θεωρία ευσταθεί, ολόκληρη η δημιουργία του κόσμου και οτιδήποτε περιβάλλει τον άνθρωπο υπακούει στους νόμους αυτών των παλλόμενων χορδών.

Τα ζάρια του Θεού
Το όνομα του Στίβεν Χόκινγκ, πέρα από τον θρίαμβό του επί της σωματικής του αναπηρίας, είναι ταυτισμένο με τις Μαύρες Τρύπες. Υπήρξε πρωτοπόρος στη μελέτη τους, ωθώντας διαρκώς το μυαλό του να αποκωδικοποιήσει τα μυστικά που κρύβουν αυτές οι διαστημικές οπές, που αποτελούνται από ένα τόσο ισχυρό και πυκνό βαρυτικό πεδίο ώστε ούτε το φως δεν μπορεί να τις διαπεράσει. Ο Χόκινγκ αφοσιώθηκε με πάθος στις Μαύρες Τρύπες, βελτιώνοντας και τροποποιώντας τα συμπεράσματά του σχεδόν ως το τέλος της ζωής του.

Χρησιμοποιώντας κάθε επιστημονικό εργαλείο και αξιοποιώντας τη ριζοσπαστική σκέψη του Αϊνστάιν, ο Χόκινγκ διατύπωσε τη θεωρία ότι οι Μαύρες Τρύπες δεν είναι ούτε στατικές, ούτε καν μαύρες: Εξελίσσονται και εκρήγνυνται, σκορπίζοντας ακτινοβολία και υλικά σώματα στο σύμπαν. Εξυπακούεται ότι είναι αδύνατον να συμπυκνωθεί η σκέψη του Στίβεν Χόκινγκ σε μερικές προτάσεις, καθώς πρόκειται για μια περίπλοκη, εξαιρετικά πρωτότυπη, μεγαλοφυώς ευφάνταστη και απίθανα συναρπαστική θεωρία. Πάντως ο ίδιος ο Χόκινγκ έλεγε για τις Μαύρες Τρύπες ότι «ο Θεός όχι μόνο παίζει ζάρια [σσ: κάτι που είχε αποκλείσει ο Αϊνστάιν], αλλά καμιά φορά τα πετάει σε μέρη όπου κανείς δεν μπορεί να τα βρει».

Δεν θα μάθουμε ποτέ πού ζούμε
Η αληθινή πραγματικότητα είναι κάτι που δεν θα κατακτήσει ποτέ ο άνθρωπος με τις πνευματικές του δυνάμεις. Ο Χόκινγκ θέτει το ερώτημα εάν ζούμε σε κάτι σαν την ταινία «Τρούμαν Σόου», ή μάλλον σαν χρυσόψαρα που βλέπουμε τον έξω κόσμο μέσα από τις παραμορφώσεις της γυάλας μας. Η παρομοίωση αυτή έλκει την καταγωγή της σε κάτι που συνέβη στο προάστιο Μόντσα του Μιλάνου, στην Ιταλία. Εκεί οι αρχές απαγόρευσαν στους κατοίκους να διατηρούν ψάρια σε σφαιρικές γυάλες, διότι η παραμόρφωση της εικόνας προκαλεί ψυχικά τραύματα στα δύσμοιρα υδρόβια πλάσματα.

Το πυθαγόρειο θεώρημα δεν ήταν του Πυθαγόρα
Το περίφημο «το τετράγωνο της υποτείνουσας ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο άλλων πλευρών σε κάθε ορθογώνιο τρίγωνο», το οποίο ανέκαθεν αποδιδόταν στον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Πυθαγόρα, στην πραγματικότητα δεν ήταν δική του επινόηση. Ο Χόκινγκ υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο θεώρημα είχε ανακαλυφθεί και αποδειχθεί από τους Βαβυλωνίους πολύ πριν το διατυπώσει ο Πυθαγόρας τον 6ο αιώνα π.Χ.

Το παρελθόν είναι μόνο πιθανότητες
Γεγονότα του παρελθόντος που δεν παρατηρήθηκαν απευθείας από τον άνθρωπο, δεν έχουν συμβεί με έναν, μοναδικό και οριστικό τρόπο. Αντιθέτως, έχουν συντελεστεί με κάθε πιθανό τρόπο. Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται στην πιθανολογική φύση των υλικών σωμάτων και της ενέργειας, όπως την αποκάλυψε η κβαντομηχανική. Η οποία πολύ σχηματικά προτείνει μεταξύ άλλων τη θεωρία ότι τα πράγματα θα βρίσκονται σε μια διαρκή κατάσταση απροσδιοριστίας, εκτός εάν υπάρξει κάποια εξωτερική δύναμη η οποία θα επιβάλλει κάποιες διεργασίες με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Για παράδειγμα, εάν είναι γνωστό ότι ένα αντικείμενο μετακινήθηκε κάποτε από το σημείο Α στο σημείο Β, δεν ισχύει ότι η διαδρομή ήταν συγκεκριμένη, απλώς εμείς δεν τη γνωρίζουμε γιατί δεν έτυχε να την παρατηρήσουμε άμεσα. Στην πραγματικότητα, λέει ο Στίβεν Χόκινγκ, το αντικείμενο ακολούθησε ταυτόχρονα κάθε πιθανή διαδρομή που θα μπορούσε να συνδέει τα σημεία Α και Β.

Τι περιέχει το φως
Ένας λαμπτήρας ισχύος 1 watt εκπέμπει ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμύρια φωτόνια κάθε δευτερόλεπτο. Τα φωτόνια είναι τα «μόρια», τα απειροελάχιστου μεγέθους σωματίδια που συνθέτουν το φως. Συμπεριφέρονται, δε, τόσο σαν σώματα όσο και σαν ακτινοβολία.

Ζούμε μέσα στη θεωρία της σχετικότητας
Η επιστημονική ονειροφαντασία του Αλβέρτου Αϊνστάιν, λέει ότι ο χώρος και ο χρόνος είναι έννοιες σχετικές, ότι στο περιβάλλον εξαιρετικά μεγάλων σωμάτων, με διαστάσεις ασύλληπτες για τον κοινό νου, ο χώρος και ο χρόνος συνενώνονται. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και το χωροχρονικό συνεχές καμπυλώνεται.

Προφανώς πρόκειται για μια πολύ αφηρημένη θεωρία, την οποίαν ο Αϊστάιν πρότεινε προκειμένου να αντικαταστήσει το Νόμο της Παγκόσμιας Έλξης του Ισαάκ Νιούτον (ή Νεύτων). Φυσικά είναι μια θεωρία που απαιτεί πολύ μεγάλη ανάλυση ώστε να γίνει κατανοητή. Ας πούμε όμως ότι έως την εμφάνιση του Χόκινγκ η επικρατούσα αντίληψη για τη γενική θεωρία της σχετικότητας ήταν ότι εφαρμόζεται μόνο σε κολοσσιαία σώματα.

Ωστόσο, ο Στίβεν Χόκινγκ ισχυρίζεται ότι η σχετικότητα υπάρχει παντού γύρω μας, στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων της Γης. «Εάν η γενική θεωρία της σχετικότητας δεν είχε ληφθεί υπόψιν πχ στα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης, τα σφάλματα στους υπολογισμούς των αποστάσεων θα ήταν της τάξης των 10 χιλιομέτρων την ημέρα».

Η γενική θεωρία της σχετικότητας ορίζει ότι ο χρόνος επιβραδύνεται όσο πιο κοντά βρίσκεται κάποιος σε ένα σώμα με τεράστια μάζα. Άρα και οι δορυφόροι, αναλόγως της απόστασής τους από τη Γη θα υφίστανται τις συνέπειες αυτού του φαινομένου, με τα χρονόμετρά τους να λειτουργούν σε διαφορετικές ταχύτητες, προκαλώντας σύγχυση στις συντεταγμένες της πλοήγησης. Γι’ αυτό και οι πάροχοι τέτοιου είδους υπηρεσιών, φροντίζουν να διορθώνουν τις αποκλίσεις με τους κατάλληλους υπολογισμούς.

