Υλικά για 6 άτομα
- 3 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού γάλα φρέσκο
- 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
- 1½ κουταλιά του γλυκού σόδα μαγειρικής
- 2 ώριμες μπανάνες
- 1 βανίλια
- 1¼ φλιτζάνι τσαγιού καρυδόψιχα αλεσμένη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σταγόνες σοκολάτας ή ψιλοκομμένη σοκολάτα
- 1¼ φλιτζάνι τσαγιού σπορέλαιο ή ηλιέλαιο
- 3/4 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 4 αυγά
- 2 ½ φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τις μπανάνες στο μούλτι. Χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με σύρμα το σπορέλαιο και τη ζάχαρη για 4 λεπτά, να λιώσει η ζάχαρη. Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι και το μπέικιν.
- Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα. Προσθέτουμε στο μίξερ σταδιακά τα αυγά, το γιαούρτι, τη βανίλια και το αλάτι.
- Ρίχνουμε το αλεύρι, το γάλα και τις πολτοποιημένες μπανάνες. Μόλις ενωθεί το μείγμα προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταγόνες σοκολάτας. Με μία σπάτουλα ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Την αλευρώνουμε επίσης πολύ καλά και την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις (πάνω και κάτω), στην τελευταία σχάρα, για περίπου 60 λεπτά.
- Ελέγχουμε με τη λάμα του μαχαιριού το κέντρο του κέικ. Αν βγαίνει στεγνό και καθαρό είναι ψημένο.
-
Το αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί στη φόρμα και το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει.