25 χρόνια «Pulp Fiction»: 10 αριθμοί που γνωρίζουν μόνο… οι μύστες (vids)

pulp fiction art 0
pulp fiction art 0

Στις 12 Μαΐου 1994 ο κόσμος είδε για πρώτη φορά το «Pulp Fiction» του Κουέντιν Ταραντίνο.

Ένα αγαπημένο ζευγάρι συζητάει σε ένα εστιατόριο. Ξαφνικά βγάζουν όπλα
και… «Everybody be cool, this is a robbery!».

Όλα γίνονται μαύρα, η κιθάρα του Ντικ Ντέιλ αρχίζει να σολάρει στην
εμβληματική «Μισιρλού» και τεράστια κίτρινα γράμματα γεμίζουν την οθόνη:

Το κοινό στο Φεστιβάλ των Καννών μόλις είχε μπει για τα καλά στο σύμπαν του Κουέντιν
Ταραντίνο και τίποτα δεν θα ήταν πια το ίδιο. Το «Reservoir Dogs» που είχε προηγηθεί ήταν μια
μικρή ανεξάρτητη ταινία, αλλά το «Pulp Fiction» ήταν μεγαλύτερο από κάθε άποψη.

Μεγάλοι σταρ (Τζον Τραβόλτα, Μπρους Γουίλις, Ούμα Θέρμαν, Σάμιουελ Τζάκσον,
Κρίστοφερ Γουόκεν κ.ά), φοβερό, σπονδυλωτό σενάριο, μουσικάρες, χιούμορ, ανατροπές…
Το λάτρεψαν οι κριτικοί και το κοινό, προτάθηκε για 7 Όσκαρ και πήρε μόνο εκείνο του
καλύτερου σεναρίου, καθώς έπεσε πάνω στο «Forrest Gump».

Από τις Κάννες πάντως, το «Pulp Fiction» έφυγε με τον Χρυσό Φοίνικα
και δεν έχει χάσει ποτέ θέση σε λίστες με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Φέτος, 25 χρόνια μετά, ο Κουέντιν Ταραντίνο επιστρέφει στο διαγωνιστικό
πρόγραμμα των Καννών με το «Κάποτε… στο Χόλιγουντ», την πιο…
Pulp Fiction ταινία του τα τελευταία χρόνια.

Για να δούμε…

Για να τιμήσουμε την επέτειο αυτής της απίθανης ταινίας, επιλέξαμε 10 σημαντικούς αριθμούς που μόνο οι πιο… καμένοι φαν του «Pulp Fiction» θα αναγνωρίσουν.

666: Ο συνδυασμός που ανοίγει τον μυστηριώδη χαρτοφύλακα του Μαρσέλους Γουάλας. Οι θεωρίες για το τι μπορεί να περιείχε ο χαρτοφύλακας ξεκινούσαν από τις πιο απλές – διαμάντια – και έφταναν στις πιο ακραίες – την ψυχή του Γουάλας. Η αλήθεια είναι ότι ο Ταραντίνο δεν είχε αποφασίσει τι θα είχε ο χαρτοφύλακας και προτίμησε να μην αποκαλύψει το περιεχόμενό του.

267: Οι φορές που ακούγεται στην ταινία η λέξη fuck και τα παράγωγά της. Δηλαδή 1,73 φορές ανά λεπτό. Ωστόσο η προηγούμενη ταινία του Ταραντίνο είχε ακόμη περισσότερα fuck, fucking, fucker κλπ. Στο «Reservoir Dogs» τα ακούμε 269 φορές, δηλαδή 2,71 ανά λεπτό!

«8 1/2»: Τι σχέση έχει η ταινία του Φεντερίκο Φελίνι από το 1963 με το «Pulp Fiction». Ο χορός της Μπάρμπαρα Στιλ με τον Μάριο Πίσου είναι ίδιος με εκείνον της Ούμα Θέρμαν με τον Τζον Τραβόλτα, σχεδόν βήμα προς βήμα και πλάνο προς πλάνο!

