Connect with us

Θρίλερ με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου από τα 15

Καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ – Το «σκέφτονται» τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – «Ναι» από Ποτάμι – «Όχι» στο επίμαχο άρθρο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη – Τα δύο σενάρια αλλαγών μετά την ομιλία Τσίπρα μπροστά σε… 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με τον «πυρήνα» του νομοσχεδίου για την διόρθωση φύλου να βρίσκεται στον «αέρα» καθώς
δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την πλειοψηφία της Βουλής ξεκινά ο τελικός γύρος συζήτησης των προωθούμενων διατάξεων στην Ολομέλεια της Βουλής που θα ολοκληρωθεί με ονομαστική
ψηφοφορία στη μία το μεσημέρι.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απειλή της κοινοβουλευτικής ήττας καθώς, εκτός της άρνησης των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν το επίμαχο άρθρο 3 – διαφωνώντας  με την «φυλομετάβαση»
ανηλίκων – με διαφοροποίηση «απειλούν» και τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές του

ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Γεννιά, Γ. Μιχελογιαννάκης, Μ. Μπόλαρης και Ν. Κασιμάτη). Στην συγκεκριμένη ομάδα είχε ενταχθεί και ο κ. Δημήτρης Γάκης ο οποίος μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας είπε τελικά πως θα ψηφίσει αν τόνισε πως «θα ήμουν ευτυχής να μην υπήρχε η διάταξη για τους ανήλικους».

Υπο αυτά τα δεδομένα το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί κοινοβουλευτικά «μαξιλαράκια» στους έξι βουλευτές του Ποταμιού, στην δεξαμενή των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών και σε όσους εκ της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποφασίσουν να
διαφοροποιηθούν από την γραμμή του κόμματος που προσανατολίζεται να καταψηφίσει.

Προβληματισμένοι οι κυβερνητικοί βουλευτές

Τσίπρας και άδεια έδρανα = Απόσυρση διάταξης για 15χρονα;

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την χθεσινή του
παρέμβαση στην Ολομέλεια απέφυγε να αναφερθεί στην διάταξη που αφορά τους ανήλικους
και που σχεδόν μονοπωλεί την δημόσια συζήτηση.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι την ώρα που μιλούσε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν περίπου 45 βουλευτές δείχνει και το κλίμα δυσθυμίας που επικρατεί στο κυβερνητικό κόμμα για τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και την χωρίς διαβούλευση ενέργειά της να προσθέσει τους ανήλικους στο νομοσχέδιο.

Γι’ αυτό και κομματικά στελέχη δεν απέκλειαν νέες αλλαγές κατά την σημερινή συζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κατέθεσε χθες νομοθετική βελτίωση εξειδικεύοντας τις ειδικότητες του ιατρικού προσωπικού που θα γνωμοδοτεί για την διόρθωση
φύλου ανηλίκων, χωρίς ωστόσο να «κάμψει» τις ισχυρές ενστάσεις.

Δεν ήταν γεμάτα τα βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που μιλούσε ο πρωθυπουργός

Σενάρια αλλαγών

Πλέον, τα επικρατέστερα σενάρια αλλαγών έχουν ως εξής:

-«Σπάσιμο» του άρθρου 3 σε δύο ξεχωριστά ώστε να μην κινδυνεύσει με καταψήφιση και το δικαίωμα φυλομετάβασης ενηλίκων. Θα «απομονωθεί» σε ξεχωριστό άρθρο η αλλαγή φύλου 15χρονων και 16χρονων ώστε να συγκεντρωθούν εκεί οι όποιες διαφωνίες.

-Απόσυρση της παραγράφου για τους ανήλικους ώστε να αποσυρθούν και οι ενστάσεις των
ΑΝΕΛ και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και να επανέλθει η πλειοψηφία των 153.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης συνομιλεί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μετρούν τα «κουκιά»

Πάντως, το νομοσχέδιο ως έχει κινδυνεύει με «ακύρωση» καθώς η πιθανή καταψήφιση του άρθρου 3, καταργεί τον «πυρήνα» του νομοθετήματος ακόμα και αν επί της αρχής λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας.

Με τα έως τώρα δεδομένα, το επίμαχο άρθρο συγκεντρώνει σίγουρα την θετική ψήφο 146 βουλευτών από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι. Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο φέρνοντας παράλληλα στην Βουλή δική της πρόταση νόμου που προβλέπει μεταξύ άλλων δικαίωμα διόρθωσης φύλου μόνο για άτομα άνω των 18 ετών υπό προϋποθέσεις.

Επίσης, αναμένεται να καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΧΑ και Ένωση Κεντρώων, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ειδικότερα, από τους 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εκφράσει ισχυρούς προβληματισμούς για την δυνατότητα αλλαγής φύλου σε ανηλίκους, τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές. Πρόκειται για τους Γεωργία Γεννιά, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Μάρκο Μπόλαρη. Άρα, στην καλύτερη περίπτωση, η κυβέρνηση θέλει επτά επιπλέον ψήφους και στη χειρότερη έντεκα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά σκέφτεται να καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής και επί των άρθρων θα ψηφίσουν, όπως όλα δείχνουν, οι έξι βουλευτές του Ποταμιού.

Κρίσιμη η απόφαση της ΔΗΣΥ

Με αυτά τα δεδομένα, ρυθμιστικό ρόλο για την εξέλιξη του νομοσχεδίου θα «παίξει» η στάση των 19 βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ηγεσία του κόμματος ασκούνται ισχυρές πιέσεις από αρκετούς βουλευτές για καταψήφιση. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, που επισημαίνει: «Δεν θα ψηφίσω το νομοσχέδιο με την σημερινή του μορφή».

Επίσης, ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο 3, εάν παραμείνει με τη σημερινή του μορφή. Ο ίδιος υποστήριξε πως, από επιστημονικής πλευράς, ένα παιδί 15 ετών δεν είναι σε θέση να λαμβάνει τέτοιες σημαντικές αποφάσεις για την ζωή του και πρότεινε να υπάρχει ιατρική παρακολούθηση έως την ενηλικίωσή του και μετά να προχωρά σε διόρθωση φύλου.

Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και διαφοροποιήσεις, με τους κ.κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο και Κώστα Μπαργιώτα να υπερψηφίζουν. Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα στις 09:30, κατά την συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του κόμματος.

Εάν, τελικά η ΔΗΣΥ καταψηφίσει, τότε η κυβέρνηση θα ελπίζει μόνο στην «δεξαμενή» των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών. Πρόκειται για τους Νίκο Νικολόπουλο, Νίκο Μίχο και Δημήτρη Κουκούτση που πιθανότατα θα καταψηφίσουν και τους Στάθη Παναγούλη, Κατερίνα Μάρκου, Δημήτρη Καρρά, Χάρη Θεοχάρη και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Ονομαστική ψηφοφορία για τα επίμαχα άρθρα

Να σημειωθεί ότι τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου θα μπουν στην μέγγενη της ονομαστικής ψηφοφορίας, έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η ΚΟ της Χρυσής Αυγής. Η ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει σήμερα στη 1 το μεσημέρι για τα άρθρα 1 έως και 4 του σχεδίου νόμου. Το πρώτο άρθρο περιγράφει τα δικαιώματα του προσώπου με βάση την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου, το δεύτερο τον ορισμό της ταυτότητας φύλου, το τρίτο τις προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου (σ.σ. ηλικιακά όρια κλπ) και το τέταρτο την διαδικασία.

Αλέξης Τσίπρας: Είμαστε με τις ζέβρες κι όχι με τα λιοντάρια

Από την πλευρά του ο κ. Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε τις αριστερές καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στην ΝΔ και τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, «καυτηρίασε» ήπια την στάση της Εκκλησίας και απηύθυνε στην ΔΗΣΥ έκκληση στήριξης των προωθούμενων διατάξεων.

Ωστόσο, απέφυγε να συμπεριλάβει στην περίπου 1.800 λέξεων ομιλία του οποιαδήποτε αναφορά για την δυνατότητα αλλαγής φύλου και σε ανήλικους, που συγκεντρώνει το σύνολο των «πυρών» από συμπολίτευση και αντιπολίτευση.

«Η Εθνική Αντιπροσωπεία, καλείται αυτές τις μέρες να πράξει το αυτονόητο, απέναντι σε ένα σημαντικό τμήμα συμπολιτών μας που για δεκαετίες παρέμεινε ηθελημένα από την Πολιτεία, αόρατο» είπε ο κ. Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του, για να προσθέσει: «Για τον καθένα από μας, από όσους τουλάχιστον θέλουν να λέγονται και να είναι προοδευτικοί, ή φιλελεύθεροι, εκτός από αυτονόητο είναι και μια πράξη γενναιότητας. Που θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει, αν τα στοιχεία που αναγράφονται σε μια άλλη ταυτότητα,  στην πολιτική μας ταυτότητα, αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Μια πράξη γενναιότητας, γιατί έχουμε γίνει όλοι κοινωνοί των πιέσεων που ασκούνται από διάφορες πλευρές, και που επιδιώκουν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, εν ονόματι της παράδοσης, της πατρίδας, της θρησκείας, της οικογένειας. Καμιά παράδοση, όμως, καμιά θρησκεία, καμιά αντίληψη οικογένειας, δεν επιτάσσει να παραμένουν άνθρωποι στο περιθώριο, ή να πετιούνται σε ένα θεσμικό και κοινωνικό Καιάδα. Καμιά».

«Στο ρου της ιστορίας, εύκολα διαπιστώνει κάποιος ότι η συνισταμένη της συλλογικής προόδου των κοινωνιών βρίσκεται στην διαρκή αντιπαράθεση. Από τη μία ένα κατεστημένο σύστημα αρχών, ιδεών και πρακτικών, και από την άλλη με τη διαρκή ανάγκη των ανθρώπων για χειραφέτηση, ισότητα, ελευθερία. Σε αυτή την αντιπαράθεση, οι αρνητές της συλλογικής προόδου κατέφευγαν πάντα στην υπεράσπιση μιας συγκεκριμένης τάξης πραγμάτων, διότι “έτσι έχουν τα πράγματα”. 

Έτσι τα όρισε κάποιος ή κάποιοι να είναι» είπε σε άλλο σημείο για να συνεχίσει: «Και υπάρχει ένα νήμα που ενώνει τον τρόπο σκέψης και δράσης αυτών των ανθρώπων που τους συναντάμε στο διάβα του χρόνου. Είναι η βαθιά πίστη τους στη φυσική νομοτέλεια των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτή που πρόσφατα ανακάλεσε και ο κ. Μητσοτάκης, με τρόπο απολύτως ανατριχιαστικό αλλά ευθύ, στη ΔΕΘ. Ή όπως έγραψε πρόσφατα και πιο παραστατικά, ένας επιφανής νεοφιλελεύθερος, ότι “το λιοντάρι δεν είναι ίσο με τη ζέβρα”.

Τοποθετώντας, βέβαια, όπως και όλοι όσοι εμφορούνται από αντίστοιχη ιδεολογία, τον εαυτό του στα λιοντάρια. Εμείς, λοιπόν, τι να κάνουμε αγαπητοί φίλοι, είμαστε με τις ζέβρες κι όχι με τα λιοντάρια. Είμαστε με αυτούς που δεν έχουν φωνή ή πνίγεται η φωνή τους. Με τους στιγματισμένους, με τις καταπιεσμένες μειονότητες, με τους ανθρώπους που βιώνουν κάθε είδους ανισότητα και απομόνωση».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «όσοι μας καλούν να αποσύρουμε το νόμο, μας ζητούν όχι μόνο να μη γίνει σεβαστός ο αυτοπροσδιορισμός ενός ατόμου ως προς το φύλο του, αλλά να αφήσουμε να συνεχίζεται εκ των πραγμάτων η περιθωριοποίηση, το bullying και ο εξευτελισμός της προσωπικότητας μερίδας συμπολιτών μας, που βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στον κοινωνικό συντηρητισμό, και τα στερεότυπα. Τους απαντάμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο».

Απευθυνόμενος δε στην αντιπολίτευση είπε «αν το ερώτημα προς την κυβέρνηση απαντάται με παρρησία και ευθυκρισία, το ερώτημα προς την αντιπολίτευση ποιός θα το απαντήσει ;

Γιατί είναι ερώτημα αμείλικτο και δε χωράν υπεκφυγές :

Θα υποστηρίξει αυτή την πολιτική και νομική τομή που θεμελιώνεται στα ιδρυτικά νομικά κείμενα του σύγχρονου κόσμου αλλά και στο άρθρο 2 του Συντάγματος για την προστασία της αξίας του ανθρώπου καθώς και στις αρχές της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας;

Ή θα στρίψετε δια της τροπολογίας και της κατάθεσης άλλων νόμων ;

Και αν θα στρίψετε κάτω από το βάρος ορισμένων εκ των ιεραρχών ή της ακροδεξιάς σας πτέρυγάς, θα μας εξηγήσετε που εξαντλείτε το φιλελεύθερο χαρακτήρα της ιδεολογίας σας;

Διότι ξέρετε ο φιλελευθερισμός δεν μπορεί είναι αλα καρτ.

Δεν μπορείτε να είστε φιλελεύθεροι όταν έρχεται η συζήτηση στα θέματα της αγοράς εργασίας και όταν πρέπει να συγκρουστείτε με κατεστημένες αντιλήψεις αλλά και φοβικά συντηρητικά αντανακλαστικά, να υποχωρείτε.

Εξάλλου, ήταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που πριν λίγες εβδομάδες μετά από συνάντηση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στις 12 Ιουλίου, είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει και θα ψηφίσει επι της αρχής, τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.  Τι έγινε ξαφνικά και άλλαξε γνώμη;  Δε σας άφησε ο κος Γεωργιάδης; Και για να χρυσώσετε το χάπι μετά, του πήρατε και το χαρτοφυλάκιο της άμυνας;…

Εμ, δε του χρειάζεται το χαρτοφυλάκιο της άμυνας του αντιπροέδρου, γιατί έχει το χαρτοφυλάκιο του καθορισμού της γραμμής και της πολιτικής σας…

Γιατί στην προσπάθεια σας να διατηρήσετε τη συνοχή σας, κάνετε διαρκώς παραχωρήσεις όχι μόνο στον αντιπρόεδρο, αλλά και στην ατζέντα ακροδεξιάς.

Και έχετε μετατρέψει την Νέα Δημοκρατία σε ένα υβρίδιο νεοφιλελεύθερου φανατισμού στην οικονομία και ακραίου δεξιού λαϊκισμού στα ζητήματα του κράτους δικαίου και της προστασίας των ατομικών  δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Κάλεσμα στην Κεντροαριστερά

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «χαίρεται ειλικρινά που δεν σας ακολουθούν οι συνήθεις σύμμαχοί σας, από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Γιατί, κάποια στιγμή, όλοι θα πρέπει να πούμε το ναι, ή το όχι, σε κάποια μέτρα που ο χαρακτήρας και η σημασία τους για ανθρώπινες υπάρξεις, και όχι για κάποιους αριθμούς, ξεπερνά τις κομματικές πειθαρχίες. Κάποια στιγμή, όμως, και το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να παραδεχτεί ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη μια σειρά από σημαντικές και δύσκολες προοδευτικές τομές».

»Εσείς παρά τον αδιαμφισβήτητο προοδευτικό χαρακτήρα των κυβερνήσεων σας, κυβερνήσατε 24 χρόνια τη χώρα, αλλά δεν τολμήσατε να προχωρήσετε σε αυτές τις μεγάλες δικαιωματικές τομές.  Αλλά είναι αυτή η κυβέρνηση, που έχει κάνει πράξη το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών. Είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει νομοθετήσει για την απόκτηση ιθαγένειας των παιδιών της δεύτερης γενιάς μεταναστών, που γεννιούνται στην Ελλάδα.  Είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει το θάρρος και το σθένος να προχωρήσει σε μεγάλες τομές, να συγκρουστεί με κατεστημένες αντιλήψεις και με την δύναμη της αδράνειας των θεσμών».

«Μένουμε Ευρώπη»

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι προσχωρεί στο στρατόπεδο του «Μένουμε Ευρώπη» εξηγώντας ωστόσο ότι «γιατί για εμάς το “μένουμε Ευρώπη” δεν σημαίνει μένουμε στα μνημόνια. Δεν μπορεί να είστε με την Ευρώπη για τη λιτότητα και με τον αναχρονισμό, το σκοταδισμό για τα δικαιώματα. Γιατί τότε επιλέγετε τα χειρότερα σε όλες τις εκδοχές.Για μας λοιπόν το να μείνουμε Ευρώπη, σημαίνει να δώσουμε μάχες, πρώτα από όλα εντός της χώρας, για να υπερβούμε τις στρεβλώσεις τις αγκυλώσεις τις αδικίες και να βγούμε από τα μνημόνια. Και σημαίνει: μεταρρυθμίζουμε τη χώρα, εκσυγχρονίζουμε τη χώρα και διευρύνουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών. Γνωρίζουμε καλά, ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν στον τομέα των δικαιωμάτων, είναι ακόμα πολλά».

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Δημήτρης Γάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Θα ήμουν ευτυχής να μην υπήρχε η διάταξη για τα 15χρονα, αλλά… θα ψηφίσω

Την απόφασή του να ψηφίσει υπέρ της ρύθμισης για το δικαίωμα αλλαγής φύλου και σε ανήλικους εξέφρασε ο κ. Δημήτρης Γάκης σπεύδοντας ωστόσο να υποστηρίξει ότι… διαφωνεί! Με παρέμβασή του αργά το βράδυ της Δευτέρας είπε ότι οι διαφωνίες που εξέφρασε σε κλειστή συνεδρίαση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως πρόθεση καταψήφισης, είχαν στόχο την «εκλογίκευση» του νομοσχεδίου.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσων με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «η μείωση του ορίου ηλικίας από το οποίο μπορεί κανείς να αλλάξει φύλο στα 15 έτη εξ ανάγκης έβαλε στο παιχνίδι την διεπιστημονική επιτροπή. Από αυτή την άποψη παρεμβαίνουμε και εξασφαλίζουμε το ελάχιστο της αξιοκρατικής διαδικασίας για την αλλαγή φύλου από ανήλικα παιδιά. Θα ήμουν ευτυχής να μην υπήρχε και να μέναμε στην αρχική δέσμευσε για αλλαγή φύλου από τα 17 έτη».

Νωρίτερα, σημείωσε «καταθέτοντας την προσωπική μου άποψη, τις ενστάσεις, την επιφύλαξη και την διαφωνία χαρακτηρίστηκα ως άνθρωπος που δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Όμως η παρέμβασή μου είχε στόχο την εκλογίκευση του νομοσχεδίου. Με τις παρατηρήσεις μας θέλουμε να δίνουμε λύσεις και όχι να δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα».

Οι αλλαγές που έφερε χθες ο Σταύρος Κοντονής

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας συνελήφθη να… ρεμβάζει

Μαρία Γιαννακάκη και Σταύρος Κοντονής συζητούν με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Δένδιας για ταυτότητα φύλου: Αν δεν ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ δεν θα υπάρχει κυβέρνηση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη Βουλή υποστήριξε ότι η καταψήφιση του άρθρου 3 του νομοσχεδίου θα ισοδυναμεί με απώλεια της δεδηλωμένης. Συγκεκριμένα ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε «πρόχειρο» το νομοσχέδιο και πρόσθεσε: «Τέλος ο κοινοβουλευτικός λαθρεπιβατισμός, αν δεν ψηφίσουν το άρθρο 3 οι ΑΝΕΛ, σας λέμε ευθέως ότι κυβέρνηση στη χώρα δεν θα υπάρχει».

Παράλληλα ο Ν. Δένδιας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και για «λεκτικό ιεραποστολισμό»: «Δημιουργεί δίπολα, καλό – κακό, προνομιούχοι και μη, και ο ίδιος επιφυλάσσει για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εαυτό του το ρόλο του καλού πρίγκιπα δίπλα στους αδυνάμους» είπε με έμφαση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «μίλησε για ζέβρες, προφανώς θύτες και θύματα, και λέει ότι η κυβέρνησή του είναι δίπλα στα θύματα, αυτός ο γενικός ιεραποστολισμός θα είχε ενδιαφέρον αν είχε και επιδόσεις και αποτέλεσμα». «Στην πράξη στην καθημερινή ζωή τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Καρφιά Κοντονή για την Εκκλησία

Εμπρηστικό «καρφί» στις τεταμένες σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου και Εκκλησίας έριξε ο κ. Σταύρος Κοντονής με την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και εισηγητής του σχεδίου νόμου επανέφερε ζήτημα αγαστών σχέσεων των ιεραρχών με την χούντα των συνταγματαρχών. Ειδικότερα, υπενθύμισε στην Νέα Δημοκρατία πως η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή έφερε νόμο για την αλλαγή φύλου το 1976 για να προσθέσει «Τότε η Εκκλησία δεν είπε τίποτα. Και πώς να το κάνει άλλωστε; Τότε, μετά την δικτατορία και την εμπλοκή πολλών ιερέων σε εκείνη την κατάσταση; Ποιος ιερέας θα τολμούσε να πάει κόντρα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή».

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο του κ. Κοντονή για την διόρθωση φύλου έχει δεχθεί ισχυρά «πυρά» από την Ιερά Σύνοδο και από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου ‘Ορους. Επίσης, ο υπουργός απευθύνθηκε και στους βουλευτές της πλειοψηφίας που προβληματίζονται με τις προωθούμενες διατάξεις λέγοντας «Με το νομοσχέδιο κλείνει ένας κύκλος πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Ήταν το σύμφωνο συμβίωσης, ο νόμος για την ίση μεταχείριση στην εργασία και σήμερα ευελπιστώ ότι οι βουλευτές που αντιλαμβάνοντα το μεγάλο καθήκον και την υποχρέωση  να αντιστοιχηθούμε σε ένα σύγχρονο κόσμο θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα και θα υπερψηφίσουν».