Η κοινωνικότητα των κουάρκ
Τα κουάρκ, τα μικροσκοπικά στοιχεία της ύλης από τα οποία συντίθενται τα πρωτόνια και τα νετρόνια, δεν μπορούν να απομονωθούν. Βρίσκονται πάντα σε ομάδες και συνδέονται μεταξύ τους με πανίσχυρες δυνάμεις συνοχής, οι οποίες γίνονται πιο ισχυρές όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο κουάρκ.

Αν κοιτάζεις στο βάθος θα δεις τα αστέρια
Ο Στίβεν Χόκινγκ κατέφυγε στην κβαντική θεωρία για να ερμηνεύσει τη λειτουργία του σύμπαντος. Δηλαδή, από τα βάθη της δομής της ύλης, πέρασε στο διάστημα. Αλλιώς, μετέτρεψε το μικροσκόπιο σε τηλεσκόπιο. Για να συνθέσει τις θεωρίες του χρησιμοποίησε μεθόδους και ευρήματα της κβαντομηχανικής, της κοσμολογίας, των νόμων της βαρύτητας, τη θερμοδυναμικής και της πληροφορικής.

Δείτε βίντεο: Στίβεν Χόκινγκ: Δέκα πράγματα που δίδαξε στον κόσμο

protothema.gr

Continue Reading
Advertisement

ΚΟΣΜΟΣ

Ποιοι θέλουν να ανατρέψουν την Τερέζα Μέι;

Published

on

Πραξικόπημα εναντίον της πρωθυπουργού με ενορχηστρωτή των «ανταρτών»
τον Τζέικομπ Ρις Μογκ

Πέντε είναι τα ονόματα που διεκδικούν την καρέκλα της Τερέζα Μέι με το πρωτοκλασάτο
στέλεχος των Συντηρητικών, Τζέικομπ Ρις Μογκ να συντονίζει την ανατροπή της.

1.Mπορίς Τζόνσον 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας με το χαρακτηριστικό ξανθό μαλλί είναι ο
μεγαλύτερος εσωκομματικός αντίπαλος της Τερέζα Μέι. Το ατίθασο πνεύμα του δεν μπόρεσε
να συμμορφωθεί με τη «γραμμή» της Μέι εμμένοντας στην άποψη του σκληρού Brexit .
Τώρα περιμένει στη γωνία.

Έχει χαρακτηρίσει το προσχέδιο της συμφωνίας «εντελώς απαράδεκτο» κι ότι «δεν μπορεί
να είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά». «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί
αλλά το σκηνικό του αργού θανάτου προετοιμάζεται μήνες τώρα», προσέθεσε.

«Θα παραμείνουμε στην τελωνειακή ένωση, για πρώτη φορά σε χίλια χρόνια, αυτό το
Κοινοβούλιο δεν θα έχει λόγο για τους νόμους που διέπουν αυτή τη χώρα και θα
γίνουμε ένα υποτελές κράτος», έχει δηλώσει.

2.Ντομινίκ Ράαμπ

Με την χθεσινή του αποχώρηση από το υπουργείο αρμόδιο για το Brexit έφερε τα πάνω κάτω στην κυβέρνηση της Μέι. 0 44χρονος Ράαμπ εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2010 και έχει θητεύσει σε
μια σειρά υπουργείων. Έχει συγγράψει, μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους,αρκετά βιβλία.

Το πρώτο του, που εκδόθηκε το 2009, επικεντρώθηκε στην υπεράσπιση ανθρώπινων
δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών. Ο υπουργός τρώει κάθε μέρα σάντουιτς με
κοτόπουλο και μπέικον, φρουτοσαλάτα και χυμό για μεσημεριανό. Σύμφωνα με την
προσωπική του ιστοσελίδα, έχει μαύρη ζώνη στο καράτε.

3. Nτέιβιντ Ντέιβις

Αν και το όνομα του φιγουράρει στη λίστα των υποψηφίων που φλερτάρουν με την ηγεσία των Συντηρητικών, τις τελευταίες ώρες,ο Ντέιβιντ Ντέιβις το παίζει σιγανοπαπαδιά.Παραμένει
στην υπουργική ομάδα της Μέι, δεν ζητάει την αντικατάστασή της αλλά
επιμένει ότι στη συμφωνία πρέπει να γίνει ένα καλό «λίφτινγκ».

«Το βρετανικό κοινοβούλιο θα απορρίψει το σχέδιο συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit και, επομένως, θα πρέπει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μια διαφορετική συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο Ντέιβιντ Ντέιβις για το Brexit από τον Ιούλιο του 2016 έως και τον Ιούλιο του 2018.Μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC, ο Ντέιβις χαρακτήρισε τη συμφωνία που έφερε η πρωθυπουργός «φρικτή» για το Ηνωμένο Βασίλειο και «εξαιρετικά ευνοϊκή» για την ΕΕ.

4.Έστερ Μακβι 

Η ξανθιά υπουργός Εργασίας με το καρέ μαλλί και το αβίαστο χαμόγελο αποχώρησε χθες από την βρετανική κυβέρνηση.Ήταν η πιο σέξι υπουργός στην βρετανική κυβέρνηση με πιπεράτο
παρελθόν.

Η 48χρονη πρώην υπουργός Εργασίας της Βρετανίας ήταν πριν από χρόνια διάσημη τηλεπαρουσιάστρια στην πατρίδα της, η οποία μάλιστα είχε φωτογραφηθεί όλο
νάζι σε εξώφυλλα περιοδικών.

5.Πένι Μόρτοντ

Τις τελευταίες ώρες ακούγεται έντονα και το όνομα της υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης
ότι θα είναι υποψήφια για την ηγεσία των Συντηρητικών.

protothema.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Νέο βιβλίο αποκαλύπτει: Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήξερε για την Καμίλα πριν παντρευτεί τον Κάρολο

Published

on

Στις 29 Ιουλίου του 1981 ο 32χρονος τότε διάδοχος του θρόνου της Γηραιάς Αλβιόνας παντρευόταν
την 20χρονη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, όμως εκείνος είχε ήδη μια άλλη γυναίκα στη ζωή του –
Το χρυσό βραχιόλι που «πρόδωσε» την σχέση του με την Καμίλα

Στις 14 Νοεμβρίου ο πρίγκιπα Κάρολος έχει γενέθλια και γίνεται 70 ετών. Η βασίλισσα
Ελισάβετ παραθέτει δείπνο και δεξίωση στο παλάτι με καλεσμένους γαλαζοαίματους
από όλη την Ευρώπη ενώ νωρίτερα δόθηκαν στη δημοσιότητα δύο οικογενειακές
φωτογραφίες του διαδόχου του θρόνου με την σύζυγό του, τα παιδιά του και τα τρία εγγόνια του.

Μερικές δεκαετίες πριν, στις 29 Ιουλίου του 1981, ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθούσε τον παραμυθένιο γάμο του 32χρονου τότε πρίγκιπα με την 20χρονη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ.

Όμως, η νύφη αν και χαμογελαστή, έκρυβε βαθιά μέσα της ένα τραγικό μυστικό. Γνώριζε
καλά πως ο άνδρας που παντρευόταν ήταν ερωτευμένος με μια άλλη γυναίκα.

Όπως αναφέρει στο βιβλίο «The Duchess of Cornwall: Camilla’s Story and Secrets» (Η δούκισσα της Κορνουάλης: Η ιστορία και τα μυστικά της Καμίλα), η συγγραφέας Τζέσικα Τζέιν, η πριγκίπισσα Νταϊάνα μερικές εβδομάδες πριν τον γάμο της είχε ανακαλύψει στο γραφείο ενός βοηθού του Καρόλου ένα χρυσό βραχιόλι με τα αρχικά GF, το οποίο ο Κάρολος προόριζε για την Καμίλα, που εκείνη την περίοδο ήταν παντρεμένη και είχε δύο μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με την συγγραφέα, τα αρχικά GF, είτε προέρχονται από τα ονόματα Gladys και Fred, όπως αποκαλούσαν χαϊδευτικά ο ένας τον άλλον, η Καμίλα και ο Κάρολος, είτε από το χαϊδευτικό
όνομα «Girl Friday», με το οποίο συνήθιζε να αποκαλεί ο πρωτότοκος γιος
της βασίλισσας Ελισάβετ την ερωμένη του.

