Μήνυμα στις ΗΠΑ έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από δύο σημαντικούς οίκους αξιολόγησης.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής οι οίκοι Moody’s και Standard & Poor’s υποβάθμισαν το αξιόχρεο
της Τουρκίας επικαλούμενοι την αστάθεια της λίρας, προβλέποντας ότι η τουρκική οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση την επόμενη χρονιά.
Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του έτους η λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της
έναντι του δολαρίου.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωσε ότι θα “αντικρούσει” όλους εκείνους που παίζουν
“παιχνίδια” με την οικονομία της χώρας.
Μιλώντας στο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης,δήλωσε: “Σήμερα κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μας απειλήσουν μέσω της οικονομίας, μέσω των επιτοκίων, του συναλλάγματος, των επενδύσεων και του πληθωρισμού. Εμείς τους λέμε: είδαμε τα παιχνίδια σας και σας προκαλούμε”.
Την Παρασκευή, η λίρα υποχώρησε κατά 3% έναντι του δολαρίου καθώς το τουρκικό
δικαστήριο απέρριψε το αίτημα απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα Άντριου
Μπράνσον, που κατηγορείται για “τρομοκρατία” και “κατασκοπεία”.
Η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν άμεση, και δήλωσε ότι η
Ουάσινγκτον δεν θα την αποδεχτεί “με σταυρωμένα τα χέρια”.
“Δεν παραδοθήκαμε και δεν θα παραδοθούμε σε εκείνους που συμπεριφέρονται σαν στρατηγικοί εταίροι αλλά μας καθιστούν στρατηγικό στόχο”, δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
thecaller.gr