Connect with us

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για την αύξηση του αριθμού των νέων που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο και οι ειδικοί λένε ότι μια διατροφή με πολλές αλμυρές τροφές θα μπορούσε να είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό.

Υπέρταση – Επιστημονικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι, στην Μ. Βρετανία, το ποσοστό των νέων ανθρώπων (περίπου 25 έως 64 ετών ) που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο έχει αυξηθεί.

Υπολογίζεται ότι το 25% των ανθρώπων που θα πεθάνουν μόνο το Σεπτέμβριο από εγκεφαλικό επεισόδιο θα είναι κάτω των 75 ετών, με τις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις να είναι εφικτό να προληφθούν.

Τα ευρήματα αποδίδονται στο γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι αναπτύσσουν υψηλή αρτηριακή πίεση από την εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι διατροφή που ακολουθούν.

Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού θεωρείται ότι αποτελεί βασική αιτία, καθώς οι νέοι δεν καταναλώνουν πλέον αρκετά φρούτα και λαχανικά, είναι υπέρβαροι και δεν ασκούνται αρκετά.

Ο οργανισμός Blood Pressure UK λέει ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού σε λιγότερο από 6 γραμμάρια την ημέρα είναι ο γρηγορότερος τρόπος για την μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Συστήνουν να μην βάζετε πρόσθετο αλάτι στο μαγείρεμα, ή στο τραπέζι και να μην χρησιμοποιείτε κύβους ζωμού και μπαχαρικών, σάλτσες και σόγια.

Δεδομένου ότι η υπέρταση μπορεί να περάσει απαρατήρητη χωρίς τακτικό έλεγχο της πίεσης του αίματος, ο Blood Pressure UK ενθαρρύνει όλους τους ανθρώπους -ανεξάρτητα από την ηλικία τους- να ελέγχουν συχνά-πυκνά την πίεσή τους.

Σοκάρουν οι αριθμοί για την υπέρταση – Τι λένε οι ειδικοί

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους ζει με υπέρταση, ενώ 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται, ότι απλά δεν έχουν διαγνωστεί ακόμα.

Η υπέρταση αντιπροσωπεύει την βασική αιτία για το 60% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων, με εννέα από τις δέκα περιπτώσεις να μπορούν ν’ αποφευχθούν.

Ο καθηγητής Graham MacGregor, πρόεδρος του Blood Pressure UK , δήλωσε: “Η υπέρταση σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου πρόβλημα που μπορεί να προληφθεί (…) Μειώνοντας την αρτηριακή πίεση του γενικού πληθυσμού ακόμη και λίγο, θα μπορούσαμε να σώσουμε πάνω από 1 δισ.

Λίρες κάθε χρόνο στο δημόσιο σύστημα Υγείας (…) Το να ελέγχει ο καθένας μας ξεχωριστά την πίεσή του είναι το πιο σημαντικό βήμα που για να μειώσουμε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και καρδιακής ανεπάρκειας”.

http://www.express.co.uk

Continue Reading
Advertisement

ΥΓΕΙΑ

Αυτός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος

Published

on

Όταν το φαγητό μαγειρεύεται στον ατμομάγειρα λόγω του ότι χρησιμοποιείται λίγο νερό και οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, αυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι ο πιο υγιεινός

Ο τρόπος μαγειρέματος παίζει μεγάλο ρόλο μιας και μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα της διατροφικής αξίας της τροφής σε θρεπτικά συστατικά ή να μειώσει ή να αυξήσει την
περιεκτικότητά της σε τοξίνες. Δες ποιοι είναι με τη σειρά οι καλύτεροι τρόποι μαγειρέματος.

Στον ατμό
Όταν το φαγητό μαγειρεύεται στον ατμομάγειρα είναι έτοιμο σε μερικά λεπτά. Λόγω του ότι χρησιμοποιείται λίγο νερό και οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, αυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι ο πιο υγιεινός. Μάλιστα η θερμοκρασία είναι αρκετή για να καταστρέψει τα μικρόβια και μερικές από τις τοξίνες τους.