Αναφορικά με την διάταξη που αφορά την «φυλομετάβαση» ανηλίκων είπε πως «Ειδικά για τους εφήβους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη επιστημονικού συμβουλίου το οποίο με νομοτεχνική βελτίωση προσδιορίστηκε επακριβώς για να μην υπάρχει κενό. Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να τύχη της ανθρωπιάς όλων μας. Απευθύνομαι στο σύνολο και λεω ότι υπήρξε έντονη παραπληροφόρηση από συγκεκριμένα κέντρα κίτρινου τύπου που διαλαλούσαν εις γνώση τους πως η κυβέρνηση επιτρέπει σε 15χρονα με μια δήλωση να αλλάξουν φύλο».

Βούτσης: Η σχέση Κράτους και εκκλησίας είναι εξελισσόμενη

Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν κατακτήθηκαν μόνο από διανοητικές επεξεργασίες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης,  αλλά, όπως είπε, ήρθαν ως αποτελέσματα πίεσης και έγιναν νομοθεσία ύστερα από αγώνες των κοινοτήτων που τους αφορούσαν.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι  χρειάζεται απόλυτος σεβασμός στους αγώνες,  να σεβόμαστε τους αγώνες των κινημάτων για τα δικαιώματα.

Αναφέρθηκε στις διαφωνίες της Εκκλησίας και στις αντιδράσεις για την ταυτότητα φύλου, τονίζοντας ότι η σχέση Κράτους και εκκλησίας είναι εξελισσόμενη και ανέφερε πως το πολιτικό σύστημα να ορθώσει ένα δικό του λόγο σε σεβασμό προς την εκκλησία. Ο πρόεδρος της Βουλής, αφού προέβη σε μία  ιστορική αναδρομή για τις αντιδράσεις της Εκκλησίας σε κάποια  νομοθετήματα όπως τα τεφρωτήρια,  την ιθαγένεια, τα σύμφωνα συμβίωσης, αλλά και το θέμα των ταυτοτήτων, δήλωσε ότι δεν μπορούμε να μηδενίζουμε το ρολόι.

«Γίνεται το 2017 να συζητάμε με την ίδια ένταση», αναρωτήθηκε και σε άλλο σημείο τόνισε έχουμε κάποιο ψυχολογικό πλέγμα  με τις σεβαστές απόψεις της ιερέας συνόδου ;

Ο κ. Βούτσης έθεσε το ζήτημα που οδηγούσε αυτός ο διχασμός και πρόσθεσε ότι δεν γίνεται συνεχώς να μηδενίζουμε το ρολόι εδώ μέσα. Είναι αμαρτία και καταστροφικό για τον  πολιτικό λόγο. Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι έχουμε το άγχος να πάμε στην νέα εποχή για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση και είναι κρίμα να βγει μία κοινωνία φοβισμένη κλεισμένη σε στερεότυπα σε δοξασίες.

«Αναδίπλωση» ΑΝΕΛ για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» – Καταψηφίζει η Ν. Κασιμάτη;

Πάντως, στην «σκιά» που έχει δημιουργήσει η διάταξη για τους ανηλίκους και η οποία μονοπωλεί την συζήτηση στην Βουλή, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επανέφερε την τροπολογία που αφορά και την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Αυτή την φορά ωστόσο δεν φαίνεται να κινδυνεύει με καταψήφιση καθώς οι ΑΝΕΛ προτίθενται να την υπερψηφίσουν εκτιμώντας ότι έχουν ενσωματωθεί όλες οι παρατηρήσεις τους.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του κ. Δημήτρη Καμμένου που είπε «Με την ευκαιρία της επανακατάθεσης της τροπολογίας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», είναι σημαντικό να αναγνωρισθεί η γενναία αυτή πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Σταύρου Κοντονή, η οποία θωρακίζει απόλυτα τη Θράκη μας και τα συμφέροντα του Ελληνικού Έθνους. Τον συγχαίρω προσωπικά».

Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη που σύμφωνα με πληροφορίες  διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις καθώς υποστηρίζει και θα τις αναπτύξει στην σημερινή της τοποθέτηση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η προερχόμενη από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ βουλευτής Β’ Πειραιά θα εξηγήσει πως η νέα ρύθμιση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης αλυτρωτικών σωματείων από τα ελληνικά δικαστήρια.

Η νέα διάταξη υποχρεώνει τα ελληνικά δικαστήρια να επανεξετάζουν υποθέσεις για τις οποίες έχουν αποφασίσει τελεσίδικα εάν ο ενδιαφερόμενος δικαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, εάν η τροπολογία ψηφιστεί, στην περίπτωση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» –  την διάλυση της οποίας έχει αποφασίσει τελεσίδικα ο Άρειος Πάγος – τα ελληνικά δικαστήρια οφείλουν να δεχθούν ως νέο στοιχείο την απόφαση του ΕΔΑΔ που δικαιώνει την διοίκηση του συλλόγου και να ανοίξουν ξανά τον φάκελο της υπόθεσης ώστε να εξετάσουν εάν πρέπει να αναγνωριστεί και να λειτουργεί επίσημα. Ωστόσο, σε σχέση με την πρώτη τροπολογία που αποσύρθηκε, η νέα ρύθμιση εισάγει ως ορισμένες επιφυλάξεις.

Ειδικότερα γίνεται αναφορά στους περιορισμούς της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις λοιπές διατάξεις της Σύμβασης αυτής καθώς και τις διεθνείς συνθήκες, όπως επίσης και στους όρους και περιορισμούς που προβλέπονται στις επιμέρους διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της πρόληψης του εγκλήματος, της προστασίας της υγείας ή ηθικής και της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρίτων.

Η νέα τροπολογία προβλέπει πως «η αίτηση ανάκλησης ή μεταρρύθμισης του πρώτου εδαφίου επιτρέπεται, επίσης, μετά την έκδοση οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την οποία κρίνεται ότι η δικαστική απόφαση που δέχθηκε ή απέρριψε την αρχική αίτηση εκδόθηκε κατά παράβαση δικαιώματος που αφορά στον δίκαιο χαρακτήρα της διαδικασίας που τηρήθηκε ή διάταξης ουσιαστικού δικαίου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την επιφύλαξη των όρων και περιορισμών που προβλέπονται στις επιμέρους διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της πρόληψης του εγκλήματος, της προστασίας της υγείας ή ηθικής και της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρίτων.

Στην περίπτωση αυτή η αίτηση ασκείται μέσα σε προθεσμία 90 ημερών, η οποία αρχίζει από την ημερομηνία που καθίσταται οριστική η απόφαση του ΕΔΑΔ».

Η μεταβατική διάταξης αναφέρει:

«Η διάταξη του προηγούμενου άρθρου καταλαμβάνει και τις υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί οριστική απόφαση του ΕΔΑΔ πριν από τη δημοσίευση του παρόντος, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά και σύμφωνα με τους περιορισμούς της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις λοιπές διατάξεις της Σύμβασης αυτής καθώς και τις διεθνείς συνθήκες. Στην περίπτωση αυτή η προθεσμία άσκησης της αίτησης ανάκλησης ή μεταρρύθμισης είναι ένα έτος από την δημοσίευση του παρόντος».

protothema.gr

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για την «kolotumba» του 2015: Είχα καθαρό μυαλό

Published

on

«Τον Ιούλιο του 2015 με βοήθησε το καθαρό μυαλό – Βρέθηκα μπροστά στο
μεγαλύτερο δίλημμα – Η επιλογή της εξόδου από το ευρώ το 2015 ήταν στη πραγματικότητα
η επιλογή της ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης» είπε
ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του SPD – Κάλεσε την Αριστερά και τους Σοσιαλδημοκράτες
να συναντηθούν, αφήνοντας αιχμές για την στάση του Κινήματος Αλλαγής

“Επιτυχία για μια αριστερή δύναμη δεν είναι απλά η έξοδος από
τη κρίση, αλλά η έξοδος από τη κρίση με τη κοινωνία όρθια και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες
για τους πιο αδύναμους, τους φτωχούς, τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους, τους νέους”,
τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία
του στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο Βερολίνο.