8.000.0000: Το κόστος της ταινίας (σε δολάρια βέβαια), εκ των οποίων τα 5 εκατ. πήγαν στις αμοιβές των ηθοποιών. Οι παγκόσμιες εισπράξεις από τις προβολές στους κινηματογράφους ήταν 214 εκατ. δολάρια…

150.000: Τόση μόνο ήταν η αμοιβή του Τζον Τραβόλτα για να υποδυθεί τον Βίνσεντ Βέγκα. Αν βέβαια σκεφτεί κανείς τι έκανε ο συγκεκριμένος ρόλος για την καριέρα του ηθοποιού, μάλλον εκείνος θα έπρεπε να είχε βάλει λεφτά από την τσέπη του για να παίξει στο «Pulp Fiction».

Εκεί που είχε βαλτώσει σε οικογενειακές ταινίες τύπου «Κοίτα Ποιος Μιλάει», μετά το «Pulp Fiction» έπαιξε έναν παρόμοιο ρόλο στο «Πιάστε το κοντό» και μετά άρχισαν τα action blockbusters («Σπασμένο Βέλος», «Αδίστακτα Πρόσωπα» κ.ά) που ανέβασαν το κασέ του πάνω από 20 εκατ. δολάρια.

25/17: Το περίφημο εδάφιο από την Παλαιά Διαθήκη και, συγκεκριμένα, το βιβλίο του Ιεζεκιήλ, έχει ελάχιστη σχέση με αυτό που επικαλείται ο Τζουλς κάθε φορά που θέλει να «καθαρίσει» κάποιον.

Ο Ταραντίνο το ξαναέγραψε ανακατεύοντας διάφορα βιβλικά θέματα, και κράτησε σχεδόν αυτούσιες μόνο τις τελευταίες δύο φράσεις: «Θα αποστείλω μεγάλας και σκληράς τιμωρίας εναντίον των.

Και έτσι, όταν θα επιφέρω την τιμωρίαν αυτήν εναντίον των, θα μάθουν
καλά, ότι εγώ είμαι ο Κύριος».

5: Είναι πολλά τα 5 δολάρια για ένα μιλκσέικ; Ο Βίνσεντ έτσι πιστεύει όταν το παραγγέλνει η Μία στην έξοδό τους στο Jack Rabbit Slims. Και έχει δίκιο γιατί στην εποχή της ταινίας, το 1994, ένα από μιλκσέικ στα Burger King κόστιζε 99 σεντς, και ένα μεγάλο 1,5 δολάριο.

3: Τόσες φορές πηγαίνει τουαλέτα ο Βίνσεντ στην ταινία, και κάθε φορά συμβαίνουν τα χειρότερα: βγαίνει από την τουαλέτα στο εστιατόριο και πέφτει πάνω σε ένοπλη ληστεία· βγαίνει από την τουαλέτα στο σπίτι της Μία και τη βρίσκει στο κατώφλι του θανάτου από υπερβολική δόση· βγαίνει από την τουαλέτα στο σπίτι του Μπουτς και εκείνος τον σκοτώνει…

159: Τόσες ήταν οι σελίδες του σεναρίου όταν έφτασε τα χέρια του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Και η πρώτη αντίδρασή του ήταν: «Τι είναι αυτό, ο γαμ…νος τηλεφωνικός κατάλογος;».

8: Οι θάνατοι στην ταινία, αν και στην οθόνη βλέπουμε μόνο τους 6: τον τύπο στον καναπέ που πυροβολεί ο Τζουλς (1), τον Μπρετ στο ίδιο δωμάτιο (2), τον άσχετο που βγαίνει από το μπάνιο πυροβολώντας αλλά δεν πετυχαίνει κανέναν (3), τον ιδιοκτήτη του ενεχυροδανειστηρίου
όπου βασάνιζαν τους Μπουτς και Μαρσέλους (4), τον καημένο Μάρβιν
όταν εκπυρσοκρότησε κατά λάθος το όπλο του Βίνσεντ (5) και τον ίδιο τον Βίνσεντ (6).

Δεν βλέπουμε τον θάνατο του Φλόιντ, του μποξέρ που διέλυσε ο Μπουτς αλλά
φαίνεται μέρος από το πτώμα του στα αποδυτήρια (7) όπως δεν βλέπουμε και τον
θάνατο του Ζεντ (8) – αλλά όλοι ξέρουμε ότι «Zed’s dead, baby. Zed’s dead…»

reader.gr