Από την άλλη δεν επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά ενώ ακόμα και οι πιο ευπαθείς βιταμίνες καταφέρνουν και επιβιώνουν.

Ο τρόπος μαγειρέματος παίζει μεγάλο ρόλο μιας και μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα της διατροφικής αξίας της τροφής σε θρεπτικά συστατικά ή να μειώσει ή να αυξήσει
την περιεκτικότητά της σε τοξίνες.

Διαβάστε περισσότερα στο keepup

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Τέλος στις θερμιδικές τύψεις όταν τρώμε σουβλάκι. Τι πρέπει να καταναλώσουμε μετά από ένα λιπαρό φαγητό για να μην παχύνουμε,

Published

on

Τέλος στις θερμιδικές τύψεις όταν τρώμε σουβλάκι και άλλα λιπαρά φαγητά, υπόσχονται επιστήμονες στην Αμερική.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, υπάρχει ένα φρούτο που
μπορεί να μειώσει αισθητά τα λιπαρά που απορροφώνται στον οργανισμό από
την κατανάλωση υψηλών σε θερμίδες τροφίμων.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ο χυμός από γκρέιπφρουτ χωρίς τον πολτό μειώνει κατά 18% το επιπλέον βάρος που μπορεί να πάρει κάποιος από την κατανάλωση παχυντικών τροφών. Παράλληλα μειώνονται κατά 13-17% τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, αλλά και η ινσουλίνη.

Παρατήρησαν επίσης, ότι ο χυμός του γκρέιπφρουτ είναι περισσότερο αποτελεσματικός από το νερό.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν μετά από ένα πείραμα σε ποντίκια, στα οποία έδιναν  συγκεκριμένη ποσότητα λιπαρών και συνολικών θερμίδων για 100 ημέρες. Στη συνέχεια, στα μισά έδιναν χυμό από γκρέιπφρουτ, ενώ στα υπόλοιπα έδιναν νερό.

Το εντυπωσιακό της έρευνας ήταν ότι το γκρέιπφρουτ δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικό στα
ποντίκια που κατανάλωναν τρόφιμα σε χαμηλές θερμίδες.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες, ώστε να διευκρινιστεί ο
ρόλος του φρούτου στην απώλεια βάρους.

Προηγούμενη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία, αποτελεσματικά είναι και τα lingonberries, το γνωστά κόκκινα μύρτιλλα. Τα μύρτιλλα έχει διαπιστωθεί ότι εμποδίζουν τον οργανισμό να αποθηκεύει περιττό λίπος, μετά από ένα ιδιαίτερα λιπαρό γεύμα ή μετά από μια γενικότερη διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Μειώνουν επίσης και τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Πρωτεϊνικές δίαιτες και όλη η αλήθεια για τις πρωτεΐνες

Published

on

Οι πρωτεΐνες (ζωικές και φυτικές), όπως και οι υδατάνθρακες και τα λίπη αποτελούν τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά, που σε σωστή αναλογία προσφέρουν μια πλήρη και ισορροπημένη
διατροφή.

Είναι δε απαραίτητες σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης, καθώς αποτελούν το βασικό
εργαλείο για να χτίσουμε γερούς ιστούς και ένα δυνατό σώμα.

Για να διαπιστώσεις τη χρησιμότητά τους αναφέρω μερικά παραδείγματα πρωτεϊνών στο σώμα:

* Tα ένζυμα της πέψης των τροφών είναι πρωτεΐνες.
* Oι περισσότερες ορμόνες του οργανισμού που επηρεάζουν και τροποποιούν τις λειτουργίες του –
όπως για παράδειγμα η ινσουλίνη που αποτελεί μια ορμόνη-ρυθμιστή του σακχάρου στο
αίμα-, είναι πρωτεΐνες.
* Οι παράγοντες πήξης του αίματος είναι πρωτεΐνες.
* Tα αντισώματα που αποτελούν την ασπίδα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πρωτεΐνες.

Αυτά και άλλα πολλά αποτελούν τις σημαντικότερες λειτουργίες των πρωτεϊνών στο ανθρώπινο σώμα. Άρα καταλαβαίνεις ότι η σημασία της ύπαρξης τους στην καθημερινή διατροφή εξυπηρετούν κάτι περισσότερο από το να «χτίσουν» μυς.

Μάλιστα, η λανθασμένη αυτή εντύπωση ότι καταναλώνοντας υπερβολικές ποσότητες πρωτεϊνών,
είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων, θα αυξήσει ο μυϊκός ιστό έχει οδηγήσει σε υπερκατανάλωση πρωτεΐνης με συνέπεια αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Σκέψου απλά: χωρίς άσκηση και χωρίς ισορροπημένη διατροφή με αρκετούς υδατάνθρακες οι
μυς δεν αυξάνονται. Η άσκηση θα «χτίσει» μυς και οι υδατάνθρακες θα τους «θρέψει».

Οι συστάσεις βέβαια, σίγουρα διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, την ύπαρξη εγκυμοσύνης και άλλα πολλά στοιχεία που είναι ξεχωριστά για κάθε άτομο.

Τι ισχύει για τις πρωτεϊνικές δίαιτες;
Η δίαιτα Atkins που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά, καθώς και η νεότερη εκδοχή
της η δίαιτα Dukan, που προτείνει επίσης πολλές πρωτεΐνες αλλά χαμηλότερα λιπαρά,
αποτελούν τους κύριους υποστηρικτές της άποψης ότι οι πρωτεΐνες αδυνατίζουν.

Είτε είναι πλούσιες σε λιπαρά είτε χαμηλές. Τα αποτελέσματα για τους περισσότερους που τις δοκίμασαν είναι όντως εντυπωσιακά, όμως, γρήγορα κουράστηκαν και επανέκτησαν το απολεσθέν βάρος.

Σε επανάληψη της διατροφής πάλι πολλοί δεν είχαν τα ίδια επιθυμητά αποτελέσματα.
Μάλιστα, αν ρωτήσεις στον περίγυρό σου θα δεις ότι κάποιοι τα κατάφεραν να χάσουν βάρος,
ενώ κάποιοι άλλοι δεν είχαν ούτε την αρχική προτεινόμενη απώλεια.

Πού έκαναν λάθος; Η μυϊκή μάζα που έχει ο καθένας ξεχωριστά αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που εξηγεί το αποτέλεσμα αυτό. Άτομα με χαμηλή μυϊκή μάζα, είτε φυσιολογικά είτε λόγω εφαρμογής για χρόνια κακών διατροφικών συνηθειών και αυστηρών στερητικών προγραμμάτων δίαιτας, δυσκολεύονται να χάσουν βάρος.

Οι δίαιτες αυτές καταπονούν επιπλέον τον μυϊκό ιστό καθώς δεν παρέχουν καθόλου πηγές υδατανθράκων. Σκέψου ότι ο καρδιακός μυς και ο εγκέφαλος τρέφονται με γλυκόζη.
Με τις πρωτεϊνικές δίαιτες, λοιπόν, πολύ απλά καταπονούνται δύο από τα ζωτικότερα όργανα του οργανισμού.

Τι προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με το ποσοστό των κυριότερων
θρεπτικών συστατικών στην ημερήσια διατροφή;
45-55% υδατάνθρακες
30-35% λιπαρά
15-20% πρωτεΐνες
ή με άλλα λόγια

0,8-1,0γρ. πρωτεϊνών ανά κιλό σωματικού βάρους, με τους αθλητές να μπορούν να
αυξήσουν την πρόσληψη σε 1,2-1,5γρ. πρωτεϊνών ανά κιλό σωματικού βάρους.

Μεγαλύτερη πρόσληψη θα έπρεπε ιδανικά να παρακολουθείται με ιατρική εξέταση, καθώς
άτομα με ιστορικό διαφόρων νοσημάτων μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία τους.

Σημείωσε ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες όλοι ξεπερνάμε τις προτεινόμενες συστάσεις
και σίγουρα δεν συστήνουμε να κόψεις το κρέας, αλλά να μην υπερβάλλεις στην
κατανάλωση του, ειδικά αν δεν είσαι αθλητής.

Ας δούμε σε γενικές γραμμές τις κυριότερες πηγές πρωτεϊνών:
* Λαχανικά: περίπου 2γρ. πρωτεϊνών ανά μερίδα.
* Δημητριακά (1 φέτα ψωμί, ½ φλιτζάνι δημητριακά, 1/3 φλιντζ. ρύζι, μακαρόνια): περίπου 3γρ. πρωτεϊνών ανά μερίδα.
* Γάλα και Γιαούρτι: περίπου 8γρ. πρωτεϊνών η μερίδα.
* Κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, ψάρι): περίπου 28γρ. ανά μερίδα (120γρ.).
* Τυρί: περίπου 7γρ. ανά 30 γρ. τυριού
* Όσπρια: περίπου 16-20γρ. ανά φλιτζάνι βρασμένα όσπρια

Σημειώνεται ότι τα γαλακτοκομικά και το κρέας περιέχουν πλήρη πρωτεΐνη (όλα τα απαραίτητα αμινοξέα), αντίθετα οι φυτικές πρωτεΐνες έχουν έλλειψη σε κάποια αμινοξέα. Συνδύασε
τα σωστά για λαμβάνεις όλα τα απαραίτητα αμινοξέα:

– Γαλακτοκομικά με δημητριακά (π.χ γάλα με δημητριακά, μακαρόνια με τυρί, ρύζι με γιαούρτι).
– Όσπρια με δημητριακά (π.χ.φακές με ρύζι, ρεβυθια με καλαμπόκι, φασολάδα με ψωμί)

Ενίσχυσε, λοιπόν, το διαιτολόγιό σου με φυτικές πηγές πρωτεϊνών, κάτι που θα σε βοηθήσει να περιορίσεις την κατανάλωση του κρέατος, χωρίς να χάσεις κανένα θρεπτικό συστατικό.

Η πρότασή μας: να ακολουθείς ένα μεσογειακό πρότυπο διατροφής, που θα σε τονώσει και θα συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού.

Φέτος το καλοκαίρι, προσθέστε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο ψάρι με λαχανικά, σαλάτες
με όσπρια και θαλασσινά, μακαρονοσαλάτες με τυρί και άλλα μεσογειακά πιάτα.

olivemagazine.gr

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα: Κι όμως υπάρχουν τραγούδια που διώχνουν το άγχος

Published

on

Η έρευνα έγινε με τον εξής τρόπο: Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να λύσουν ένα
δύσκολο παζλ ενώ ταυτόχρονα άκουγαν μουσικά

Πολύ άγχος! Κάθε μέρα που περνάει νιώθεις ότι αγχώνεσαι όλο και πιο πολύ, για τη δουλειά,
για τα παιδιά, για τα παιδιά που δεν έχεις ακόμα, για τον γάμο… για χίλια-δυο πράγματα.

Εδώ, λοιπόν, έρχεται η Mindlab International, μια εταιρία που εξειδικεύεται στο
meuromarketing η οποία κυκλοφόρησε μια λίστα με τα τραγούδια που θα σε βοηθήσουν
να καταπολεμήσεις το άγχος σου.

Η έρευνα έγινε με τον εξής τρόπο: Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να λύσουν ένα δύσκολο παζλ ενώ ταυτόχρονα άκουγαν μουσικά. Μέτρησαν, λοιπόν, τις αλλαγές στην καρδιακή συχνότητα, την αρτηριακή πίεση και την αναπνοή και κατέληξαν στα πιο αγχολυτικά τραγούδια τα οποία μπορείς να ακούς και εσύ από εδώ και πέρα όποτε νιώθεις ότι αγχώνεσαι.

Στην κορυφή της λίστας με τα πιο αγχολυτικά τραγούδια βρέθηκε το Weightless από Marconi Union το οποίο μειώνει το άγχος κατά 65%. Μάλιστα το συγκεκριμένο τραγούδι είχε τόσο έντονη επίδραση στις γυναίκες που πολλές χαλάρωσαν τόσο πολύ σε σημείο που άρχισαν να νυστάζουν.

keepup.gr

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Το στήθος μου μετά την εγκυμοσύνη «έπεσε», τι πρέπει να κάνω;

Published

on

Ο σκοπός είναι να αποκτήσει πάλι το στήθος, αποδεκτό σχήμα και όγκο

Πολύ συχνά καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός αλλά και η ηλικία, η
απότομη και μεγάλη απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσουν την πτώση του γυναικείου
στήθους. Η αντιμετώπιση αυτής της πτώσης γίνεται με την επέμβαση που καλείται
ανόρθωση στήθους που έχει σκοπό τη διόρθωση της θέσης και του σχήματος του μαστού.

Τι είναι η πτώση του μαστού;

Η γραμμή του μπούστου είναι πάρα πολύ χαμηλά, και το στήθος
επάνω στον θώρακα είναι άδειο. Η πτώση του μαστού μπορεί να είναι μια κατάσταση που
προϋπάρχει (γονιδιακή) ή να δημιουργηθεί μετά από απώλεια βάρους. Ο σκοπός είναι να
αποκτήσει πάλι το στήθος, αποδεκτό σχήμα και όγκο.

Ποιες ενδείξεις έχουμε;

Οι ιδανικές περιπτώσεις είναι να υπάρχει πτώση του μαστού χωρίς ατροφία,
δηλαδή όταν υπάρχει απώλεια βάρους και μειώνεται ο όγκος του μαστού, και να υπάρχει
πτώση μετά από εγκυμοσύνη η οποία έχει να κάνει με ατροφία του μαζικού αδένα.

Ποια η προετοιμασία για το χειρουργείο;

Η προετοιμασία είναι ότι κάνουμε μια μαστογραφία ή ένα υπερηχογράφημα για να εξετάσουμε τον μαζικό αδένα, εξετάζουμε την ποιότητα του δέρματος, εξετάζουμε το ιστορικό του ασθενούς ώστε να είναι κατάλληλος για το χειρουργείο και την ολική νάρκωση.

Διαβάστε περισσότερα στο www.kontasou.com

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Πώς ένας μεσημεριανός ύπνος διάρκειας 30-90 λεπτών κάνει καλό στη δουλειά

Published

on

Ένας ύπνος εν ώρα εργασίας θεωρείται αιτία απόλυσης ή, έστω, δυσμενών σχολίων από τον εργοδότη.

Ωστόσο δεν έχουν περάσει δα και αιώνες που η μεσημεριανή διακοπή ήταν επιβεβλημένη εδώ στον ευρωπαϊκό Νότο, όπως μπορούν να βεβαιώσουν δεκάδες ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του ’60.

Μετά ήρθαν τα συστήματα κλιματισμού και ο μεσημεριανός ύπνος χάθηκε κάπου μεταξύ
της ανάγκης για αυξημένη παραγωγικότητα και του χαμένου χρόνου που
προκαλούσε το κυκλοφοριακό στους δρόμους των πόλεων.

Ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ένας μεσημεριανός ύπνος είναι ό,τι πρέπει για την παραγωγικότητα του εργαζόμενου. Η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ γνώριζαν τις αρετές του μεσημεριανού ύπνου, το αυτό έπραττε και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Ενας ύπνος διάρκειας 30-90 λεπτών το απόγευμα βοηθάει στο να καθαρίσει το μυαλό και να βελτιώσει την παραγωγικότητα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει και ο καθηγητής Βίνσεντ Γουολς που είχε μιλήσει για τις αρετές της σιέστας στην Telegraph.

newsone.gr

Continue Reading

ΟΤΙ ΠΑΙΖΕΙ