“Αρα, λοιπόν, άλλο πράγμα η επιτυχία αν τη θωρείς από τα αριστερά και άλλο από τα δεξιά.
Και αυτή η διάκριση είναι ουσιώδης και όχι απλά σημειολογική”, παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

“Όταν εγώ βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα που θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί ένας πρωθυπουργός, τον Ιούλη του 2015, αυτό που με βοήθησε να πάρω δύσκολες αποφάσεις, ήταν
όταν με καθαρό μυαλό εκτίμησα τις συνέπειες που θα είχε η όποια πολιτική επιλογή στις κοινωνικές
δυνάμεις που η αριστερά οφείλει να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται”, είπε ο κ. Τσίπρας.

“Και η σύγκριση ήταν τρομακτική. Διότι η Ελλάδα έφθασε στη χρεοκοπία εξαιτίας
μιας συστηματικής κλοπής πλούτου και αγαθών από τους πολλούς προς όφελος μιας ελίτ
που είχε καταφέρει να βγάλει το πλούτο της σε τράπεζες του εξωτερικού”, επισήμανε και συνέχισε:

“Συνεπώς η επιλογή της εξόδου από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που σε κάποιους ακούγονταν εξόχως επαναστατική και αριστερή επιλογή, ήταν στη πραγματικότητα η επιλογή της ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, προς όφελος αυτής της ελίτ.

Μια βίαιη αναδιανομή πλούτου από κάτω προς τα πάνω. Βιαιότερη από αυτή των
μνημονίων της λιτότητας. Προτιμήσαμε λοιπόν να δύσκολο συμβιβασμό.

Δε χάσαμε όμως ποτέ το βασικό μας προσανατολισμό : Να σκεφτόμαστε σε κάθε
μας βήμα για ποιους παλεύουμε. Για ποιους δίνουμε μάχες. Για ποιους διαπραγματευόμαστε
σκληρά σε ένα αντίξοο ευρωπαϊκό περιβάλλον από πλευράς πολιτικών συσχετισμών.

Και σήμερα αν αισθάνομαι ότι πετύχαμε και δικαιωθήκαμε για τις δύσκολες επιλογές μας δεν είναι μόνο γιατί αποφύγαμε αυτή την ολική καταστροφή την οποία σας περιέγραψα, ούτε μόνο ότι πετύχαμε να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και αντί ελλειμμάτων να έχουμε πλεονάσματα και διαρκώς πάνω από το στόχο”.

Πρόσθεσε πως “αυτό το καταφέραμε έχοντας ταυτόχρονα μειώσει κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες την ανεργία, έχοντας πετύχει την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας που ήταν αποκλεισμένοι.

¨Έχοντας θεσπίσει το Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους πολίτες
αντιμετωπίζοντας την ακραία φτώχεια και την ανθρωπιστική κρίση.

Έχοντας στηρίξει όσο περισσότερο μπορούσαμε το διαλυμένο κοινωνικό κράτος,

Έχοντας πετύχει μια δύσκολη αλλά δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που εγγυάται
ένα βιώσιμο και δίκαιου σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Έχοντας επαναφέρει τη κανονικότητα στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα
πανεπιστήμια που δεν είχαν δασκάλους μέχρι τη μέση της χρονιάς και αντί για βιβλία έκαναν
μαθήματα με φωτοτυπίες”. “Αυτή είναι η δική μας επιτυχία”, υπογράμμισε.

Aναδιανομή του πλούτου και η στήριξη των αδυνάτων

«Ξεκάθαρος στόχος για μια αριστερή επιτυχία στην Ευρώπη είναι η αναδιανομή του πλούτου και η στήριξη των αδυνάτων, αλλά ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία είναι όταν αυτό το πετυχαίνεις χωρίς να θέτεις σε διακινδύνευση τα κεκτημένα αυτών που θέλεις να βοηθήσεις, χωρίς να θέτεις σε διακινδύνευση τα δημόσια οικονομικά», είπε ο πρωθυπουργός.

«Χωρίς αλόγιστες σπατάλες αλλά επενδύοντας ουσιαστικά, στους τομείς εκείνους που
εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και τη συλλογική ευημερία», πρόσθεσε.

Η υπαναχώρηση της Σοσιαλδημοκρατίας από τις ιδρυτικές της αρχές και αξίες είχε απογοητευτικά αποτελέσματα

Η απότομη στροφή της Σοσιαλδημοκρατίας που την οδήγησε μακριά από τις ιδρυτικές της αρχές αποδείχτηκε πλήρως καταστροφική και απογοητευτική, η αριστερά δείχνει ότι χάνει τη βάση της, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Το κενό που δημιουργείται το καλύπτουν άλλες δυνάμεις του πολιτικού χάρτη, οι ακροδεξιοί, οι δημαγωγοί ακόμη και δυνάμεις απροκάλυπτα φασιστικές έχουν, τα τελευταία χρόνια, ενισχυθεί σημαντικά», τόνισε και σημείωσε: «Έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε αυτόν τον εφιάλτη. Είναι επικίνδυνο για την ίδια την Ευρώπη».

Η Αριστερά οφείλει να μιλήσει ξανά στη γλώσσα των ανθρώπων που εκπροσωπεί»

«Η Αριστερά οφείλει να μιλήσει ξανά στη γλώσσα των ανθρώπων που εκπροσωπεί»,
είπε ο κ. Τσίπρας και προς την κατεύθυνση πρότεινε:

Να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει όπου βρίσκεται στην κυβέρνηση, πολιτικές που
βελτιώνουν τη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ενα συνεκτικό πρόγραμμα, στοχευμένο και εφαρμόσιμο. Μια νέα χάρτα δικαιωμάτων
του κόσμου της εργασίας, της επιστήμης, του πολιτισμού, της νέας γενιάς.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και η Αριστερά πρέπει να συναντηθούν

Οι Σοσιαλδημοκράτες και η Αριστερά Αριστερά πρέπει να συναντηθούν, στη βάση ενός προοδευτικού σχεδίου για τον 21ο αιώνα στην Ευρώπη, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Μια τέτοια στρατηγική μπορεί να ανακόψει την επέλαση της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, που εφορμούν στη δική μας κοινωνική βάση», είπε και πρόσθεσε: «Χρειάζεται πολιτικό θάρρος για να κάνουμε αυτό το βήμα. Διότι πρωτίστως απαιτείται αυτοκριτική. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι η Σοσιαλδημοκρατία και η Αριστερά μπορούν και πρέπει να συμπορευτούν στη βάση μιας προγραμματικής συνεργασίας προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Η Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα κάνει ένα σχεδόν μονομέτωπο αγώνα ενάντια στην Αριστερά

Το παράδειγμα της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας, είναι δυστυχώς, παράδειγμα
προς αποφυγή, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία,
τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διότι, όπως είπε, «διεξάγει ένα σχεδόν
μονομέτωπο αγώνα ενάντια στην Αριστερά, αρνούμενη να συναινέσει ακόμα και σε ιστορικού
χαρακτήρα πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να είναι σημαία για τον προοδευτικό χώρο».

