Το Facebook «κατέβασε» φωτογραφία του Κορτώ

By on April 14, 2015
korto

Το Facebook «κατέβασε» φωτογραφία του Κορτώ
Τι έγραψε ο γνωστός συγγραφέας στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης
Αυστηρό φαίνεται ότι είναι το Facebook που αποφάσισε να κατεβάσει φωτογραφία που ανέβασε ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ η οποία απεικόνιζε τον ίδιο και το σύντροφό του να μοιράζονται ένα φιλί με φόντο τον ποταμό Τάμεση στο Λονδίνο.

Την Παρασκευή 10 Απριλίου, ο γνωστός συγγραφέας ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook την φωτογραφία και απέσπασε περισσότερα από 7.000 like και 30 share.

Την επόμενη ημέρα όμως (Σάββατο 11 Απριλίου), το Facebook αποφάσισε να κατεβάσει την εν λόγω φωτογραφία έπειτα από διάφορα report που έγιναν για «γυμνό περιεχόμενο» όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Κορτώ σε σχόλιό του στο κοινωνικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την πολιτική του Facebook, όταν γίνονται report σε μια φωτογραφία, η ομάδα που χειρίζεται το συγκεκριμένο τμήμα επιβλέπει το περιεχόμενο για το οποίο έγιναν παράπονα και, αν δεν ακολουθεί τους κανόνες της κοινότητας του Facebook, διαγράφεται.

Οι φίλοι και θαυμαστές του συγγραφέα δεν πήραν και τόσο καλά αυτή την κίνηση του κοινωνικού δικτύου, και αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια άτυπη καμπάνια υποστήριξης των δικαιωμάτων του συγγραφέα και του συζύγου του, είτε ανεβάζοντας τη φωτογραφία στους δικούς τους τοίχους, είτε ποστάροντάς την στον τοίχο του Κορτώ.
Ο Αύγουστος Κορτώ, εμφανώς συγκινημένος, έγραψε στο παρακάτω status στον τοίχο του: «Τις στιγμές των μικρών μας θανάτων, οι φίλοι μας χαρίζουν την ανάσταση.»
Στην πορεία της ημέρας έστειλε μερικά ακόμα μηνύματα ευγνωμοσύνης στον κόσμο που συνέχιζε να τον υποστηρίζει:

«Και μόνο για τα μηνύματα των νέων φίλων που μου γράφουν ότι βρίσκουν λόγο να ελπίζουν, και δύναμη να πολεμήσουν για την ευτυχία τους, αξίζει χίλιες φορές η ταλαιπωρία και τα πικρά λόγια που υπέστην επειδή μοιράστηκα, με τη φωτογραφία μας, μια ανθρώπινη στιγμή. Ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός, και θα τον κερδίσουμε όποιο κι αν είναι το τίμημα» έγραψε.

«Όσο συγκλονιστική κι αν είναι η συμπαράστασή σας, δεν θέλω να υποστείτε ούτε μια στιγμή ψυχικής οδύνης εξαιτίας μου. Χώρια που μια τόσο απλή, συνηθισμένη φωτογραφία δεν αξίζει τόση δαπάνη ευγένειας και γενναιοδωρίας. Ο καλός μου κι εγώ δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι σταθήκατε με τόσο θάρρος στο πλευρό μας.»

Ο κόσμος του Facebook συνέχισε παρόλα αυτά να ποστάρει την λογοκριμένη φωτογραφία, μέχρι που χτες, Δευτέρα 13 Απριλίου, ο συγγραφέας θεώρησε πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί το όλο θέμα, παρακινώντας και τους υπόλοιπους να σταματήσουν να ασχολούνται μαζί της και ευχαριστώντας τους άλλη μία φορά για την ένθερμη συμπαράστασή τους:

«Παίδες αλληλέγγυοι, Νομίζω πως η φωτογραφία έκανε τον κύκλο της. Κάτι που ξεκίνησε ως ιδιωτικό, δίχως την παραμικρή πρόθεση πρόκλησης, έγινε δημόσιο κατά τρόπο αναπάντεχο, και γεμάτο καλοσύνη. Είμαι ευτυχής αν έστω κι ένας άνθρωπος βρήκε στο στιγμιότυπο αυτό λόγο να ελπίζει και ν’ αγωνίζεται, αλλά θα ήμουν ακόμα πιο ευτυχής αν έβλεπα φωτογραφίες της δικής σας ομορφιάς και γενναιότητας. Αυτά, κι αγάπη ολούθε.»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *