ΥΛΙΚΑ
Για το Κέικ
6 μεγάλα αυγά (χωριστά οι κρόκοι από το ασπράδι)
1 Πρέζα αλάτι
125 γρ βούτυρο μαλακωμένο
400 γρ πραλίνα φουντουκιού
100 γρ τριμμένο φουντούκι
100 γρ κουβερτούρα λιωμένη
Υλικά για την επικάλυψη
100 γρ φουντούκι
100 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός το βούτυρο, την πραλίνα
φουντουκιού, τη λιωμένη σοκολάτα και έπειτα προσθέτουμε τους κρόκους και το τριμμένο
φουντούκι και αφήνουμε στην άκρη.
3Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια και το αλάτι με το
σύρμα μέχρι να κάνουμε μια μαρέγκα, όχι όμως πολύ σφιχτή.
Ρίχνουμε το ένα τρίτο της μαρέγκας στο μείγμα με τη πραλίνα φουντουκιού ανακατεύοντας
με μία σπάτουλα έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και έπειτα προσθέτουμε
το άλλο ένα τρίτο ανακατεύοντας πολύ απαλά το μείγμα για να μη χάσει τον
όγκο του και έπειτα το τελευταίο ένα τρίτο από την μαρέγκα.
5Θέλουμε το μίγμα να είναι αφράτο και γι’ αυτό το λόγο δεν ανακατεύομαι πολύ δυνατά.
6Παίρνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 22 εκ και «βούτυροκακαώνουμε» όλη την επιφάνεια της φόρμας.
Αδειάζουμε το μείγμα μέσα σε αυτή και ψήνουμε για 40 – 50 λεπτά.
Μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα χωρίς να ξεφορμάρουμε.
Μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα χωρίς να ξεφορμάρουμε.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε τα φουντούκια μέχρι να αρχίσουν
να βγάζουν το άρωμά τους (καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε φουντούκια χωρίς τη φλούδα
τους). Αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε ένα κρύο ταψί.
Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μπολ και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα.
Μόλις πάρει μία βράση αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα στο μπολ με τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Ξεφορμάρουμε το κέικ αφήνοντάς το όμως πάνω στη βάση της φόρμας (αυτό το
κάνουμε γιατί το κέικ είναι βαρύ και αν πάμε να το ξεφορμάρουμε τελείως μπορεί να σπάσει)
Ρίχνουμε την γκανάζ από πάνω και διακοσμούμε με τα ψημένα φουντούκια.
giorgostsoulis.com