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η συνάντηση της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην
Ελλάδα θα τεθεί ως ζήτημα από τα κάτω, από τη βάση.

protothema.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Παράδειγμα προς αποφυγή ο ΣΥΡΙΖΑ

Published

on

Συνεχίζουν «την κοροϊδία περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια» και «καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες στο λαό για την επόμενη μέρα», δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ από τη Γερμανία

«Παράδειγμα προς αποφυγήν» για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον
κόσμο, χαρακτήρισε την πορεία και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ο γενικός γραμματέας της
Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση
που πραγματοποιείται για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, στο Σορφχάιντε, βορειοανατολικά του
Βερολίνου, στο κτίριο όπου το 1973 φιλοξενήθηκε το 9ο Συνέδριο του κόμματος.

«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του, συνεχίζοντας την κοροϊδία περί καθαρής εξόδου
από τα μνημόνια, καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες στο λαό για την επόμενη μέρα», τόνισε ο
κ. Κουτσούμπας κατά την ομιλία του και πρόσθεσε ότι και η επόμενη μέρα θα
είναι, δυστυχώς, ίδια με την προηγούμενη.

«Άλλωστε, γι’ αυτή την επόμενη μέρα, για την έξοδο από την οικονομική καπιταλιστική κρίση για λογαριασμό όμως του κεφαλαίου και με το λαό μας να φορτώνεται τα βάρη της κρίσης, έχουν δουλέψει τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πριν όσο και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ τα τελευταία χρόνια», συνέχισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και σημείωσε ότι όσα δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενοι, «τα επιδεικνύει σήμερα ο κ. Τσίπρας ως δήθεν μεγάλο επίτευγμά του στους εκπροσώπους του εγχώριου μεγάλου κεφαλαίου, προκειμένου να ανανεώσουν τη στήριξή τους στο κόμμα του».

Για τις ίδιες αυτές μεταρρυθμίσεις μιλάει όμως και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «του
έχει πάρει την μπουκιά από το στόμα».

«Ένα και μοναδικό στόχο έχουν και οι δύο: Να ολοκληρώσουν τη βρώμικη
δουλειά για την καπιταλιστική ανάκαμψη, δηλαδή την εξασφάλιση των κερδών των
λίγων ομίλων. Αυτός ο στόχος, διαπερνά και όλη τη μνημονιακή περίοδο και τη σημερινή
υποτίθεται μεταμνημονιακή», ανέφερε και τόνισε ότι απέναντι «στις ψεύτικες προσδοκίες
που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –

ΑΝΕΛ με τη λεγόμενη “καθαρή έξοδο”, τη συμφωνία για το χρέος, τη δήθεν “δίκαιη” ανάπτυξη», αλλά και απέναντι στις «εξίσου κάλπικες υποσχέσεις της ΝΔ, ότι οι δικές της μεταρρυθμίσεις είναι φιλολαϊκές, ότι θα πετύχει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που ματώνουν το λαό, ότι θα φέρει αναπτυξιακή έκρηξη, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι του μόχθου, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει την επόμενη μέρα όποιος κι αν τη διαχειριστεί, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε ακόμη στην «διαφημιζόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση» της Ελλάδας, η οποία, όπως είπε, δεν αφορά αναβάθμιση των συμφερόντων και του δίκιου των λαών ή την ειρήνη και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, αλλά «την γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης της Ελλάδας και κατά συνέπεια την αναβάθμιση όλων των κινδύνων και μεγαλύτερων εμπλοκών σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις και συγκρούσεις».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αναλάβει σημαιοφόρος της πολιτικής τους στα
Βαλκάνια, στην Αν. Μεσόγειο, στη Β. Αφρική και Μ. Ανατολή. Οι κύριοι της κυβέρνησης
δηλώνουν περήφανοι γιατί ενισχύεται η παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, ενός δολοφονικού
οργανισμού, ο οποίος ευθύνεται και για το αιματοκύλισμα των Βαλκανίων.

Δηλώνουν περήφανοι γιατί το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν σφραγίσει με το αίμα των λαών δύο
και τρεις φορές τις αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια! Από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ
έμαθε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει καλά τη “δουλειά”.

Τέτοια κατάντια των γιαλατζί αριστερών κομπιναδόρων! Έμαθε να τα δίνει όλα στους
Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ, βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια, να εμπλέκει το λαό στα επικίνδυνα
σχέδια των ιμπεριαλιστών, να κάνει υποκλίσεις και να ξεπλένει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Εφησυχάζει το λαό μας, ο οποίος πρέπει να δει ότι η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά
της στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και, ειδικά σε ό,τι
αφορά την Τουρκία, επισήμανε ότι «διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, σε αντιπαράθεση
με την ελληνική αστική τάξη, η οποία επίσης διεκδικεί μερίδιο από το πλιάτσικο που
ήδη συντελείται στις πλάτες των λαών με θύματα τους λαούς».

Και οι δύο λαοί όμως και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα
μεταξύ τους, ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι οι δύο λαοί έχουν κοινό
εχθρό τα μονοπώλια, το ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις τους.

Η επόμενη μέρα ωστόσο, συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας μπορεί να είναι ελπιδοφόρα για τον λαό, καθώς η ελπίδα, όπως είπε, «δεν περνά μέσα από τα αναπτυξιακά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που είναι μεταμφιεσμένα μνημόνια διαρκείας για να κερδίζουν οι λίγοι από την εκμετάλλευση των πολλών», αλλά βρίσκεται «στην οργάνωση της πάλης του για να επιβάλει μέτρα που θα ανακουφίζουν τον ίδιο και την οικογένειά του, θα βάζει τέρμα στον κατήφορο, θα φωτίζει τη μόνη καθαρή διέξοδο για το λαό, με την ενίσχυση του ΚΚΕ παντού».

Απευθυνόμενος στους ανθρώπους του μόχθου, σε όσους αισθάνονται αριστεροί,
ριζοσπάστες και δεν πείθονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τους κάλεσε να
πάρουν θέση δίπλα στους κομμουνιστές σε κάθε χώρο, να ενισχύσουν το ΚΚΕ και να
το επιλέξουν στις προσεχείς αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε ακόμη στο 9ο Συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο τον Δεκέμβριο του 1973 με Γενικό Γραμματέα τον Χαρίλαο Φλωράκη και τη συμμετοχή 119 αντιπροσώπων. Οι εργασίες του Συνεδρίου, εξήγησε, ασχολήθηκαν κυρίως με την περίοδο από το 1961 έως το 1973, ενώ προσέφεραν στη διαπάλη, εντοπίζοντας μια σειρά λαθών και παραλείψεων, «γλιστρημάτων του παρελθόντος».

«Αποκατέστησε βασικές καταστατικές αρχές λειτουργίας και δράσης με βάση τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, τον μαρξισμό – λενινισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό. Σωστά κριτίκαρε την προηγούμενη ηγεσία και τις αποφάσεις για διάλυση των ΚΟΒ στην Ελλάδα, σε συνθήκες παρανομίας κλπ.

Είναι θετικό ότι δεν συντάχθηκε με τις ευρωκομμουνιστικές απόψεις, με τον αντισοβιετισμό και τον αντικομμουνισμό της “ανανέωσης” της εποχής, του εθνικού δρόμου για το σοσιαλισμό, ανέδειξε την δυνατότητα για αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης και άλλα», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, αναγνωρίζοντας ωστόσο και σοβαρά προβλήματα στρατηγικής στο Πρόγραμμα που επεξεργάστηκε το 9ο Συνέδριο και αποδίδοντάς τα και στις αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία του ΚΚΣΕ και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, μετά το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ, της γενικότερης πορείας του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Αναφερόμενος στον εορτασμό των 100 χρόνων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε την υπερηφάνεια του για το γεγονός ότι το ΚΚΕ «αναμετρήθηκε με τα δύσκολα, πέρασε από φωτιά και από σίδερο, άντεξε, στάθηκε όρθιο», αλλά και για κάθε στιγμή «της ηρωικής διαδρομής» του, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάθε εργαζόμενος, αγωνιστής, αριστερός, προοδευτικός άνθρωπος που προβληματίζεται για το παρόν και το μέλλον, «έχει πολλά να διδαχθεί και να εμπνευστεί από αυτή την ηρωική δράση, από τη συναρπαστική ιστορία του ΚΚΕ, του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης στην Ελλάδα».

Στην εκδήλωση, η οποία πλαισιώνεται από έκθεση φωτογραφιών και ιστορικών τεκμηρίων
από τη ζωή και τη δράση των Ελλήνων κομμουνιστών στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία
της Γερμανίας και στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, συμμετέχουν ακόμη
ο αντιπρόεδρος του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP) Χανς-Πέτερ Μπρένερ
και ο γραμματέας της Τ.Ε. Γερμανίας του ΚΚΕ Κώστας Γκουτζηγιάννης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Βερολίνο, η αντιπροσωπεία επισκέπτεται χώρους ιστορικής σημασίας τόσο για το ΚΚΕ όσο και για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, μεταξύ άλλων την
Πύλη του Βρανδεμβούργου, το Ράιχσταγκ, το Σοβιετικό Μνημείο στο Τίεργκάρτεν, το Πανεπιστήμιο
Χούμπολτ, αλλά και το μνημείο αφιερωμένο στηνΡόζα Λούξεμπουργκ και στον Καρλ Λίμπκνεχτ,
το μνημείο Μπελογιάννη και το σοβιετικό μνημείο στο Πάρκο Τρέπτοουερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο ΣΥΡΙΖΑ πάνε σε «πόλεμο» για την προανακριτική, αντί συναίνεσης για τη Συνταγματική αναθεώρηση

Published

on

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έρχεται να βάλει η επικείμενη σύσταση προανακριτικής επιτροπής –
που σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνει το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την
εξεταστική για την υγεία -και θα καταλήγει στο αν υπάρχουν ενδείξεις για
τυχόν ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών ή άλλων προσώπων.

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει επιλέξει να κρατάει κλειστά χαρτιά με πρόσχημα ότι η εξεταστική επιτροπή είναι Κοινοβουλευτική. Το γεγονός όμως ότι το πόρισμα έρχεται τώρα, δημιουργεί εξ’ αντικειμένου μια αντίφαση για τον κυβερνητικό σχεδιασμό που έχει ως προτεραιότητα αυτό το διάστημα την εκκίνηση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ήταν εξάλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός που στην προχθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική
Ομάδα, επεσήμανε την ανάγκη για δημιουργία συναινέσεων ως προς το Σύνταγμα. Κάτι που εκ
των πραγμάτων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο σε σκηνικό σκληρής πόλωσης
με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και με το ΚΙΝΑΛ.

Πρόταση αναθεώρησης και πόρισμα για υγεία ταυτόχρονα στη Βουλή

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στον πρόεδρο της Βουλής (θα την υπογράφουν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό της εξεταστικής επιτροπής το πόρισμα αναμένεται να δίνεται τμηματικά στα πολιτικά κόμματα. Αρχής γενομένης από την επόμενη Δευτέρα, όπου θα παραδοθεί το κεφάλαιο για το Ερρίκος Ντυνάν. Ενώ η εξεταστική επιτροπή θα συνεδριάσει επί του πορίσματος την επόμενη Τετάρτη.

Δύσκολη εξίσωση για Τσίπρα

Το μεγάλο ερώτημα, πάντως, που προκύπτει είναι πως θα καταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας να συνδυάσει αυτές τις δύο αντικρουόμενες διαδικασίες εντός ενός ενιαίου κυβερνητικού αφηγήματος.

Ίσως να είναι και για αυτό το λόγο που η κυβέρνηση δεν προβαίνει σε ευθείες ή επιθετικές δηλώσεις, παρά προτιμά να αφήνει το θέμα να υφέρπει μετακυλίοντας την ευθύνη και τους τρόπους της πολιτικής διαχείρισης κυρίως στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής που ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία.

newsone.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις εναντίον Σπίρτζη για Θριάσιο: Είναι η λαμογιά του αιώνα

Published

on

«Κατοχυρώνεται ο διαγωνισμός και έρχεται η κυβέρνηση δια νόμου – γιατί θα πήγαινε
κατευθείαν στον Κορυδαλλό αν δεν το έκανε – και αλλάζει τους όρους του διαγωνισμού
ανεβάζοντας την δόμηση στα 970 χιλ τ.μ. και ρίχνοντας την προκαταβολή στα 10 εκατ. ευρώ.

Γιατί δεν κάνατε τις αλλαγές πριν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ώστε να τις γνωρίζουν
όλοι οι ενδιαφερόμενοι; Πείτε μου μια περίπτωση του παρελθόντος που κάποια κυβέρνηση
άλλαξε τους όρους μετά τον διαγωνισμό» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ

Ως την «λαμογιά του αιώνα» χαρακτήρισε την υπόθεση εκχώρησης έκτασης στο Θριάσιο πεδίο σε κοινοπραξία εταιρειών προκειμένου να γίνει εμπορευματικό κέντρο ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης προαναγγέλλοντας ότι η υπόθεση «θα ελεγχθεί μέχρι κεραίας».

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται η σχετική σύμβαση ο αντιπρόεδρος
της ΝΔ είπε: «Οι αρχικοί όροι του διαγωνισμού προέβλεπαν 20 εκατ. ευρώ προκαταβολή
και 235.000 τ.μ. δόμηση. Υπήρξαν 33 ενδιαφερόμενοι και ένας πλειοδότης.

Κατοχυρώνεται ο διαγωνισμός και έρχεται η κυβέρνηση δια νόμου – γιατί θα πήγαινε κατευθείαν
στον Κορυδαλλό αν δεν το έκανε – και αλλάζει τους όρους του διαγωνισμού ανεβάζοντας
την δόμηση στα 970 χιλ τ.μ. και ρίχνοντας την προκαταβολή στα 10 εκατ. ευρώ.
Γιατί δεν κάνατε τις αλλαγές πριν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ώστε να τις γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι;  Ποιος είναι ο λόγος που το κάνατε; Πείτε μου μια περίπτωση του παρελθόντος
που κάποια κυβέρνηση άλλαξε τους όρους μετά τον διαγωνισμό. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό».Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν η κυβέρνηση Καραμανλή υπέγραφε
συμφωνία με την Cosco για το λιμάνι του Πειραιά λέγοντας: «Διαδηλώνατε στον Πειραιά
και ο Δρίτσας έκανε παράταξη με τίτλο «το λιμάνι της αγωνίας».

