Μπρόκολο: Τα πολύτιμα οφέλη και οι παρενέργειες στην υγεία μας
Το μπρόκολο είναι ένα πράσινο λαχανικό που οπτικά θυμίζει μικροσκοπικό… δέντρο. Ανήκει στο φυτικό είδος, που είναι γνωστό ως Brassica oleracea.
Το μπρόκολο σχετίζεται στενά με το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι. Όλα τα βρώσιμα φυτά αναφέρονται συλλογικά ως σταυρανθή λαχανικά.
Αν και δεν θα το μαντεύατε ποτέ, το μπρόκολο έχει τις ρίζες του στο φυτό της άγριας μουστάρδας. Αναπτύχθηκε
από αγρότες με την πάροδο του χρόνου, για να φτάσει να είναι το τραγανό, πράσινο λαχανικό που γνωρίζουμε σήμερα. Και είναι γεμάτο με υγιεινά θρεπτικά συστατικά.
Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα
Το 1/2 φλιτζάνι μπρόκολο περιέχει:
Θερμίδες: 15
Λίπος: 0 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
Ένα φλιτζάνι μπρόκολο έχει τόση βιταμίνη C όση ένα πορτοκάλι. Πρόκειται για απαραίτητο
αντιοξειδωτικό, για να προστατεύσετε τα κύτταρα σας από βλάβες και να προωθήσετε την επούλωση σε όλο το σώμα.
Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα όπως:
Ασβέστιο
Σίδηρος
Φώσφορος
Κάλιο
Ψευδάργυρος
Θειαμίνη
Ριβοφλαβίνη
Νιασίνη
Βιταμίνη Α
Βιταμίνη Β6
Βιταμίνη Β12
Βιταμίνη D
Βιταμίνη Ε
Βιταμίνη Κ
Φολικό οξύ