fbpx
Connect with us

ΘΕΑΤΡΟ

Το παραμύθι αλλιώς: Ο Βασιλιάς Τζίτζικας και η επανάσταση των μυρμηγκιών

Ένα μοναδικό μουσικοθεατρικό παραμύθι παρουσιάζουν στις 23 και 26 Δεκεμβρίου  στο Θέατρο ΖΊΝΑ (Λεωφ. Αλεξάνδρας 74) ο μαέστρος των Άγαμων Θυτών Γιώργος Χατζής και η Πελαγία Πλαγιανάκου μαζί με τους Αλέξανδρο Ζουγανέλη, Χαρά Στάθη και Μιχάλη Δάρμα

Αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας το μύθο του Αισώπου ‘’ ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας ‘’, ο Γιώργος Χατζής (βραβευμένος με Global Music Award μουσικοσυνθέτης, ηθοποιός και μαέστρος των
Αγάμων Θυτών) και η Πελαγία Πλαγιανάκου (ηθοποιός, φιλόλογος, συγγραφέας) δημιουργούν
ένα πρωτότυπο μουσικοθεατρικό παραμύθι έχοντας ως κύριο όπλο τους τη δύναμη της
μουσικής, το χιούμορ αλλά και την θεατρικότητα που ευαισθητοποιεί μικρούς και μεγάλους.

Το έργο διαδραματίζεται στο ονειρεμένο δάσος όπου ζουν τέσσερα εργατικά μυρμήγκια –
φύλακες ενός μαγικού βιολιού με τη δύναμη να ελέγχει τις εποχές του χρόνου.

Ο Τζίτζικας (Γιώργος Χατζής) καταφέρνει να αρπάξει το μαγικό βιολί από τη μυρμηγκοφωλιά και
να επιβάλει για πάντα την αγαπημένη του εποχή, το καλοκαίρι. Γίνεται βασιλιάς του δάσους
και μετατρέπει τα μυρμήγκια σε υπηρέτες του, ενώ παράλληλα βάζει στόχο να
τους μάθει να παίζουν μουσική και να τραγουδούν σαν τον ίδιο.

Ταυτόχρονα, εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της μουσικής παρουσιάζοντας ζωντανά επί σκηνής
μουσικά όργανα όπως το βιολί, το πιάνο, το φλάουτο, το κοντραμπάσο, την κιθάρα και τα
κρουστά αναφέροντας διδακτικά τις ιδιότητές τους αλλά και λίγα λόγια για την ιστορία τους.

Αρχικά, τα τέσσερα μυρμήγκια τον υπακούουν τυφλά. Υπνωτισμένα από τη μαγεία
του βιολιούπαίζουν και τραγουδούν ό,τι τους ζητήσει.

Όταν όμως η ματαιοδοξία, ο εγωισμός και οι παράλογες απαιτήσεις του Τζίτζικα ξεπεράσουν κάθε όριο, τα τέσσερα μυρμήγκια αποφασίζουν να επαναστατήσουν. Αρχηγός της οικογένειας των μυρμηγκιών και βασικός υποκινητής της επανάστασης εναντίον του βασιλιά Τζίτζικα είναι η Μυρμήγκω (Πελαγία Πλαγιανάκου πιάνο – τραγούδι ).

Ο Μυρμηγκούλης ( Αλέξανδρος Ζουγανέλης φλάουτο – τραγούδι ) ο πιο λιχούδης αλλά και ο πιο αφελής μαρτυρά τα μυστικά της οικογένειας στον Τζίτζικα. ΗΜυρμηγκούλα ( Χαρά Στάθη τραγούδι – κρουστά ), νοικοκυρά και μαγείρισσα της μυρμηγκοφωλιάς, φημίζεται για τα πεντανόστιμα γλυκά της σε όλο το δάσος! Τέλος, ο Μυρμηγκάρας ( Μιχάλης Δάρμας κοντραμπάσο – τραγούδι ) είναι ο τεμπέλης υπναράς αλλά και ο μάστορας της οικογένειας….

Όλοι μαζί προσπαθούν να πάρουν πίσω το μαγικό βιολί από τον Τζίτζικα, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τη δύναμη του μαγικού αυτού οργάνου έχει μετατραπεί σε έναν αδιάλλακτο, τρελό καλλιτέχνη αλλά και εγωιστή δυνάστη. Ως από μηχανής θεός, η νεράιδα του δάσους ( Πελαγία Πλαγιανάκου σε διπλό ρόλο ) θα βοηθήσει τα μυρμήγκια να παγιδέψουν τον Τζίτζικα, να ξανακερδίσουν το μαγικό βιολί και έτσι να επαναφέρουν την τάξη στην φύση περνώντας,κατ’ αυτόν τον τρόπο, σημαντικά μηνύματα για την οικολογία, τη δημοκρατία και τη φιλία.

Έτσι λοιπόν μέσα από ανατροπές, περιπέτεια και γέλιο πέντε δεξιοτέχνες – μουσικοί – ηθοποιοί καταφέρνουν όχι μόνο να ψυχαγωγήσουν αλλά και να εισαγάγουν αβίαστα μικρούς και μεγάλους στον μαγικό κόσμο της μουσικής.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στη μουσική σχολή Εστουδιαντίνα, πρώην Σύγχρονο Θέατρο Βασίλη Διαμαντόπουλου τη χρονιά 2014-2015 με μεγάλη επιτυχία. Παραστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί από το 2015 έως και σήμερα στον εκπαιδευτικό όμιλο “Πόλκα Φροέλεν”, στον επιμορφωτικό σύλλογο “Αριστοτέλης”, στο 15ο φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής Πάτμου, στο “Θέατρο της Ημέρας” στα πλαίσια του φεστιβάλ Μυθικές Μέρες και στο δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης.

Επίσης την παράσταση έχουν παρακολουθήσει τα σχολεία ( 1ο-4ο-5ο-6ο-7ο-8οδημοτικό σχολείο Αλεξανδρούπολης, δημοτικό σχολείο Παλαγίας, Ζαρίφειος Ακαδημία και το 3ο-4ο-12ο νηπιαγωγείο Αλεξανδρούπολης ). Ανοιχτές παραστάσεις για το κοινό στο Διδυμότειχο ( θέατρο Ορφέας ) και στην Ορεστιάδα ( θέατρο Διόνυσος ). Το έργο έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από τον Τύπο αλλά και πλήθος επωνύμων οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει την παράσταση

protothema.gr

Continue Reading
Advertisement