Η συγγραφέας αναφέρει στο βιβλίο της πως η πριγκίπισσα Νταϊάνα έκανε σκηνή στον Κάρολο για το βραχιόλι αλλά εκείνος την αγνόησε και δύο ημέρες πριν τον γάμο τους, έδωσε στην Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς το δώρο της! Στο ίδιο βιβλίο η Τζέιν γράφει πως η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένη όταν στον μήνα του μέλιτος ανακάλυψε μέσα στο ημερολόγιο του συζύγου της δύο φωτογραφίες της Καμίλα ενώ σε πάρτι μετά τον γάμο τους ο πρίγκιπας Κάρολος φόρεσε ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα που του είχε κάνει δώρο η κρυφή ερωμένη του.

Στο βιβλίο αναφέρεται πως κανείς δεν γνώριζε τα προβλήματα που το ζευγάρι αντιμετώπιζε
από πριν ακόμα παντρευτεί και όλοι νόμιζαν πως επρόκειτο για έναν παραμυθένιο γάμο.

Μετά τον χωρισμό της από τον Κάρολο η «αγαπημένη πριγκίπισσα του λαού» είχε δηλώσει:
«Ήθελα απελπισμένα αυτό (ο γάμος) να πετύχει, αγαπούσα απελπισμένα τον σύζυγό μου και
ήθελα να τα μοιραζόμαστε όλα, γεγονός που κάνει την καρδιά μου να σπαράζει…).

protothema.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Γιατροί της CIA ήθελαν να χρησιμοποιήσουν «ορό αλήθειας» σε υπόπτους τρομοκρατίας

Published

on

Ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο σε ύποπτους που βρίσκονταν υπό κράτηση
καθώς ο εικονικός πνιγμός φάνηκε αναποτελεσματικός ως μέθοδος βασανισμού –
Η πρόταση εγκαταλείφθηκε καθώς δεν ζητήθηκε έκδοση νομικής απόφασης

Γιατροί της CIA μελετούσαν να χρησιμοποιήσουν έναν «ορό αληθείας» σε ύποπτους τρομοκράτες που βρίσκονταν υπό κράτηση καθώς ο εικονικός πνιγμός φάνηκε αναποτελεσματικός ως μέθοδος βασανισμού, αλλά και τραυματική ως εμπειρία για το αμερικανικό προσωπικό που παρίστατο στη διαδικασία, σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η πρόταση για χρήση του φαρμάκου στο πλαίσιο ενός προγράμματος με την κωδική ονομασία «Σχέδιο Φαρμακευτική Αγωγή» αποκαλύφθηκε μέσα από μια 90σέλιδη έκθεση υπό έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα με δικαστική εντολή στην Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) και έπειτα από παρατεταμένη δικαστική διαμάχη.

Η ACLU δημοσίευσε χθες Τρίτη την έκθεση του αξιωματικού αυτού, ο οποίος διατήρησε
την ανωνυμία του.

Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος

Η ιδέα να χρησιμοποιηθούν φάρμακα στους αμερικανούς κρατούμενους στο
πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» ήταν μια πρόταση του γραφείου ιατρικών
υπηρεσιών της CIA, που «πιθανόν να άξιζε τον κόπο», αλλά εγκαταλείφθηκε έπειτα από
την απόφαση του κέντρου αντιτρομοκρατίας της υπηρεσίας να μην ζητήσει από το
υπουργείο Δικαιοσύνης επί προεδρίας Τζορτζ Γ.Μπους την έκδοση νομικής απόφασης.

Το υπουργείο είχε ήδη παράσχει νομικά υπομνήματα δικαιολογώντας τη χρήση βασανιστηρίων
όπως ο εικονικός πνιγμός και ο περιορισμός του υπόπτου μέσα σε ένα μικρό κουτί.

Σημαντικός ο ρόλος των γιατρών της CIA στις ανακρίσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Η έκθεση της CIA, η οποία εξετάζει τη συμμετοχή της υπηρεσίας αυτής στις επιχειρήσεις κρατουμένων από το 2002 ως το 2007, δείχνει ότι το ιατρικό προσωπικό της υπηρεσίας διαδραμάτισε
σημαντικό ρόλο στις ανακρίσεις τις ημέρες μετά τις επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου.

Συμμετείχαν σε πάνω από 120 μυστικές πτήσεις μεταφέροντας κρατούμενους σε μυστικά κέντρα κράτησης της CIA.

Βοηθούσαν να κρατηθούν ζωντανοί οι κρατούμενοι και παρείχαν ιατρικές πρακτικές.
Η έκθεση της CIA επισημαίνει ότι οι γιατροί της ήταν «απαραίτητοι» στη προσπάθεια
«νομιμοποίησης του προγράμματος».

Τι αναφέρει η έκθεση

Στην περίπτωση του Χαλίντ Μοχάμεντ Σέιχ Μοχάμεντ, του «εγκέφαλου» της αλ Κάιντα που ενορχήστρωσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ο οποίος υποβλήθηκε σε εικονικό πνιγμό 140 φορές, ο αξιωματικός της ιατρικής υπηρεσίας της CIA είπε ότι το βασανιστήριο αυτό, το οποίο μιμείται την εμπειρία του πνιγμού, «παρείχε (στον κρατούμενο) περιοδικά ανακούφιση από την στέρηση ύπνου».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε τρία υπομνήματα, τα οποία ανέφεραν ότι τα κουτιά
περιορισμού και ο εικονικός πνιγμός δεν συνιστούσαν βασανιστήρια.

Ο Αμπού Ζουμπάινταχ, ο οποίος συνελήφθη τραυματισμένος στο Φεζαλαμπάντ, τον Μάρτιο του
2002, ήταν ο πρώτος στόχος των ακραίων μεθόδων ανάκρισης που εφάρμοσε η κυβέρνηση Μπους.

Κατά την πρώτη μέρα της ανάκρισής του, στις 4 Αυγούστου, ο Ζουμπάινταχ, ξυλοκοπήθηκε, χτυπήθηκε στον τοίχο, κλείστηκε σε όλο και μικρότερα κουτιά και στο τέλος υποβλήθηκε σε εικονικό πνιγμό. Θεωρήθηκε ότι με αυτόν τον τρόπο θα κάμπτετο η αντίστασή του μέσα σε λίγες μέρες, αλλά ο αξιωματικός της ιατρικής υπηρεσίας της CIA παρατήρησε ότι “έδειχνε εξαιρετικά ανθεκτικός στον εικονικό πνιγμό” και “συνήθιζε τα κουτιά”.

«Σε αντίθεση με τις προσδοκίες, η διαδικασία θα έπαιρνε “πολύ καιρό”», ανέφερε η έκθεση. Στις 8 Αυγούστου, «μια υπερβολικά επιθετική ανάκριση άφησε τον Αμπού Ζουμπάινταχ αλλόφρονα και κάποιους από τους παριστάμενους αξιωματικούς της υπηρεσίας πολύ ταραγμένους».

Η ανάκρισή του προκάλεσε συζήτηση για μια ιατρικού τύπου «άρση αναστολής» και
οδήγησε την CIA σε επανεξέταση της χρήσης των «ορών αληθείας», εξετάζοντας
παλαιότερα αμερικανικά, ρωσικά και κινεζικά πειράματα.

Στο τέλος αυτής της εξέτασης το 2003, η οποία ανεπίσημα είχε ονομαστεί «Σχέδιο
Φαρμακευτική Αγωγή», το προταθέν φάρμακο ήταν ένα πρόσφατα παρασκευασμένο, η
βενζοδιαζεπίνη, γνωστό με την εμπορική ονομασία Versed.

Απαγορεύεται ο φαρμακευτικός πειραματισμός σε κρατούμενους

Με βάση το διεθνές δίκαιο απαγορεύεται ο φαρμακευτικός πειραματισμός σε κρατούμενους και η χρήση «φαρμάκων που αλλοιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες». Οι δικηγόροι της CIA υπαινίχθηκαν ότι το νομικό καθεστώς των «ορών αληθείας» είναι ασαφές, αλλά το ερώτημα είναι υπό αμφισβήτηση καθώς η νομική υπηρεσία «δεν ήθελε να παραπέμψει και άλλο ζήτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης».

Η έκθεση της CIA μάλιστα επισημαίνει ένα ακόμη μειονέκτημα της χρήσης φαρμάκων.
Σύμφωνα με τα προγράμματα ανάκρισης, τα σκληρά βασανιστήρια εντατικοποιούνται,
αν διαπιστωθεί ότι ένας κρατούμενος έχει δώσει ψευδείς πληροφορίες.

«Ένας κρατούμενος μιλώντας υπό την επήρεια φαρμάκων όμως μπορεί άνετα
να δηλώσει άγνοια όλων όσων έχει ήδη ομολογήσει», επισημαίνει η έκθεση.

Πηγές: AFP,The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Η Μελάνια απαίτησε από τον Τραμπ να διώξει την αναπληρώτρια σύμβουλο εθνικής ασφαλείας

Published

on

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, η διαμάχη μεταξύ της Πρώτης Κυρίας
και της συμβούλου εντάθηκε με αφορμή την περιοδεία της Μελάνιας στην
Αφρική τον Οκτώβριο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχωράει στην αντικατάσταση της αναπληρώτριας συμβούλου του για θέματα εθνικής ασφαλείας, λόγω της διαμάχης που έχει
ξεσπάσει μεταξύ της και της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ,
είπαν στο Ρόιτερς δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Η Πρώτη Κυρία παραπονέθηκε στον πρόεδρο ότι δεν είναι ευχαριστημένη με τον τρόπο
που την αντιμετωπίζει η Μίρα Ρίκαρντελ, ένα πρώην στέλεχος της Boeing που εργάστηκε
στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ για τις προεδρικές και επιλέχθηκε από τον
σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον
για τη θέση της αναπληρώτριας νωρίτερα φέτος, σημειώνουν οι πηγές.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, η Μελάνια Τραμπ ζήτησε ρητά από τον πρόεδρο να διώξει
την Ρίκαρντελ. Η διαμάχη μεταξύ της Πρώτης Κυρίας και της συμβούλου εντάθηκε
με αφορμή την περιοδεία της Μελάνιας στην Αφρική τον Οκτώβριο.

Μία από τις πηγές αναφέρει ότι οι δοσοληψίες τους για το ταξίδι «δεν πήγαν καλά».

Μια άλλη πηγή είπε ότι η Μελάνια Τραμπ αισθάνεται πως η Ρίκαρντελ
επιχείρησε να την εξαπατήσει αναφορικά με τους κυβερνητικούς πόρους που
θα διατίθεντο για τη στήριξη της περιοδείας της στην Αφρική.

Επίσης, μια πηγή ενήμερη με τις επιδόσεις της Ρίκαντελ στον Λευκό Οίκο επισήμανε
ότι η Ρίκαρντελ συγκρούστηκε με τους συναδέλφους της στην εν λόγω υπηρεσία και
«κάπως απομακρύνθηκε από όλους», εκτός από τον Μπόλτον.

Μία από τις πηγές, που έχει γνώση της ίντριγκας στον Λευκό Οίκο σημείωσε ότι οι εντάσεις
άρχισαν να κλιμακώνονται σε σημείο να ξεσπάσει κρίση πριν από έναν μήνα και σοβαρές,
αλλά μάταιες, προσπάθειες καταβλήθηκαν για την εκτόνωση της διαμάχης.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος τύπου της Μελάνιας Τραμπ δήλωσε ότι η
Μίρα Ρίκαρντελ «δεν αξίζει πλέον την τιμή να υπηρετεί σε αυτόν τον Λευκό Οίκο».

protothema.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Μαίνονται οι φωτιές στην Καλιφόρνια: Στους 25 ο αριθμός των νεκρών

Published

on

Τρεις δασικές πυρκαγιές μαίνονται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, κινούμενες, μάλιστα,
με τρομακτική ταχύτητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal o έως τώρα απολογισμός κάνει λόγο για
25 νεκρούς, 35 αγνοουμένους, εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα γης και δεκάδες
κατεστραμμένα σπίτια.

Οι διασωστικές δυνάμεις εντόπισαν σορούς «πολλών» ανθρώπων, θύματα της τεράστιας πυρκαγιάς που κατέστρεψε την πόλη Πάρανταϊς, βόρεια του Σακραμέντο, στην Καλιφόρνια, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαβάστε περισσότερα στο Ethnos.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Χήρα Πάμπλο Εσκομπάρ: «Πώς έζησα μαζί του 44 χρόνια»

Published

on

Αποκαλύψεις για τη ζωή της με τον Πάμπλο Εσκομπάρ φέρνει στο φως η χήρα σύζυγός του

Στο βιβλίο της, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 15 Νοεμβρίου, με τίτλο «Mi Vida y Mi
Carcel con Pablo Escobar», η Βικτόρια Ευγενία Χενάο αποκαλύπτει ότι έπεσε θύμα
βιασμού από τον ίδιο.

Η 57χρονη, σήμερα, χήρα του «βασιλιά της κοκαΐνης»  αποκαλύπτει πως εκείνος την
βίασε όταν η ίδια ήταν μόλις 14 ετών.

Ο 25χρονος τότε, Πάμπλο Εσκομπάρ, όπως η ίδια γράφει στο βιβλίο της μία μέρα την
αγκάλιασε και την φίλησε και την έκανε να παραλύσει από φόβο.

Η Χενάο υποστηρίζει πως ήταν άπειρη και όταν τρεις εβδομάδες αργότερα άρχισε να
αισθάνεται «περίεργα», τον ενημέρωσε και εκείνος της ζήτησε
να τον ακολουθήσει σε μια απόμερη γειτονιά του Μεδεγίν, όπου έμενε μια ηλικιωμένη
γυναίκα.

Εκεί, η γυναίκα έβαλε την ανήλικη τότε σύζυγό του να ξαπλώσει και τοποθέτησε στη μήτρα
της «πλαστικούς σωλήνες»… Η γυναίκα της είπε ότι ήταν για προληπτικούς λόγους, για να
μη μείνει έγκυος, όπως της είπε.

Όπως γράφει η Χενάο, οι πόνοι ήταν αφόρητοι αλλά σε ένα σπίτι που έμεναν οκτώ άτομα
και υπήρχε μόνο ένα μπάνιο, το μόνο που μπορούσε ήταν να κάνει υπομονή και να
προσεύχεται στον θεό, πως όλα θα τελειώσουν σύντομα.

Μετά από χρόνια και αφού είχε φύγει από τη ζωή ο Εσκομπάρ, η χήρα του έλαβε ψυχολογική
βοήθεια και κατάλαβε πως αυτό που της συνέβη όταν ήταν 14 ετών ήταν βιασμός.

Τότε η Χενάο αποφάσισε να μιλήσει για το μυστικό της στα δύο παιδιά της, την Μανουέλα
34 ετών και τον Σεμπαστιάν 41 έτους.

Παρά τον βιασμό της από τον Εσκομπάρ η Χενάο δηλώνει πως τον συγχωρεί και δεν επιθυμεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως θύμα από σεβασμό προς τα άλλα θύματα του συζύγου της.

Η ίδια γράφει πως είναι ευγνώμων για τα δύο παιδιά που γεννήθηκαν από την ένωσή
της με τον «βασιλιά της κοκαΐνης» και για χάρη των οποίων συνεχίζει να ζει.

Η ίδια παντρεύτηκε τον Πάμπλο Εσκομπάρ το 1975 και έμεινε μαζί του για 17 χρόνια
μέχρι τον θάνατό του, στις 2 Δεκεμβρίου του 1993, όταν εκείνος έπεσε νεκρός από τα
πυρά της κολομβιανής αστυνομίας.

ethnos.gr

Continue Reading

ΟΤΙ ΠΑΙΖΕΙ