Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Τροφές που ανακουφίζουν το έντερο

Πρωινή ρουτίνα
*Η πιο σημαντική στιγμή της ημέρας όσον αφορά το έντερο είναι η πρώτη ώρα μετά το πρωινό ξύπνημα. Το πρωινό ξύπνημα και σήκωμα από το κρεβάτι στέλνουν ένα μήνυμα εγρήγορσης στους μύες του εντέρου, ευνοώντας τη λειτουργία και κινητικότητά του τις πρωινές ώρες.

Σε μερικούς ανθρώπους αυτή η διαδικασία εκτυλίσσεται έντονα και σύντομα, ενώ σε άλλους αυτό το μήνυμα εγρήγορσης δεν είναι τόσο ισχυρό (ειδικά σε νεαρές γυναίκες) και γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να ενισχυθεί με την κατανάλωση πρωινού γεύματος. Έτσι ερχόμαστε στη σημασία της πρωινής ρουτίνας.

*Προσπαθήστε να αποκτήσετε πρωινή ρουτίνα, έτσι ώστε κάθε μέρα αυτό που κάνετε κατά την πρωινή ώρα μετά το ξύπνημά σας να είναι το ίδιο.
*Διαθέστε χρόνο το πρωί, κατά τον οποίο θα δραστηριοποιήσετε το έντερό σας πριν φύγετε από το σπίτι. Εάν είναι απαραίτητο, σηκωθείτε μισή ώρα νωρίτερα.
*Βάλτε το πρωινό στη ζωή σας. Το πρωινό γεύμα είναι το καλύτερο ερέθισμα για την κινητικότητα του εντέρου σας.

Διαιτητικές ίνες
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε διαιτητικές ίνες φαίνεται ότι ενισχύουν τη λειτουργία του εντέρου, τουλάχιστον στην πλειονότητα των ατόμων. Με τον όρο διαιτητικές ίνες εννοούμε το κυτταρικό τοίχωμα των φυτικών κυττάρων. Οι τρόποι που πιθανόν αυτές λειτουργούν ενισχυτικά είναι ότι δρούν σαν σφουγγάρι κατακρατώντας υγρά, άρα δίνουν σχήμα και όγκο στο περιεχόμενο του εντέρου και ερεθίζουν τις νευρικές απολήξεις του εντερικού τοιχώματος ενεργοποιώντας τη συσταλτικότητα του εντέρου.

Τέλος, αποτελούν τροφή για τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία με τη σειρά τους πολλαπλασιάζονται ταχέως και προστίθενται στον όγκο του περιεχομένου του εντέρου, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία απομάκρυνσής του. Όλες οι τροφές που προέρχονται από φυτά εμπεριέχουν ίνες , υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι υπερβολικά επεξεργασμένες. Πλούσιες σε ίνες τροφές είναι τα ολικής άλεσης προϊόντα όπως το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, λαχανικά, φρούτα, όσπρια.

*Βάλτε ίνες στο πρωινό σας επιλέγοντες τροφές όπως δημητριακά ολικής, φυσικά πίτουρα ή ψωμί ολικής άλεσης ή/και κάποιο φρέσκο ή αποξηραμένο φρούτο ή ξηρό καρπό.

*Βεβαιωθείτε ότι και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας σας είναι πλούσια σε ίνες.

Σωστή ενυδάτωση
Απαραίτητο συστατικό για τη διόγκωση των ινών και τη βέλτιστη δράση τους στο έντερο είναι η επαρκής κατανάλωση νερού. Για την καλή λειτουργία του πεπτικού, συνιστάται να πίνουμε 1,5-2 λίτρα νερό την ημέρα.

Τροφές με θετική και αρνητική δράση
Άλλες τροφές που φαίνεται να ενισχύουν τη λειτουργία του εντέρου είναι το φυσικό πίτουρο (μπραν), ο λιναρόσπορος και τα σποράκια chia, τα οποία καλό είναι να καταναλώνονται μουλιασμένα για καλύτερο αποτέλεσμα, καθώς και κάποια βότανα. Βότανα, όπως η μέντα, ο γλυκάνισος και η ρίγανη ηρεμούν το έντερο. Ειδικότερα, η μέντα ανακουφίζει από τον πόνο και τον τυμπανισμό, ο γλυκάνισος έχει ήπια καθαρτική δράση, ενώ η ρίγανη καταπολεμά τη διάρροια.

Για να προετοιμάσουμε τα ροφήματα αυτά, συνιστάται να βράσουμε ένα φλιτζάνι νερό, να ρίξουμε μια κουταλιά από το βότανο της επιλογής μας και να το αφήσουμε για 5-7 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώνουμε και πίνουμε.

Μεταξύ των τροφών που συχνά ενοχλούν και συστήνεται αποφυγή ή περιορισμός τους είναι τα τηγανητά, λιπαρά και δύσπεπτα φαγητά, ο καφές και το κακάο, κάποια συγκεκριμένα για τον καθένα τρόφιμα (π.χ. κουνουπίδι, σκόρδο). Ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στη λήψη της ίδιας τροφής. Ακόμα και η ίδια τροφή έχει διαφορετικό αποτέλεσμα ανάλογα με το πόσο άγουρη, ώριμη, καθαρισμένη ή μαγειρεμένη είναι.

Συνεπώς συστήνεται ο καθένας μας να αναγνωρίσει, είτε μόνος του είτε με τη βοήθεια του ειδικού διαιτολόγου, ποιές είναι αυτές οι τροφές που τον επιβαρύνουν και κάτω από ποιες συνθήκες ώστε στη συνέχεια να αποφασίσει τη συχνότητα, το περιορισμό ή αποκλεισμό κατανάλωσής τους. Τέλος, οι άστατες ώρες φαγητού καθώς και ορισμένες συνήθειες εξαιτίας των οποίων καταπίνουμε πολύ αέρα, όπως η βιαστική κατανάλωση φαγητού, το μάσημα της τσίχλας και το κάπνισμα, φαίνεται επίσης να επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του εντέρου μας.

Η συναισθηματική κατάσταση
Το έντερο είναι το πιο ευαίσθητο όργανο του ανθρώπινου σώματος στις μεταβολές της συναισθηματικής μας κατάστασης. Το στρες, η ανησυχία και συναισθήματα όπως ο φόβος, ο θυμός και η απέχθεια μπορεί να έχουν μεγάλη ποικιλία επιπτώσεων στη λειτουργία του εντέρου μας, οδηγώντας ανά περίπτωση είτε σε μειωμένη κινητικότητα ή αυξημένη περισταλτικότητα του εντέρου.

Πολλοί άνθρωποι κάτω από την πίεση του στρες εμφανίζουν τη συμπτωματολογία
του Συνδρόμου Ευερεθίστου Εντέρου.

Το άγχος που αυτή προκαλεί μπορεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την όποια δυσλειτουργία του εντέρου, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα παρουσιαζόταν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες του στρες επηρεάζουν την κινητικότητα και την ευαισθησία του εντέρου. Μία πολύ καλή λύση για την καλύτερη διαχείριση του στρες είναι η άσκηση ή όποια άλλη σωματική δραστηριότητα μας ταιριάζει και μας ευχαριστεί.

Η άσκηση συμβάλλει σημαντικά στην αποφόρτιση των αρνητικών συναισθημάτων, στον καλύτερο έλεγχο του στρες, στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης και τελικά στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Συνεπώς υιοθετήστε το είδος άσκησης που σας βοηθάει να εκτονωθείτε όσο πιο συστηματικά μπορείτε και ιδιαίτερα σε περιόδους έντονου στρες.

Συμπερασματικά, όταν οι ενοχλήσεις του εντέρου δεν οφείλονται σε κάποιο οργανικό πρόβλημα, συστήνεται η αντιμετώπισή τους μέσω της τροποποίησης των συνηθειών μας.

Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και επιμένουν, πρέπει άμεσα να απευθυνθούμε στο γαστρεντερολόγο μας.

olivemagazine.gr

Continue Reading
Advertisement