Μην μιλάτε λοιπόν σήμερα για ανάπτυξη. Στην δική μας ιδεολογία κινείστε. Αυτά που
φτύνατε τώρα τα γλύφατε. Και καλά να γλείφετε αλλά κάνετε και λαμογιές».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι το Θριάσιο δεν είναι η μόνη «γκρίζα» υπόθεση
που βαρύνει την κυβέρνηση θυμίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σας
έκοψε την σύμβαση για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Μετά την παρέμβαση Κομισιόν η ίδια εταιρεία για την ίδια σύμβαση έδωσε 700 εκατ. ευρώ
παραπάνω. Η κυβέρνηση Τσίπρα ήθελε να το δώσει 700 εκατ. ευρώ παρακάτω.
Κανείς δεν είπε τίποτα. Ούτε που σας νοιάζει.
Η δικαιολογία που είπατε ήταν ότι έκανε λάθος το ΤΑΙΠΕΔ» ενώ εκτίμησε ότι «Και για τη
σημερινή σύμβαση  θα υπάρξει παρέμβαση από την Κομισιόν. Τέτοια λαμογιά δεν έχει
ξανά υπάρξει. Δικά σας είναι τα εκατομμύρια κ. Υπουργέ και τα χαρίζετε;

Που τα βρήκατε;

Θα εξηγήσετε στο Σώμα με απλό τρόπο γιατί αλλάξατε τους όρους του
διαγωνισμού μετά τον διαγωνισμό.  Γιατί δεν κάνατε διαγωνισμό από την αρχή».
Πώς σχολίασε τις διαρροές για εξεταστική επιτροπή

Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε και τις διαρροές περι προκαταρκτικής επιτροπής
για την Υγεία προκειμένου να διερευνηθούν και δικές του ενέργειας λέγοντας
«ήταν φιάσκο η εξεταστική.

Δεν πρόκειται να γίνει προκαταρκτική. Δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη».

protothema.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Ελληνικό και Σκουριές θα ξεμπλοκάρουν μέσα στο 2019

Published

on

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας – «Θα κάνουμε τα
πάντα για να τελειώνουμε οριστικά με την αντίληψη που υπάρχει σήμερα ότι η χώρα δεν μπορεί
να αλλάξει».

Τη δέσμευσή του να ξεκινήσει μέσα στο 2019 η επένδυση στο Ελληνικό αλλά και να προχωρήσουν άμεσα οι Σκουριές διατυπώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο
Bloomberg, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,
αλλά και την παρουσία του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

«Το Ελληνικό είναι η πιο εμβληματική επένδυση στη χώρα. Συμβολίζει τη νέα Αθήνα» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης και προαναγγέλλει ότι τα σημερινά εμπόδια θα ξεπεραστούν με αποφασιστικότητα
και χωρίς καμία χρονοτριβή. Ειδικά για τους Σκουρίες υπογραμμίζει ότι οι άδειες στην
καναδική εταιρεία «θα εκδοθούν μέσα στον πρώτο μήνα» από την αλλαγή κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ευρύτερα
η Νέα Δημοκρατία μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Περιγράφει ως κεντρικό του
στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας διεθνώς, και τονίζει ότι αυτό
θα γίνει και μέσα από ένα νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα το οποίο θα στοχεύει στην
προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων και πολλών θέσεων απασχόλησης.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο μας στοίχημα: να πείσουμε τους πάντες, τις αγορές, τους
πιστωτές, τους επενδυτές και κυρίως τον ελληνικό λαό. Να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη
προς τη χώρα και τη νέα κυβέρνηση» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να τελειώνουμε οριστικά με την αντίληψη που υπάρχει σήμερα ότι η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει».

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα από μειώσεις φόρων, σε συνδυασμό με βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και έλεγχο των δαπανών επισημαίνοντας ότι «η φορολογία είναι ένα επενδυτικό εργαλείο όταν συνδυάζεται με τη σωστή δημοσιονομική πολιτική».

Μιλώντας γενικότερα για το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει
ότι η Νέα Δημοκρατία επέδειξε όχι μόνον συνέπεια, αλλά και αντοχή απέναντι στις
συστηματικές επιθέσεις κατά των δημοκρατικών θεσμών από τις δυνάμεις του λαϊκισμού.

Ερωτηθείς για τις τράπεζες τονίζει ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, αλλά ότι χρειάζεται να κινηθούν με ταχύτητα για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Το μήνυμα που στέλνει είναι ότι θα στηρίξει τα πιστωτικά ιδρύματα για να λειτουργήσουν με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης προς τα νοικοκυριά που χτυπήθηκαν από την κρίση, αλλά και να αντιμετωπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που εκμεταλλεύονται σήμερα τα κενά του συστήματος.

Σε ερώτηση, τέλος, για το αν η Ελλάδα κινδυνεύει με ένα νέο πρόγραμμα, ο ίδιος υπογραμμίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι θεωρεί αδιανόητη μια τέτοια εξέλιξη και ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου η χώρα μας να μην ξαναδοκιμαστεί ποτέ από ένα νέο μνημόνιο.

protothema.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Καμμένο: Έχει τυφώνα στις ΗΠΑ, αλλά δεν λέγεται «Πάνος»

Published

on

Με χιουμοριστικό τρόπο απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για τον
πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, εξερχόμενος των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ
μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν έχει μιλήσει με τον
Πάνο Καμμένο (σ.σ. ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ), σχολίασε σε χιουμοριστικό τόνο:
«Έχει τυφώνα, αλλά δεν λέγεται “Πάνος”, λέγεται “Michael”».

Σε ερώτημα αναφορικά με τον κ. Καμμένο και το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, κομματικές πηγές παρέπεμπαν στη συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων να επανέλθουν στο θέμα τον Μάρτιο.

Σημειώνεται πως το Σκοπιανό φέρνει νέες τριβές στην κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος παρουσίασε στον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, εναλλακτική πρόταση, αλλά και πρόταση για νέες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Καμμένος μίλησε περί ενός πλέγματος αμυντικών συμφώνων με την ΠΓΔΜ και άλλες
χώρες των Βαλκανίων, που -όπως είπε- θα αφήνει εκτός το θέμα του ονόματος και το
ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Λίγο αργότερα, ήρθε και η… διαρροή από την πλευρά του Μαξίμου, η οποία ανέφερε: «Η
ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις
συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ
να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Τι συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία

Στο μεταξύ, με αντικείμενο την προετοιμασία της ερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως προκύπτει από την περίπου τετράωρη σημερινή συνεδρίαση σύμφωνα με κομματικές πηγές, τρία θα είναι τα θέματα της επικείμενης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Οι πολιτικές εξελίξεις, οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις: αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές,
καθώς επίσης και η ανασυγκρότηση του κόμματος και εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ενημέρωσε ο Γραμματέας της ΚΕ Πάνος Σκουρλέτης αναφορικά
με τις συσκέψεις που έχουν γίνει σε επίπεδο κομματικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα.
Στόχος είναι έως το τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου να έχουν αποφασιστεί
οι υποψηφιότητες που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις Περιφέρειες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έως τώρα
ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση να ανακοινώσει το «χρίσμα» σε 7 Περιφέρειες. Πρόκειται για τους
δύο νυν περιφερειάρχες που είχαν στηριχθεί και την προηγούμενη φορά, τη Ρένα Δούρου
στην Περιφέρεια Αττικής και τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Επίσης, τον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη, τον Γιώργο Δέδε για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, τον Κωνσταντίνο Κατσιμίγα για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και τον Δημήτρη Αναγνωστάκη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφορικά με την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας την ερχόμενη Κυριακή, φαίνεται να προκρίνεται να υπάρξει πρόταση για ενιαία ΠΓ, με μικρότερο αριθμό μελών από τη σημερινή, η οποία αριθμεί 29 μέλη, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και πρόταση για διατήρηση της σημερινής δομής της ΠΓ. Τονίστηκε η επιθυμία όλων η νέα ΠΓ να προκύψει με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Continue Reading

ΟΤΙ ΠΑΙΖΕΙ